OFF amnestije in kazni

Aktualno-politična novica
9. 10. 2018 - 15.00
 / OFF

Sirski predsednik Bašar al Asad je sporočil, da bo vlada ponudila amnestijo vsem vojakom, ki so dezertirali iz sirske vojske ali pa so se izognili služenju vojaškega roka. Še posebno v prvih dveh letih sirske državljanske vojne, ki se je začela marca leta 2011, je iz sirske vojske dezertiralo veliko število vojakov, še več pa jih je zapustilo državo in se s tem izognilo vpoklicu, za oboje pa je zagrožena večletna zaporna kazen. Amnestija ni neomejena, saj se morajo tisti, ki so se izognili vojski, prijaviti oblastem v štirih mesecih oziroma pol leta, če so trenutno v tujini. Amnestija poleg tega ne velja za tiste, ki so se pridružili uporniškim oboroženim skupinam.

Pakistan in nedavne volitve
 / 15. 8. 2018
Pakistan bo začel pogajanja o pomoči Mednarodnega denarnega sklada z angleško kratico IMF. Za posojilo je nameravala zaprositi že prejšnja vlada, novi premier Imran Kan pa je zadnja dva meseca porabil za iskanje pomoči iz drugih virov, v prvi vrsti tradicionalnih zaveznikov Kitajske in Saudove Arabije. Kitajska je Pakistan postavila za ključni element svojega projekta gradnje infrastrukture po svetu En pas, ena cesta, a njena pomoč prihaja večinoma v obliki posojil v ameriških dolarjih. Prav odplačevanje posojil v dolarjih predstavlja trenutno največji problem za Pakistan, saj mora do konca leta poplačati 8 milijard dolarjev dolga, rezerve tujih valut v centralni banki pa znašajo komaj kaj več, in sicer 8,4 milijarde. Pakistan se spopada tudi s precejšnjim primanjkljajem v plačilni bilanci in padajočo vrednostjo lastne valute, zaradi česar se ocenjuje, da bo moralo biti posojilo IMF težko vsaj 12 milijard dolarjev.

pranje denarja
Zapletanje zgodbe o Danske Bank in ukrepi EU proti pranju denarja
 / 2. 10. 2018
Evropski bančni organ, najvišja bančna regulacijska agencija v Evropski uniji, odpira preiskavo danske državne agencije, odgovorne za  nadzor bank. Razlog za to je nedavno razkritje 200 milijard evrov sumljivih denarnih tokov skozi estonsko vejo največje danske banke. Predmet preiskave bo tudi latvijska agencija za nadzor bank, saj je nedavno propadla srednje velika latvijska banka ABLV, potem ko je v Združenih državah Amerike plačala kazen zaradi pranja denarja. Evropski bančni organ bo prav tako pregledal delovanje varovalk pri pranju denarja v evropskih bankah. Poleg omenjenega škandala je nedavno pranje denarja svojih komitentov priznala tudi nizozemska zavarovalnica ING, še pred tem pa je zaradi tega nemška Deutsche Bank v New Yorku plačala več sto milijonov evrov kazni.

Več nemških političnih strank sporoča, da so se poenotili glede sprejema zakonodaje, ki bo prepovedala simbole in značilne pozdrave turške skrajno nacionalistične organizacije Sivi volkovi. Kot so povedali v stranki Levica, gre za eno največjih skrajno desnih skupin v Nemčiji, njihov pozdrav pa je po njihovem mnenju primerljiv z nacističnim. Sporna gesta je v Nemčiji postala slavna lani, ko jo je uporabil zunanji minister Mevlut Cavusoglu na obisku konzulata v Hamburgu.

Selimo se v južno hemisfero. Avstralski minister za prebivalstvo, mesta in mestno infrastrukturo Alan Tudge je predlagal, da bi novim priseljencem omejili kraje, kamor se lahko naselijo. Prepovedali bi priseljevanja v večja mesta, kot sta Sydney in Melbourne, in jih namesto tega usmerili na podeželje in v manjša mesta. Deklarirani cilj predlaganih ukrepov je zmanjšati prenaseljenost največjih mest in s tem povečane stroške.

Ob obisku generalnega sekretarja NATA Stoltenberga so bojni oklepniki dobra naložba
 / 9. 10. 2018
 Na obisku v Sloveniji se mudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Glavna tema srečanj s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in predsednikom republike Borutom Pahorjem so zahteve po povečanju slovenskih obrambnih izdatkov in s tem izpolnjevanje obljub Severnoatlantskemu zavezništvu. 

Državni zbor prav zdaj razpravlja o imenovanju novega guvernerja Banke Slovenije. Mesto se je izpraznilo predčasno, saj se Boštjan Jazbec seli v Bruselj na evropski Enotni odbor za reševanje bank. Predsednik republike Borut Pahor je za guvernerja predlagal zdajšnega viceguvernerja Primoža Dolenca, ki pa nima zagotovljene podpore. Podpirajo ga SD, SMC, DeSUS in SNS, proti pa so v Levici, SDS-u in SAB-ju. LMŠ in NSi se bosta o podpori izjasnili na sami seji. Mnenje največje vladne stranke predstavi poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik:

Izjava

Gasilska enota Ajdovščina
Sistemizacija delovnih mest v Gasilsko reševalnem centru Ajdovščina jezi gasilce.
 / 26. 9. 2018
Medtem ko so poklicni gasilci v letošnjem letu po dolgih pogajanjih dosegli dogovor o dvigu plač za poveljnike enot, so gasilci v Ajdovščini dobili pogodbe za nižje delovno mesto. Vodstvo gasilske enote Ajdovščina je izvedlo novo sistemizacijo, ki je vodje izmene degradirala v vodje skupin, kar je nižje plačano delovno mesto. Spori glede položajev v gasilski enoti Ajdovščina so se začeli pred časom, ko je inšpekcija po pozivu sindikata direktorju Gasilsko-reševalnega centra Mihi Ergaverju odvzela naziv poveljnika, saj je edini v enoti, ki nima izobrazbe poklicnega gasilca. V tem vodja sindikata poklicnih gasilcev David Švarc vidi tudi vzroke za novo sistemizacijo:

Izjava

Argument za znižanje delovnih mest je, da so ekipe gasilcev v Ajdovščini manjše, kar pa v sindikatu zavračajo. Menijo, da je za premajhno popolnjenost gasilne enote kriva občina, poleg tega pa zaradi tega njihove odgovornosti niso nič manjše.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness