OFF bivših

Oddaja
22. 12. 2015 - 15.00
 / OFF

 

Policija Burkine Faso je razpisala mednarodni nalog za aretacijo bivšega predsednika Blaisea Compaoreja v povezavi z umorom Thomasa Sankaraja, ki je vodil državo od 1983 do 1987.  Afriški Che Guevara, kot so mnogi klicali Sankaraja, je vodil politiko antiimperializma, marksizma ter panafrikanizma, preden ga je v državnem udaru odstavil bivši zaveznik, Compaore. Le-ta je Burkini Faso nato vladal 27 let, do lanskoletnega državnega udara, ko je pobegnil v Slonokoščeno obalo, kjer naj bi se nahajal še zdaj.

 

Z enomesečno zamudo je v južnosudansko prestolnico Jubo prispela delegacija upornikov z namenom dokončne implementacije mirovnega dogovora, ki je bil sprejet avgusta, a ni dosegel prekinitve ognja. V delegaciji sicer ni vodje upornikov, Rieka Macharja . Gre za zadnjega v vrsti poskusov za končanje dve leti trajajoče državljanske vojne, ki se je začela s sporom med prej omenjenim Macharjem, ki je do leta 2013 deloval kot podpredsednik države, in predsednikom Salva Kiir Mayarditom. Po mirovnem sporazumu bi morali sprti strani doseči poeneotenje vojaških in policijskih enot ter sprožiti postopek za obnovitev parlamenta. Ta bi namreč omogočila sprejetje nove ustave in vzpostavitev tranzicijske vlade, ki naj bi vodila državo 30 mesecev do volitev.

 

Zimbabve bo v zameno za odpis dolgov v višini 55 milijonov evrov sprejel kitajski Juan kot svojo uradno valuto. Zimbabve je svojo valuto, zimbabvejski dolar, opustil leta 2009 zaradi hiperinflacije, ki je ob svojem vrhuncu dosegla 500 milijard procentov. Od takrat so uporabljali številne tuje valute, najbolj ameriški dolar. Novica prihaja le nekaj tednov po obisku kitajskega predsednika Ši Džingpinga v Zimbabveju, kjer je podpisal več sporazumov za gradnjo in obnovo infrastrukture osiromašene afriške države.

 

Panamsko vrhovno sodišče je na podlagi obtožnice ukazalo pridržanje bivšega predsednika Ricarda Martinellija. Tožilci trdijo, da je Martinelli v svojem petletnem mandatu, ki ga je zaključil lansko leto, prisluškoval najmanj 150 posameznikom, med njimi številnim politikom, aktivistom, sindikalistom in odvetnikom. Poleg tega nad njim visijo tudi obtožbe o korupciji in podeljevanju nezakonitih pomilostitev. Martinelli, ki trenutno prebiva v Miamiju, je obtožbe prek Twitterja označil za absurdne ter zapisal, da gre za politični proces, ki ga vodi trenutni predsednik, sicer bivši zaveznik Juan Carlos Varela.

 

Pod sloganom “Novinari ne kleće” so se v vseh večjih mestih po Srbiji zbrali novinarji, da bi izrazili svoje nestrinjanje s predsednikom vlade, Aleksandrem Vučićem, ki ni izpolnil svoje obljube, da bo odstavil obrambnega ministra, Bratislava Gačića. Spomnimo, Gačić se je znašel pod pritiskom javnosti v začetku tega meseca zaradi opazke, ko je ob dajanju izjave novinarka portala B92 pokleknila, da ne bi bila v kadru, minister pa je v tem trenutku pripomnil, da ima rad novinarke, ki zlahka pokleknejo.

 

Župani slovenskih občin so na sedež vlade na Gregorčičevi prinesli 144 podpisov, s katerimi zahtevajo odstop ministra za finance Dušana Mramorja. Združenje občin Slovenije in Skupnost občin Slovenije kot razlog za takšno zahtevo navajata neupoštevanje sistemskega zakona o financiranju občin, konkretneje nižanje povprečnin na prebivalca s strani ministrstva. Več predsednik Skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar:

Izjava

Ob zniževanju povprečnin so se mnoge občine že znašle v finančnih težavah, z dodatnim nižanjem pa bo njihovo delovanje še dodatno omejeno. Žagar o radodarni ponudbi ministra.

Izjava

 

Jutri ob desetih zjutraj bo potekala protestna akcija pred Polikliniko v Ljubljani, s katero bodo protestniki opozarjali na odločitev Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, ki bo na mestu zelenice in dreves gradilo parkirišče. Protestno akcijo organizira društvo za sonaraven razvoj Focus, Inštitut za politike prostora, Prostorož in ZaMestoPoDveh, katere predstavnik Blaž Lokar nam pojasni več o posledicah omenjene odločitve in razlogih za protest:

Izjava

 

OFF je pripravil vajenec Antun

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.