20. 11. 2013 – 14.00

Off bombnega udejstvovanja

Audio file

Avtomobil bomba je na severnem Sinaju uničil avtobus, ki je prevažal egiptovske vojake v Kairo. 10 vojakov je bilo smrtno poškodovanih, 35 pa jih je bilo v napadu ranjenih. Vojska in policija se ukvarjata s povečano dejavnostjo upornikov od julija letos, odkar je bil s položaja odstavljen Mohammed Morsi. Krivda za napad se pripisuje al-kaidi.

V prestolnici Egipta medtem potekajo spopadi med protestniki, ki so demonstrirali v spomin na drugo obletnico krvavih demonstracij, ki so s prestola odnesli Hosnija Mubaraka, ter pripadniki policije, ki je na metanje kamenja odgovorila s solzivcem. Podporniki Muslimanske bratovščine in odstavljenega predsednika Mohameda Mursija so sicer napovedali, da se protestov ne bodo udeležili, saj nočejo prilivati olja na ogenj. Na spletu med tem kroži karikatura policista z napisom  “Bratovščina si zasluži vse, kar se ji godi. Prodali so vas, medtem ko smo vas mi pobijali”. Tudi tokratni protest ni minil brez smrtnih žrtev.

Cela vrsta bombnih napadov pa se je zgodila tudi v Bagdadu, prestolnici Iraka. Napad je bil usmerjen večinoma na šiitske soseske, ubitih je najmanj 28 ljudi, poškodovanih pa približno 65. Za bombne napade zaenkrat še nihče ni prevzel odgovornosti, vendar pa koordinirane napade nad šiiti najpogosteje izvajajo sunitski borci, povezani z Al Kaido. Po poročanju Združenih narodov je bilo v Iraku od aprila ubitih že približno 5.500 ljudi.

Dva ločena napada pa sta se izvršila nad državnima postojankama v severnozahodnemu Pakistanu, pri čemer sta življenje izgubila dva oficirja, sedem je bilo ranjenih. V prvem napadu je samomorilski bombni napadalec zapeljal z razstrelivom napolnjeno vozilo v pakistansko varnostno postojanko, v drugem pa so oboroženi pakistanski talibani v Islamabadu napadli policijsko postojanko, ki so jo pakistanski policisti uspešno obranili in pri tem ustrelili štiri upornike.

Norveška obveščevalna služba je priznala, da je zbirala podatke 33 milijonov telefonskih klicev v časovnem razmaku slabega meseca v lanskem letu, natančneje med 12. decembrom in 8. januarjem letos. Zbrane podatke je norveška obveščevalna služba v imenu državne varnosti prostovoljno delila z ameriško nacionalno varnostno agencijo. S tem priznanjem je hkrati zanikala, da je prisluškovanje izvajala sama ameriška nacionalna varnostna agencija. Prav tako pa je obveščevalna služba zanikala, da so prisluškovali sami vsebini telefonskih pogovorov, saj naj bi zbirali zgolj meta podatke. Ti naj bi vključevali trajanje dolžine telefonskih klicev, telefonske številke klicateljev in prejemnikov klicev, prav tako pa lokacije telefonskih aparatov v času, ko so bili klici opravljeni.

Venezuelski parlament je predsedniku Nicolasu Maduru izglasoval obsežne izvršne pravice, sicer le za eno-letno dobo, po kateri naj bi gospodarstvo okrevalo. Od sedaj naprej bo lahko oblikoval in sprejemal zakone z uredbami brez potrditve parlamenta. Venezuela se sooča z visoko inflacijo in posledičnimi gospodarskimi problemi, sprejemanje zakonov z uredbami pa bo Maduru omogočilo hitrejši spoprijem s situacijo. Že med vikendom je ukazal maloprodajnim trgovinam, naj znižajo cene, v prihodnje bo podobno storil še s hrano in drugimi dobrinami. Prav tako je bila venezuelska podružnica ameriškega avtomobilskega koncerna “General Motors” kaznovana z globo 85.000 dolarjev zaradi oderuških cen nadomestnih delov. Obenem napoveduje, da bo zakonsko omejil profite korporacij na 30 odstotkov.

Vojska Združenih držav Amerike namerava do leta 2020 vzpostaviti novo notranjo spletno mrežo za svoje potrebe. Posebnost dotičnega omrežja bo napredni način spremljanja uporabnikov, s katerim se namerava preprečiti nove žvižgače, kar izhaja iz Obamove direktive septembra 2012. V omrežje bo vgrajena behavioralna analiza njegovih uporabnikov, h kateri spada količina dnevno poslanih e-pošt, obseg pretočenih informacij in druge karakteristike. Prav tako bo sistem budneje spremljal zaposlene z večjim rizikom metamorfoze v žvižgače - torej sveže zaposlene ljudi in posameznike tik pred iztekom zaposlitve.

Na medmrežju se je pojavila spletna stran z iz imena očitnim smislom - “Assasination Market” - trg za usmrtitve. Ljudje napišejo ime in sliko tarče ter v sklad donirajo vsaj en bitcoin, kar je trenutno 700 dolarjev. Drugi ljudje lahko dodajajo bitcoine v dotični sklad in ugibajo, kdaj bo oseba umrla. Kdor ugane pravilno, dobi celoten sklad, saj se izhaja iz predpostavke, da bo dejanski morilec najtočneje vedel datum. Ker se vse skupaj odvija prek bitcoinov in dodatne enkripcije, ni stika med naročniki in izvajalci. V preprek vsesplošni strani za naročanje umorov mora vsako osebo odobriti administrator, ki pričakuje predvsem imena politikov, lobistov, koruptivnih birokratov in podobnih. Posledično je na prvem mestu, z nagrado 90.000 dolarjev, predsednik ameriške centralne banke Ben Bernanki.

V dobrobit čistoče v Amsterdamu je mesto pričelo najemati kronične alkoholike, ki v zameno za čiščenje mesta dnevno dobijo pet pločevink piva, pol vrečke tobaka in 10 evrov, kakor tudi popoldansko kosilo. Čeprav projekt na prvi pogled izgleda sporen, tako mestni uradniki kakor tudi alkoholiki ugotavljajo, da je projekt uspešen, saj ni le mesto čistejše, temveč imajo tudi alkoholiki v življenju po njihovih besedah več strukture.

Turška vladajoča stranka AKP s polnim imenom Stranka pravice in razvojaje je spremenila svojo alianso v Evropskem parlamentu, kjer je do sedaj imela status opazovalke v skupini Evropskih ljudskih strank. Po novem bo, še preden sploh pristopi h klubu evropske Unije, opazovala delovanje znotraj skupine Evropskih konzervativcev in reformistov - grupacije evroskeptikov pod vodstvom britanske konzervativne stranke.

Slovenske splošne knjižnice obeležujejo svoj dan. Na osrednji slovesnosti v Aninem dvoru v Rogaški Slatini bodo podelili nagrado Združenja splošnih knjižnic za najbolj inovativen projekt, glavna tema letošnjega dneva pa je krepitev sporočila, da so knjižnice tukaj za ljudi. Več o dnevu nam je povedala Breda Podbrežnik Vukmir, predsednica sekcije za splošne knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

  

Dodaj komentar

Komentiraj