Off 6 minut čez 3

Aktualno-politična novica
8. 3. 2018 - 15.06
 / OFF

V čilski prestolnici Santiago so se dan pred podpisom Transpacifiškega trgovskega sporazuma oziroma TPP na ulicah zbrali protestniki, ki sporazumu nasprotujejo. Kljub umiku Združenih držav iz sporazuma, bo tega v prenovljeni obliki v Santiagu danes podpisalo 11 držav: Kanada, Avstralija, Nova Zelandija, Malezija, Brunej, Japonska, Peru, Singapur, Vietnam, Mehika in Čile.

Poslanci v ameriški zvezni državi Florida so potrdili predlog zakona o kontroli pušk in šolski varnosti. Zakon bi dvignil minimalno starost za nakup strelnega orožja z 18 na 21 let, hkrati pa bi predvidel večje financiranje šolskih policistov in svetovalcev za mentalno zdravje. Poleg tega bi lokalnim šolskim območjem in šerifom dovolil, da oborožijo šolsko osebje, med njimi tudi učitelje z izkušnjami dela v represivnih organih. Zakon prihaja tri tedne po streljanju v gimnaziji v Floridi, v katerem je umrlo 17 ljudi, potrditi pa ga bo moral še državni guverner.

Izraelski kneset je sprejel zakon, po katerem lahko notranji minister prekliče dovoljenje za stalno bivanje Palestincem v Vzhodnem Jeruzalemu, ki po njegovem mnenju ne bi bili ‘lojalni’ Izraelu ali če bi izvedli ‘kriminalno’ dejanje ali dejanje, ki ga izraelske oblasti smatrajo za teroristično. Palestincev v Vzhodnem Jeruzalemu je okrog 420 tisoč. Po izraelskem zavzetju območja leta 1967 in njegovi priključitvi leta 1980 imajo s statusom stalnih prebivalcev pravico do koriščenja javnih storitev. Nimajo pa volilne pravice, razen za lokalne volitve, ne smejo kandidirati za voljene položaje in ne morejo zaprositi za izraelski potni list, hkrati pa morajo plačevati davke. Palestinska organizacija za človekove pravice Adalah novi zakon vidi kot kršenje mednarodnega prava: ker gre po mednarodnem humanitarnem pravu za okupirano ozemlje, okupator od prebivalcev ne sme zahtevali lojalnosti, še manj pa jim na tej podlagi odvzeti pravico do bivanja.

V okupiranem Zahodnem bregu blizu Ramale pa so izraelske oblasti aretirale vodjo študentskega zbora na Univerzi Birzeit Omarja Kiswanija. Razloga še niso podale, je pa Kiswani aretiran že drugič: leto dni je že preživel v zaporu, ker je na študentskem kampusu sodeloval v skupini, povezani s Hamasom. Trenutno sicer v izraelskih zaporih tiči 60 študentov z Univerze Birzeit.

Savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana je na obisku v Londonu pričakal protestni shod. Protestniki nasprotujejo sodelovanju Združenega kraljestva s Saudovo Arabijo, ki od leta 2015 napada hutijske upornike v Jemnu. Protestov se je udeležil tudi vodja laburistov Jeremy Corbyn, ki je izjavil, da britanski vojni svetovalci v Saudovi Arabiji vodijo vojno v Jemnu in da Britanija s tem sodeluje v delih, ki bi jih lahko označili za vojne zločine. Le v letu 2017 je Britanija Saudovi Arabiji prodala za 1,2 milijarde evrov orožja. V času prestolonaslednikovega obiska naj bi obe državi podpisali še nadaljnje sporazume.

Evropska mreža za prenos sistemskih operaterjev za elektriko je izjavila, da energetski sistem kontinentalne Evrope od srede januarja odstopa od svoje ustaljene frekvence 50 herzov. To je povzročilo, da električne ure, ki čas štejejo na podlagi nihajev napetosti napajalnega toka, trenutno po večini Evrope kažejo čas s šestminutnim zaostankom. Gre večinoma za ure na radijskih napravah, pečicah in podobno. Mreža za upad energije krivi spore med Srbijo in Kosovom. V severnem Kosovu namreč od njegove odcepitve od Srbije šest mest s srbskim prebivalstvom ne plačuje stroškov elektrike, ki so jih do nedavnega morali pokrivati drugi kosovski prebivalci. Decembra pa se je kosovska vlada odločila ta dodatni strošek ukiniti. Severni del Kosova je tako porabljal energijo iz evropske mreže, Kosovo pa je porabilo več energije, kot jo je proizvedlo, kar je pripeljalo do upada frekvence v celotni mreži. Leta 2015 sta sicer Kosovo in Srbija sprejeli dogovor, po katerem naj bi Kosovo dovolil srbski javni energetski družbi, da deluje v severnem Kosovu, kar pa se ni zgodilo, saj po mnenju kosovskega ministrstva za dialog družba ne spoštuje kosovskih zakonov. Sicer je kot začasno rešitev za povzročanje izpada iz evropske mreže kosovska vlada v ponedeljek že namenila milijon evrov za pokritje energetskih stroškov kosovskih Srbov.  

Po vsej Španiji na dan žensk poteka prva feministična stavka proti spolni diskriminaciji in nasilju v organizaciji krovne skupine Komisija osmega marca. Stavki sta se med drugim pridružili tudi županji Barcelone in Madrida Ada Colau in Manuela Carmena. V Sloveniji pa se bodo čez eno uro začeli protesti v organizaciji študentske organizacije Iskra v Ljubljani in v organizaciji Kolektiva Pizda v Mariboru. Več o tem pa v Offsajdu ob petih.

 

Slovenija

Vlada je potrdila novelo Zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki osnovno denarno socialno pomoč zvišuje za 11,3 odstotka, z 297 na 331 evrov. Ta znesek pa ne zadostuje za kritje osnovnih življenjskih stroškov, saj pokriva le tri četrtine teh stroškov.  

Odbor Državnega zbora za kmetijstvo je potrdil novelo Zakona o kmetijstvu. V Delavski svetovalnici opozarjajo, da novela vsebuje določilo, ki je izjema v Zakonu o delovnih razmerjih, saj dopušča, da določene oblike dela formalno ne veljajo za delovno razmerje, tudi če vsebujejo njegove elemente. Razloži Goran Lukić iz Svetovalnice.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness