off azije in ruskih gozdov

Aktualno-politična novica
31. 5. 2012 - 14.00
 / OFF

Severna Koreja je na zasedanju parlamenta spremenila ustavo, tako da je sedaj  v tej nadvse pomembni listini zapisano, da je Severna Koreja država z jedrskim orožjem. V preambuli ustave je po navedbah severnokorejskih medijev zapisano, da je vodja nacionalne komisije za obrambo Kim Jong Il lastno domovino spremenil v nepremagljivo državo politične ideologije, državo z jedrskim orožjem in nepopustljivo vojaško silo, s čimer je odprl pot za oblikovanje močnega naroda in nepremagljivega cinizma. V prejšnji ustavi, ki je veljala od aprila 2010, jedrsko orožje ni bilo omenjeno. Ustavo so sicer spremenili, da bi vanjo vnesli dosežke pokojnega voditelja Kim Jong Ila.

Nepalski sodnik vrhovnega sodišča Rana Bahadur Bam je bil ubit v prestolnici Katmandu. Razlogi za njegov umor še niso znani, naj bi pa sprejemal podkupnine od kriminalnih združb za protiusluge na sodišču. Nepalske oblasti so dejale, da bodo umor temeljito preiskale, vendar zaenkrat informacij o tem, kdo naj bi za umorom stal in kakšen je bil razlog za umor, še nimajo. V Nepalu je leta 2008 po večletnih spopadih z nepalskimi maoisti abdiciral kralj Gyanendra Shah, s čimer je država iz monarhije prešla v ljudsko republiko.

Matere Tiananmena, skupina, ki zastopa žrtve pokola na pekinškem Trgu nebeškega miru 5. junija leta 1989, so sporočile, da je kitajsko vodstvo zamudilo zlato priložnost, da bi v državi sprožili demokratične reforme. To so storile v kontekstu poteka 23. obletnice pokola na nebeškem trgu.  Zaradi tega je bilo v mestu Guiyang na severozahodu Kitajske tudi zborovanje, na katerem je bilo opaziti aktivista, ki poziva h koncu diktature, ter več drugih, ki pozivajo k preiskavi umorov na Tiananmenu. Takrat je v nasilju oblasti nad protestniki življenje izgubilo več sto ljudi.

V Sarawaku, malezijski državi na Borneu, je trojica prisilno odvedla večletnega aktivista za pravice domorodnih ljudstev in voditelja oddaj na Radio Free Sarawak Petra John Jabana. Sarawaku že desetletja vlada družinski klan Taib, ki služi  na račun krčenja gozdov. Izsek deževnega gozdu naj bi znašal več kot 90 odstotkov. Govorili smo s Clare Rewcastle, Britanko, rojeno v Maleziji, ki je kot okoljska novinarka BBC-ja pred leti presedlala v okoljski aktivizem, trenutno pa soustvarja na radiu Free Sarawaki. Za kakšne probleme gre v Sarawaku, nam bo več povedala sama:

izjava je v posnetku oddaje

S čim se je ukvarjal ugrabljeni Peter John Jabu ter kako in zakaj je bil ugrabljen? Nadaljuje Rewcastle:

izjava je v posnetku oddaje

Bitko v korist ruskega karelijskega gozda pa bijeta švedska okoljska organizacija Branimo gozd in ruska Prijatelji sibirskih gozdov. Karelijski gozd preraščajo drevesa, stara do šesto let, IKEA pa je v koriščenje in upravljanje dobila 300.000 hektarjev gozdu. Sami trdijo, da je upravljanje trajnostno, da ob posekih venomer obdržijo od 14 do 17 odstotkov površin neposekanih zavoljo ohranjanja biodiverzitete, medtem ko posekane površine ponovno pogozdijo. Andrej Laletin iz društva Prijateljev sibirskih gozdov je bolj črnogled in meni, citiramo: „zelo je žalostno, da lahko drevesa, ki so za rast potrebovala stoletja, posekamo v enem dnevu. Zahvaljujoč Ikeini promociji masovne potrošnje cenenega pohištva ljudje nimajo več spoštovanja do lesa, naslednje generacije pa bodo ob bogato dediščino gozdov.“

Globlje v Rusiji, v Čeboksariju, prestolnici republike Čuvaške, skozi katero teče reka Volga, je udeleženca protestov proti Vladimirju Putinu Dmitrija Karujeva sodišče obsodilo na 15 dni zaporne kazni. Kazen si je prislužil zavoljo pljunka, ki ga je namenil podobi Putina na plakatu. Sam se je neuspešno branil, češ da proti podobi ni pljunil, temveč kihnil.

Na ustanovni seji se bo po volitvah 6. maja sešla srbska skupščina, potrditvi novih poslanskih mandatov pa bo sledila še izredna seja, na kateri bo prisegel v drugem krogu predsedniških volitev, 20. maja izvoljeni Tomislav Nikolić. S tem bo Nikolić tudi uradno začel petletni mandat. Na ustanovni seji 250-članske skupščine bodo poleg potrditve poslanskih mandatov med drugim tudi izvolili predsednika parlamenta in izbrali člane delovnih teles. V Srbiji si sicer želijo čimprejšnjega oblikovanja nove vlade, o čemer v teh dneh potekajo intenzivni pogovori. Tadićevi demokrati, ki so bili na parlamentarnih volitvah drugi, in Srbska socialistična stranka so že pred drugim krogom predsedniških volitev dosegli načelen dogovor o sodelovanju. Tadić pa je tudi pred dnevi izrazil pripravljenost prevzeti premierski položaj, zavrnil pa možnost oblikovanja koalicije s Srbsko napredno stranko, ki jo vodi Nikolić, in Demokratsko stranko Srbije pod mentorstvom Vuka Draškovića.

Slovenija je prejela že drugi opomin s strani Bruslja glede neuveljavitve pravil o kaznih za izkoriščanje delavcev migrantov. Sicer je direktiva Evropske unije v veliki meri uperjena proti nedovoljeni migraciji, a obenem zagotavlja pravno platformo za kaznovanje delodajalcev, ki ne izpolnjujejo obveznosti do zaposlenih tujcev, primerov česar v Sloveniji ni malo. V primeru nezadostnega odziva na drugi opomin s strani Slovenije bo Bruselj skozi Sodišče Evropske unije terjal uskladitev slovenskega prava s pravom Unije.

V Mariboru se je v sklopu projekta poti do medkulturnega dialoga začel 'Dan afriških žena', v sklopu katerega bodo danes in jutri potekali raznovrstni dogodki. O dnevu afriških žena smo spregovorili z Draganom Potočnikom z mariborske Filozofske fakultete, ki je eden od organizatorjev dogodka:

izjava je v posnetku oddaje

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness