21. 11. 2013 – 14.00

Off argentine

Audio file

Ukrajinski parlament je zavrnil več predlogov zakonov, s katerimi bi zaprti nekdanji premierki Juliji Timošenko omogočili zdravljenje v tujini. S tem se je verjetnost podpisa sporazuma o krepitvi vezi med Ukrajino in Evropsko unijo, ki je predviden konec meseca na vrhu Vzhodnega partnerstva, močno zmanjšala. Poslanci Stranke regij in njihovi komunistični zavezniki v nobenem izmed glasovanj niso oddali glasov. Od 450 poslancev je 200 poslancev v vseh šestih glasovanjih oddalo glas za. Za sprejem zakona bi bilo sicer potrebnih 226 glasov. Do glasovanja o različnih predlogih je prišlo, potem ko posebna delovna skupina, sestavljena iz poslancev vladne Stranke regij in opozicije, ni pripravila kompromisnega predloga, ki bi bil sprejemljiv za vse.

Ameriška agencija za nacionalno varnost je shranjevala osebne elektronske podatke britanskih državljanov v skladu s tajnim dogovorom z Londonom, razkrivajo novi dokumenti nekdanjega sodelavca agencije Edwarda Snowdna. Britanski predstavniki naj bi leta 2007 pristali na to, da NSA zbira in analizira podatke o telefonskih in spletnih kontaktih ter spletni pošti Britancev. Glede na dopis sta se strani maja 2007 dogovorili o spremembi dotedanje politike na tem področju, ki naj bi po novem omogočala shranjevanje elektronskih podatkov britanskih državljanov.

Argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner je v svoj kabinet imenovala nove strokovnjake za ekonomijo, s katerimi želi spremeniti gospodarsko situacijo v državi. Novi minister za ekonomijo Axel Kicillof zagovarja delno nacionalizacijo podjetij, med drugim tudi največje argentinske letališke firme Aerolines argentinas, in razlastitev naftnih polj, ki jih trenutno poseduje španska naftna korporacija Repsol.

Poslanec v belgijskem parlamentu je državno sekretarko za migracije in azil Maggie De Block povprašal, če drži, da je Belgija več evropskim državljanom prepovedala nadaljnjo nastanitev v državi. De Block mu je pritrdila in dodala, da so belgijske oblasti od začetka prejšnjega leta pa do danes blokirale pravico nastanitve v državi 2.258 državljanom Evropske unije, saj da ti, navajamo: »predstavljajo pretirano breme za sistem socialnega varstva.« V tovrstnih primerih, torej ko oblasti ocenijo, da posameznik zlorablja socialne privilegije, te lahko izdajo prepoved nastanitve v državi, četudi gre za državljane Evropske unije.

V Strasbourgu se nahajata dva sodelavca aktualno-politične redakcije, ki sta spremljala podelitev nagrade Saharov. Slednja pritiče tistemu, ki se je v danem letu domnevno najbolj boril za človekove pravice. O sami nagradi in tematikah v Evropskem parlamentu pa smo spregovorili s Tadejem:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Gibanje Kričač se je odzvalo na odstop ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika. Razlog je dodeljevanje subvencij podjetju za časa njegovega ministrovanja, v katerem ima lastniški delež tudi on. O odzivu društva Kričač smo spregovorili s Petrom Petrovčičem:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.



 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.