Off Božjega delca, ki to ni

Aktualno-politična novica
4. 7. 2012 - 14.00
 / OFF

Francoska finančna policija je izvedla racijo na domu nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Obtožujejo ga, da je od Lilian Bettencourt – dedinje kozmetične korporacije L'Oreal – v predvolilnem obdobju leta 2007 prejel dve donaciji v višini 400.000 evrov. To je po francoskih zakonih sporno, saj lahko individualne donacije te sorte znašajo le 4.600 evrov. V zameno zanje pa naj bi Sarkozy med svojim mandatom L'Orealu omogočil davčne olajšave. Sarkozyju je sicer 16. junija potekla imunost, ker ni več predsednik, zaradi obtožb o korupciji pa so že aretirali njegovega finančnega ministra Erica Woertha. Sicer Sarkozyju preti še nekaj obtožb, profit pa naj bi si ustvarjal tudi z nelegalno preprodajo orožja Pakistanu in s sprejemanjem milijonskih predvolilnih donacij od pokojnega libijskega diktatorja Moamerja Gadafija.

Švicarski inštitut za Radiofiziko v Laussanu je v oblačilih pokojnega palestinskega voditelja Yasserja Arafata našel presenetljivo visoko stopnjo polonija-210. Oblačila, zobno ščetko in palestinsko ruto jim je dala testirati Arafatova vdova, ki na podlagi teh rezultatov zahteva izkop njegovega trupla in ponovno obdukcijo. To se mora sicer zgoditi v bližnji prihodnosti, saj bi dokazi o prisotnosti polonija zaradi njegove razpolovne dobe lahko kaj kmalu izginili. Predstavniki švicarskega inštituta kljub temu poudarjajo, da Arafatovi simptomi pred smrtjo niso bili konsistentni z zastrupitvijo zaradi polonija – s tem radioaktivnim strupom so sicer umorili ruskega disidenta Aleksandra Litvinenka. Velja pa omeniti, da francoski zdravniki, ki so Arafata zdravili, tedaj niso znali navesti vzroka njegove smrti.

V mestu Ramallah na palestinskem teritoriju zahodnega brega se je v torek zbralo na stotine palestinskih aktivistov, ki protestirajo proti nasilnemu razprševanju dveh podobnih protestov konec prejšnjega tedna. Z manifestacijo proti palestinskim oblastem želijo aktivisti opozoriti, da je ljudstvo vir avtoritete – zato zavračajo uporabo nasilja proti njemu. Predsednik palestinskih oblasti Mahmoud Abbas je v odzivu na proteste povedal, da predstavniki oblasti ne bodo tolerirali policijskih zlorab nad ljudstvom vendar prav tako ne bodo dopuščali kakršnihkoli napadov na prestiž uradnih institucij.

V vzhodnem Jeruzalemu pa se nahaja tudi sodelavec Radia Študent, Boris Vasev, ki nam razloži kako poteka izraelsko lastninjenje zemlje nad množico arabskih etničnih skupin:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Z mrežo Al-Kaida povezani islamski skrajneži v malijskem Timbuktuju že tretji dan zapored uničujejo kulturne spomenike, ki jih smatrajo za nemuslimanske. Med drugim so uničili tudi vhod v mošejo Sidi Yahya iz 15. stoletja, ki bi po lokalni prerokbi morala ostati zapečatena do zadnjega dneva pred koncem sveta. To je pojasnil lokalni Imam Alpha Abdoulahi. Islamisti so v zagovor povedali, da so s tem dejanjem želeli razbliniti dotični mit, Abdoulahiju pa so v zameno ponudili odškodnino v višini 100 ameriških dolarjev, ki jo je ta zavrnil rekoč, da so posledice njihovega dejanja nepopravljive. Dogodek je hkrati z drugim dejanji vandalizma obsodil UNESCO, sprožil pa je tudi val ogorčenja v Maliju. Obsodila ga je tudi malijska vlada v prestolnici Bamako, ki pa je ob neljubem dogodku nemočna, saj so bile vladne sile v tej regiji aprila premagane v spopadu s tuareškimi uporniki.

Dobre tri tedne pred začetkom olimpijskih iger v Londonu so se na Kitajskem pojavili pomisleki o telesni pripravljenosti njihovih reprezentantov, ki se zaradi strahu pred dopinškimi testi prehranjujejo zgolj vegetarijansko. Po besedah trenerja kitajskih odbojkaric so njegove varovanke prav zaradi tega izgubile na zadnjih štirih zaporednih tekmah. Direktivo o vegetarijanski prehrani je sicer izdalo tamkajšnje športno ministrstvo, ki je v strahu pred morebitnimi dopinškimi sredstvi v nenadzorovanih mesnih izdelkih reprezentantom prepovedalo uživanje drugega kot riža in zelenjave. Na Kitajskem se je v preteklosti pojavilo več primerov dopinga, ko so reprezentanti brez vednosti uživali meso, okuženo s clenbuterolom  in bili zaradi tega pozitivni na dopinških testih. Živel Tour de France!

V južnoafriškem zavetišču za šimpanze, imenovanem Jane Goodall, sta dva odrasla šimpanza surovo napadla ameriškega študenta Andrewa Oberleja. Ta je napad sicer preživel, vendar je v njem izgubil več prstov. Oberle je prečkal nizko ograjo, ki je ločevala šimpanze od obiskovalcev, da bi odstranil kamen, s katerim so šimpanzi pogosto obmetavali turiste. Pri tem ga je napadlo krdelo primatov, ki so jih uspeli razgnati šele s streljanjem. Čeprav upravljavci zavetišča razumejo Oberlejevo odločitev za vstop v ogrado, pa za napad ne krivijo šimpanzov, saj so ti le branili svoj teritorij. Kljub temu so nad dejanjem sicer krotkih šimpanzov presenečeni, vendar jih ne nameravajo usmrtiti.

Znanstveniki inštituta CERN so s pomočjo velikega trkalnika delcev odkrili obstoj delca, za katerega menijo, da je izmuzljivi Higgsov Bozon. S tem so po 45 letih iskanja stopili korak bliže k razumevanju tega, kako materija pridobiva svojo maso. Izsledki so sicer preliminarni, vendar potrjujejo, da so resnično odkrili doslej izmuzljiv subatomski delec. To je prelomen dogodek, vendar kot tak le začetek in usmeritev za nadaljnje raziskave. Omogoča namreč določnejše razumevanje nevidne oziroma črne materije, ki po matematičnih modelih zavzema prostor 96-ih odstotkov neznanega univerzuma. Tako imenovana vidna materija namreč zavzema le 4 odstotke univerzuma. Znanstveniki se sicer še niso domislili razumljive metafore, s katero bi laični javnosti opisali svoje odkritje. Da pa bi nam to vsaj malce pojasnili, smo poklicali na Inštitut Jožef Štefan in govorili s fizikom Vladimirjem Cindro:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Okrožno ljubljansko sodišče je tri mesece po izreku obsodbe v zadevi Čista lopata v torek spisalo tudi sodbo, pri kateri imajo obsojeni 15 dni časa, da se nanjo pritožijo. Obramba je na to že napovedala pritožbo na višje sodišče, saj sodni senat okrožnega sodišča ni upošteval njihove zahteve po izločitvi dokaznega gradiva – predvsem telefonskih prisluhov, ki so bili po mnenju obrambe pridobljeni na nezakonit način. Sodni senat je namreč sedem obtoženih v zadevi Čista lopata spoznal za krive podkupovanja ali sprejemanja podkupnine. Ivanu Zidarju, Hildi Tovšak in Dušanu Črnigoju je tako prisodilo leto in pet mesecev zaporne kazni ter jim naložilo tudi plačilo stranske denarne kazni.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.