OFF blagoslova jedrskim konicam

Aktualno-politična novica
5. 2. 2020 - 15.00
 / OFF

Evropska komisija je predstavila načrt reforme širitvenega procesa Evropske unije. Reforma predvideva sistematizacijo pristopnih procesov v smislu jasnejših pravil ter s tem nagrad in kazni za države kandidatke. Države članice bodo prevzele še močnejšo vlogo v odločanju o širitvi, kar lahko razumemo kot podporo francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu, ki je oktobra vložil veto na začetek pristopnih pogajanj z Albanijo in Makedonijo, pri čemer naj bi sicer imel tiho podporo še nekaj preostalih članic EU. Macronov veto je posebej prizadel Makedonijo, ki je izpolnila vse pogoje Unije, uradno se je spremenilo tudi ime države, a veto je veto. Sprememba pristopnega procesa bi na novo vpeljala možnost nazadovanja procesa, a bi spodbujala - tudi finančno - napredek držav kandidatk proti ciljem Evropske unije. O spremembi bodo evropski poslanci glasovali marca, načrtujejo pa, da se bo izvajala sproti s pogajanji o vključitvi Albanije in Makedonije - če do njih naposled pride. 

Medtem ko so evropski komisarji na dolgo in široko premlevali možnosti vključitve v njihovo plemenito družino, so se poslanci v Ugandi odločili, da se približajo evropskim okoljskim standardom. Sprejeli so namreč nov zakon o ravnanju z okoljem, ki kršiteljem namenja slabih petsto evrov kazni ali eno leto zapora. Ugandčanom bo po novem zakonu tako prepovedano metati smeti na ulico, vsaka stavba bo morala imeti urejeno deponijo, lepo pobarvano fasado, pa tudi zelenice bodo morale biti pokošene in vzdrževane. Tako kot se spodobi! Zakon bodo v okviru državnih določil izvajali lokalni župnijski ali deželni šefi, če pa temu ne bo tako, bodo lokalne enote prejemale manj finančnih sredstev.  

V živo pogovor ob neverjetnem razpletu v Iowi na začetku znotrajstrankarskih volitev
 / 4. 2. 2020
Na volitvah za demokratskega predsedniškega kandidata v ameriški zvezni državi Iowa pa so, potem ko jim je ponagajal računalniški hrošč, volilci končno izvedeli rezultate. Na vrhu sta izenačena Bernie Sanders in Peter Buttigieg z desetimi delegati, za njima pa Elizabeth Warren s štirimi. Zaradi zapletov z glasovalno aplikacijo so lokalne izpostave demokratske stranke napovedale povratek na analogno glasovanje. Republikanci medtem niso imeli težav z izbiro kandidata, saj so z veliko večino izglasovali prvega zeta slovenske diaspore.  

Beloruski protesti, proti vladi, ki od nezaposlenih zahteva plačilo izpada davkov.
 / 27. 3. 2017
Po več kot tednu dni ugibanj je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko javnosti pojasnil, kje se nahajajo direktorji vseh štirih državnih proizvajalcev sladkorja - Gorodeja], Sluck, Skidel in Žabinka . Pridržala jih je komisija za državno varnost, saj so osumljeni protidržavnega delovanja. Komisija je pred tem jasno zanikala opravljanje zaslišanj. Direktorji naj bi skupaj ustanovili podjetje v Moskvi in z njim po prenizkih cenah nakupovali svoj sladkor. Seveda so ga po posredniku prodajali veliko dražje. 

 

Ukrajinsko-ruski odnosi skozi mini shizme pravoslavne cerkve
 / 19. 10. 2018
Ruska pravoslavna cerkev je v javno obravnavo poslala predlog, s katerim bi prekinila blagoslavljanje orožja za množično uničevanje. Cerkveni dostojanstveniki iz hrama Vasilija Blaženega so sporočili, da je pripravljena “varovati” može, ki branijo domovino in njihova prevozna sredstva - ladje, letala. Orožje, ki množično in neselektivno seje smrt, pa bi izključila iz svojega pastoralnega dela. V Rusiji velja rek: “kar ne dobi pečata pravoslavnega popa ne obstaja”. Ruska sveta voda kaplja iz pročelij stanovanj, avtomobilov. Plovilo Sojuz je rusko sveto tekočino popeljalo v vsemirje. Če bo prepoved posvečevanja jedrskih konic, kar bo dokončno znano prvega junija, pripomogla k bolj tresočim prstom na jedrskih sprožilcih, kaže pozdraviti odločitev popov. 

O geopolitični vlogi in strateških prerivanjih v Srednji Aziji.
 / 24. 12. 2014
Slabi gospodarski kazalniki so predsednika Turkmenistana Gurbangulia Berdimuhamedova napeljali k inovativnim gospodarsko-socialnim prijemom. V regiji Ahal, ki jo vodi predsednikov sin, bo država zgradila povsem novo mesto, ki zaenkrat še nima imena. Državni proračun bo s tem oslabljen za slabo milijardo in pol evrov, ki bodo porabljeni za nakup delovne opreme in mehanizacije. Gospodarstvo se bo po predsedniških proračunih sámo postavilo na noge z zaposlitvijo številnih gradbenih delavcev in tako popravilo socialno sliko Turkmenistana. Ta je okrnjena predvsem od leta 2018, ko je predsednik plinsko zelo bogate države Berdimuhamedov prekinil brezplačno porabo plina državljanom, čeprav naj bi na subvencijah temeljila njegova politična podpora.

O tem zakaj prostitucije ne bi smeli legalizirati.
 / 23. 5. 2017
Organizacija Dobra družba - predstavnica industrije za odrasle - je na mestno občino naslovila pobudo za ustanovitev rdeče četrti v Ljubljani. Ljubljana, kot tradicionalno rdeča trdnjava, si to nedvomno zasluži, poleg tega pa bi bilo na ta način bolj pregledno urejeno in poskrbljeno za delovanje in dobrobit spolnih delavcev. Župan Zoran Janković na pobudo še ni odgovoril, a ljubljanska mestna uprava že ima izkušnje s sistemsko obravnavo spolne obrti. Od leta 1897 do 1919 je namreč že obratovala javna hiša na Zvonarski ulici, obstajali pa so tudi pravilniki o delovanju bordelov in delovanja spolnih delavcev na območju občine.

 

OFF sta pripravila Virant in Matevž s Trnovega.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.