Off Študentskih Mandarin

Oddaja
28. 6. 2012 - 15.00
 / OFF

 

Rusija bo podprla predlog odposlanca Združenih narodov za Sirijo Kofija Annana, ki vključuje sestavo nove vlade narodne enotnosti. Nova vlada naj bi bila sestavljena iz predstavnikov opozicije, nekaterih članov sedanje vlade in drugih, a brez tistih, ki bi potencialno lahko ogrožali kredibilnost tranzicije ali škodovali vzpostavljanju sprave in stabilnosti v državi. Na vrh nezaželenih oseb v novi vladi tako spada sedanji predsednik Bašar al Asad, vendar pa se Rusija glede tega še ni uradno opredelila. Kofi Annan meni, da bo morebitna vzpostavitev nove tranzitne vlade pomagala rešiti sirski konflikt. Predlog so podprle vse stalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov, dokončno pa ga bodo obravnavali na sobotnem srečanju zunanjih ministrov stalnih članic Varnostnega sveta. Prisotni pa bodo tudi zunanji ministri Turčije, Katarja, Kuvajta in Iraka.

Medtem pa se sirske težave širijo tudi na mejo s sosednjo Turčijo, saj je ta v obmejno provinco Hayat poslala konvoj približno tridesetih vojaških vozil, ki med drugim prevažajo tudi protiletalske rakete. Predsednik turške vlade Tayyip Erdogan je dejal, da je zaostritev varnostnih ukrepov na meji odgovor na sestrelitev turškega letala s strani Sirije. Vsak vojaški objekt, ki se bo približeval turški meji in ogrožal varnost, bo obravnavan kot vojaška tarča, je še dodal Erdogan. Sirija je namreč v petek sestrelila turško lovsko letalo, ki je za nekaj minut vstopilo v sirski zračni prostor. Po besedah turškega zunanjega ministra Ahmeta Davutogluja je letalo sirski zračni prostor preletelo pomotoma. V Siriji so letalo sestrelili skladno z zakoni, ki veljajo v takšnih okoliščinah. Odnosi med Turčijo in Sirijo so močno zaostreni že vse od začetka sirske vstaje, saj Turčija podpira upor proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, upornikom pa omogoča prehod meje med državama.

Mesto Shaxi na jugu Kitajske so zajeli izgredi migrantskih delavcev, ki so obupani zaradi slabih delovnih pogojev in nizkih mezd. Shaxi leži v osrčju kitajske industrije - provinci Guangdong. Lokalni mediji poročajo, da je incident sprožilo nezadovoljstvo nad korupcijo lokalnih političnih veljakov in ozemeljski spori med temi ter lokalnimi vaščani. Prebivalce okoliške vasice Nanshe naj bi partijski funkcionarji oškodovali za dobrih 6 hektarjev obdelovalnih površin, ki so jih prodali na zasebni dražbi in nato kupili zase. Vaščani pa protestirajo tudi proti lokalni tovarni papirja, ki naj bi popolnoma onesnažila tamkajšnje vodotoke. Stanje se še vedno ni umirilo, kljub temu, da so oblasti v mesto napotile kolono 30 vojaških tovornjakov, s katerimi bodo uveljavljali tako imenovani socialni mir. Po poročanju kitajskih spletnih virov naj bi bili protestniki še vedno pred mestno hišo, vendar uradni predstavniki to zavračajo kot govorice. Vse, ki le-te širijo, pa opozarjajo, da bodo zanje tudi pravno odgovarjali, prav tako pa naj bi na spletu blokirali iskalne termine, povezane z incidenti v omenjenem mestu.

V Bruslju se sestaja vrh Evropske unije, na katerem bodo voditelji držav članic skušali doreči nove ukrepe v boju proti krizi na območju evra. Najvidnejša sklepa, ki se obetata, bosta najverjetneje sprejetje pakta za rast in začetek pristopnih pogajanj s Črno goro. Pakt za rast bo težak do 130 milijard evrov, vključeval pa bo ukrepe za boljšo izrabo evropskih sredstev, dogovor o projektnih obveznicah in kapitalsko okrepitev Evropske investicijske banke. Slovenijo naj bi po neuradnih podatkih to stalo 24 milijonov evrov. Pred vrhom sta se srečala tudi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande in dejala, da si želita poglobitve gospodarske in denarne unije, v prihodnosti pa tudi politične unije. Vrhu Unije bo jutri sledil še vrh evrskega območja, na katerem bosta glavni temi pogovorov pomoč Španiji in Cipru.

