OFF blokad

Aktualno-politična novica
24. 6. 2021 - 16.01
 / OFF

Države Združenja za razvoj južne Afrike so se na vrhu organizacije odločile, da bodo v Mozambik poslali vojaško pomoč. Mozambik se trenutno bori z islamističnim uporom v regiji Cabo Delgado, uporniki pa so po marčevski ofenzivi zasedli že več mest in vasi. Bližnje države bodo v to z zemeljskim plinom bogato državo poslale več kot 3.000 vojakov, da bi pomagali v boju proti islamistom. Voditelji so v izjavi za javnost povedali, da se bojijo posledic nadaljevanja upora za stabilnost in varnost v regiji.

V Hongkongu je izšla zadnja izdaja tabloidnega časnika Apple Daily. Eden najbolj branih časopisov in najbolj obiskanih spletnih portalov bo prenehal izhajati, potem ko so hongkonške oblasti priprle pet urednikov in članov uprave ter zamrznile nekaj manj kot dva milijona evrov sredstev. Lastnik Apple Daily Jimmy Lai je bil zaradi svoje vloge pri organiziranju protivladnih protestov leta 2019 aretiran. Poleg tega proti njemu poteka še sodni proces zaradi sodelovanja z varnostnimi službami tuje države in ogrožanja nacionalne vrednosti. Namesto običajnih 80 tisoč je bilo natisnjenih kar milijon izvodov, ki pa so do poldneva že pošli. Več o ukinitvi Apple Daily lahko slišite v OFFsajdu ob petih.

V bližini nekdanjega internata v Marievalu v Kanadi so našli novo množično grobišče neoznačenih grobov mladoletnikov. Šlo naj bi za največje takšno grobišče, v katerem so za zdaj odkrili več sto trupel staroselskih mladoletnikov in otrok. Za izkopavanje v bližini nekdanje prevzgojne institucije so se odločili po odkritju podobnih grobišč v bližini internatov po vsej Kanadi. V njih so od začetka 20. stoletja pa do konca 90. let množično prevzgajali in “kultivirali” staroselske otroke in mladostnike. Z ustanovami je po večini upravljala katoliška cerkev, zaradi nasilja in zlorab pa naj bi v njih umrlo vsaj 4.000 mladostnikov. Kanadska vlada se je, potem ko je neodvisna komisija dogajanje označila za kulturni genocid, staroselcem za dogajanje leta 2008 tudi uradno opravičila in uvedla program odškodnin prizadetim družinam.

Možnost za zmanjšanje žrtev pa je zamudila ameriška administracija, ki je razočarala zagovornike strožje orožne zakonodaje. Predsednik Biden jih je ta teden razočaral z naborom medlih ukrepov, ki so namenjeni predvsem ojačanju policijskih sil v prizadetih mestih in krepitvi Agencije za boj proti nelegalni preprodaji orožja. Čeprav se kriminalna aktivnost v ZDA po podatkih nevladnih organizacij v zadnjem letu ni bistveno povečala, pa več ameriških mest pretresa rekordni val smrti zaradi strelnih ran, zato so številni, tudi zaradi predsednikovih predvolilnih obljub, pričakovali strožje ukrepe za omejitev prisotnosti orožja v ameriški družbi.

 

Dodatne skrbi pa ameriški vladi povzroča tudi Generalna skupščina Združenih narodov, ki je ponovno skoraj enoglasno obsodila ameriško morsko blokado Kube. Resolucije poleg ZDA ni podprl le še Izrael. S tem je najvišje telo OZN 60 let staro blokado javno obsodilo že 29. leto zapored. Poleg mednarodne skupnosti blokadi nasprotuje večina Američanov in kongresnikov. A ključni so izjemno pomembni glasovi kubanske manjšine na Floridi, ki bi odpravo blokade spremenili v perečo notranjepolitično temo v ZDA.

Američani pa gotovo niso edini strokovnjaki za postavljanje ovir in blokad na svojih mejah. Po poročanju hrvaške policije se namreč ponovno povečuje število ljudi, ki želijo nelegalno prečkati bosansko-hrvaško mejo. V drugem četrtletju letošnjega leta se je ta številka povečala za tretjino, zato policija svari pred novim poletnim begunskim valom. Medtem v evropskih medijih krožijo novi dokazi o nezakonitem ravnanju hrvaške policije, ki migrante v nasprotju z mednarodnimi obveznostmi Hrvaške vračajo nazaj v BiH. Hrvaški policisti so poleg tega obtoženi zlorab in nasilja nad migranti, ki so na meji tako rekoč popolnoma v njihovih rokah, brez resne pravne zaščite.

Slovenska policija je na tiskovni konferenci pred jutrišnjimi napovedanimi protesti, ki naj bi potekali vzporedno z državno proslavo, opozorila, da bodo zaradi pomanjkanja uradne organizacije protestov le-te izdatno nadzirali in strogo izvrševali odloke o omejevanju širjenja nalezljivih bolezni, pove Željko Car, inšpektor Policijske uprave Ljubljana. 

izjava

Za varnost in upoštevanje zakonodaje bo tako, tudi z video nadzorom, skrbela policija.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness