OFF 38. vzporednika

Aktualno-politična novica
10. 5. 2018 - 15.00
 / OFF

Četrtkov popoldanski program začenjamo na domačem terenu. Po nekaj mesecih vam na četrtkovo popoldne ušes ne bo polnil veteranski glas Boštjana Vrhovška - Botza. Botza smo povprašali, kaj je botrovalo današnjemu izostanku.

Izjava

Naslednje motoerotične vložke lahko tako pričakujete naslednji četrtek.

Italijanski stranki Gibanje petih zvezd in Liga sta vstopili v nov krog pogajanj o oblikovanju koalicije. Predsednik Sergio Matarella, ki je prejšnji teden po propadu pogajanj že napovedoval nove volitve, je po poročanju virov agencije Reuters strankama pripravljen dati več časa. Prvi krog pogovorov med desničarsko Ligo in Gibanjem petih zvezd je konec aprila propadel zaradi zahteve vodje Gibanja Luigia di Maia, da se Liga pogaja sama, brez svoje zaveznice, stranke Forza Italia, ki jo vodi nekdanji premier Silvio Berlusconi. Gibanje je nato vstopilo v pogajanja z levosredinsko Demokratsko stranko, ki pa prav tako niso obrodila sadov. Včeraj popoldne je Berlusconi pristal na to, da se Liga za vstop v koalicijo pogaja sama, kar je odprlo vrata novemu krogu pogajanj.

Izrael in iranske sile v Siriji si izmenjujejo ogenj. Tekom noči sta se zvrstila raketna napada: sirsko-iranske sile so obstreljevale izraelske enote na okupirani Golanski planoti, Izrael pa je napadel sirsko radarsko postajo in skladišče orožja. Golanska planota je sirsko ozemlje, ki ga je Izrael leta 1967 zasedel in leta 1981 priključil svojemu ozemlju, česar pa Organizacija združenih narodov ni priznala. Razmere v regiji se zaostrujejo od izstopa Združenih držav Amerike iz jedrskega sporazuma z Iranom, o pošiljanju raket na ozemlje Sirije pa je Izrael predhodno obvestil tudi Rusijo.

Na malezijskih volitvah slavi opozicijski kandidat Mahathir Mohamad. Prvič po osamosvojitvi Malezije leta 1957 tako oblasti ne bo zasedel kandidat stranke Združena malajska nacionalna organizacija. Mahathir, ki je bil do nedavnega član te stranke, je kot premier služil že med leti 1981 in 2003. Leta 2009 je podprl tudi dosedanjega premierja Nadžiba Razaka, ki je Malezijo vodil do tokratnih volitev. Podporo pa mu je odrekel po izbruhu korupcijskega škandala, ki Nadžiba obtožuje kraje skoraj 600 milijonov evrov iz državnega razvojnega sklada. Sedaj 92-letni Mahathir je nato prestopil v vrste opozicije, novoizvoljeni premier pa bo v skladu z notranjim dogovorom v opoziciji vladal le polovico svojega mandata. Po dveh letih bo premiersko funkcijo prepustil Anwarju Ibrahimu, še enemu nekdanjemu članu dosedaj vladajoče stranke, ki je prestopil v opozicijo.

Severna Koreja je izpustila tri ameriške državljane, ki so bili zaprti zaradi protisevernokorejskih aktivnosti. Izpustitev prihaja takoj po obisku ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea pri severnokorejskem voditelju Kim Džong Unu v Pjongjangu. Kim in Pompeo, ki se je takrat še kot direktor obveščevalne agencije CIA v Pjongjangu mudil že v začetku aprila, sta na obisku skušala doreči podrobnosti glede načrtovanega srečanja med Kimom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Srečanje je načrtovano konec maja ali v začetku junija. Medtem so se v Tokiu srečali predstavniki Južne Koreje, Japonske in Kitajske, ki so prav tako razpravljali o mirovnem procesu na Korejskem polotoku.

 

Slovenija

Predsednica sindikata v Domu upokojencev Kranj Nataša Malnar je prejela opozorilo pred odpovedjo. V sindikatu so prepričani, da je opozorilo oblika pritiska na sindikalistko. Malnar je namreč vodstvo opozarjala na premajhno izplačevanje potnih stroškov. Več predstavi Nataša Malnar.

Izjava

Za ravnanje direktorice zavoda Zvonke Hočevar pa v sindikatu obtožujejo tudi strankarsko politiko. Več o tem pa v OFFsajdu ob 17-ih.

 

Off sta pripravila Zwitter in špikerski vajenec Mihael.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.