Delavci podjetja Almont iz Slovenske Bistrice bodo s strani stečajne upraviteljice Romane Kruhar Puc dobili odpovedi delovnega razmerja. Zasebna družba iz Slovenske Bistrice je še do nedavnega veljala za največje in najuglednejše proizvodno podjetje aluminijskih konstrukcij ter izdelavo pročelij. Zaposlovala je 104 delavce, ki so včeraj začeli s stavko. Podjetje Almont jim namreč dolguje polovico aprilske in celo majsko plačo ter lanski regres. Delavci so prepričani, da gre za načrtovano igro vodstva. Mariborsko okrajno sodišče je namreč prejšnji teden potrebovalo zgolj en dan za odločitev o potrditvi stečaja zasebne družbe Almont. Za komentar smo povprašali predsednika Sindikata KNSS Neodvisnost, Milana Mesariča:

Izjava je zgoraj v posnetku oddaje

 

Izmed enajstih izbrisanih, ki so tožili Slovenijo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu, je sodišče odločilo v prid šestih tožnikov. Štirje so bili zavrnjeni zaradi procesnih razlogov, enega pa ni več med živimi. Omenjeno sodišče je tako odločilo, da mora Slovenija vsakemu izmed tožnikov izplačati dvajset tisoč evrov odškodnine. Poleg tega pa sodišče Sloveniji nalaga, da v roku enega leta izplača povračilo škode preostalim izbrisanim, kar naj ne bi pomenilo zgolj izplačila odškodnine, temveč tudi ustrezno opravičilo in možnost zaposlitve. Veliki senat sodišča v Strasbourgu je ugotovil, da je Slovenija v zadevi izbrisanih kršila tri člene Evropske listine o človekovih pravicah. S tem je prvič potrjeno, da je Slovenija izvajala diskriminacijo na podlagi etnične pripadnosti. Slovenija odločitve sodišča v Strasbourgu ne bo mogla ignorirati, kvečjemu bo premier Janez Janša moral izpolniti zahteve tako imenovanim „vojnim dobičkarjem“, „špekulantom“ in „oficirjem JLA“, ne glede na to, da je v času vlade Boruta Pahorja močno nasprotoval rešitvi problema izbrisanih. Včeraj je minister za gospodarstvo Radovan Žerjav izjavil, da Slovenija nima sredstev, da bi vsem izbrisanim povrnila škodo, s čimer se seveda izogiba prevzemu odgovornosti Slovenije za zločin, ki ga je zagrešila leta 1992.

Blokupacija, shod gibanja 15o, ki se je začel včeraj ob 15.30, kljub temu, da jim je lastniški svet stavbe na Kotnikovi 28, kjer je sedež ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, prepovedal zadrževanje na površinah pred ministrstvom, se nadaljuje Aktivisti gibanja 15o poročajo, da so poskušali najti skupni jezik z varnostniki, saj tako predstavniki ministrstva kot upravnik stavbe, Tevis – agencija za kadre d.o.o, niso bili pripravljeni na pogovor. Varnostniki so z aktivisti fizično obračunali, na pomoč pa so jim priskočili tudi policisti, ki so aktivistom zagrozili z denarno kaznijo v višini 400 evrov. Aktivistom tako ni preostalo drugega, kakor da se umaknejo na bližnjo zelenico, ki je v lasti Mestne občine Ljubljana.

Koprski kriminalisti so začeli s hišno preiskavo na sedežu Študentske organizacije Univerze na Primorskem, ki jo vodi direktor Sebastjan Kokl - tega so kriminalisti v času poteka preiskave tudi pridržali. Policija preverja sum gospodarskega kriminala. Kokl je izjavil, da predstavniki zakona od njega zahtevajo poslovno dokumentacijo po letu 2007. Vse očitke, da se je s svojim položajem okoriščal, pa zavrača. Koklu, ki je sicer tudi predsednik koprskega odbora stranke Socialnih Demokratov, se v javnosti že dalj časa očita, da na mestu direktorja ŠOUP ravna samovoljno, negospodarno in celo koruptivno. Koklu se očita tudi nepravilnosti pri porabi denarja za projekt Fokus, za katerega je od Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, prejel 18.000 evrov, projekta pa ni nikoli izpeljal. S spremembami statutov naj bi onemogočal transparentno poslovanje v organizacijah pod svojim vodstvom, pred javnostjo pa naj bi tudi skrival dokumentacijo javnega značaja, v kateri naj bi se tovrstne prakse razkrivale. Kokla so na podlagi takšnih očitkov študentski poslanci v začetku leta 2011 že razrešili z mesta direktorja, vendar je bil na ta položaj ponovno imenovan z novembrskim razpisom. Ta razpis naj bi bil prirejen prav za Kokla, saj razpis od kandidatov med drugim ni zahteval univerzitetne izobrazbe.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.