OFF bratskega Radia MARŠ

Aktualno-politična novica
7. 2. 2014 - 14.00
 / OFF

Več tisoč ultra ortodoksnih Judov se je po protestu in poskusu blokade cest v Jeruzalemu spopadlo s policijo. Moti jih namreč sicer že dalj časa prisotna ideja izraelske vlade, da uvede obvezno služenje vojaškega roka tudi za njihove mladce, ki so bili do sedaj izvzeti. Da se pritisk vlade stopnjuje, dokazuje poteza finančnega ministrstva, ki je vsem študijskim skupinam ortodoksnih Judov, kjer študirajo tudi mladci, ki se izogibajo služenju domovini, ukinila državno financiranje. Omenjeni predani Judi sicer predstavljajo 8 odstotkov prebivalstva Izraela in pravijo, da svoji domovini najbolj predano služijo ravno z molitvijo in študijem, saj na tak način ohranjajo judovsko kulturo in dediščino.

 

Aktivisti kampanje BDS, kratice pomenijo bojkot, dezinvesticije, sankcije, so zelo zadovoljni z učinkom afere z igralko Scarlett Johansson za njihov namen, ki je predvsem opozarjanje na izraelske nelegalne naselbine na palestinskem Zahodnem bregu. Johanssonova si je namreč s pojavom v reklami za podjetje Soda-stream, ki ima tovarno v ilegalni judovski naselbini v Palestini, prislužila izključitev iz ameriške humanitarne organizacije Oxfam, ki izraelskih razširitvenih politik ne podpira. Afera, ki je iz tega nastala, je med posamezniki in podjetji sprožila še več zanimanja za bojkot izraelskih podjetij, ki služijo z izkoriščanjem palestinskih delavcev, velik strah pred tujimi gospodarskimi pritiski pa je prisoten tudi v Izraelu.

 

V Riu de Janeiru bodo s soboto podražili avtobusne vozovnice za 10 centov. Gre za drugo podražitev cen javnega prevoza v zadnjem letu. Že prvi dvig cen je lani poleti sprožil obsežen val protestov, ki so zajeli celo državo. Včeraj se je v znak nasprotovanja podražitvi vozovnic v središču Ria zbralo okoli 800 ljudi. Skupina se je po začetnem mirnem zborovanju napotila proti glavni železniški postaji in jo skušala tako ali drugače onesposobiti normalnega delovanja. Intervencija policije je bila brutalna, protestniki so se odzvali temu primerno. Akcija je rezultirala v začasnem zaprtju železniške postaje. Protesti so poleg dviga cen prevoza obsojali tudi milijarde dolarjev, porabljene za organizacijo letošnjega nogometnega svetovnega prvenstva, ki se bo med drugim dogodil tudi v Riu. Denar, namenjen igram, pravijo protestniki, bi sicer lahko namenili izboljšanju zdravstvene oskrbe, izobraževanja in infrastrukture v državi.

 

Združeni narodi so novo vlado Srednjeafriške republike pozvali, naj iz kaznovanja vojakov, ki so linčali domnevnega upornika, naredi zgled. Več uniformiranih vladnih vojakov je namreč sredi prestolnice Bangui zabodlo in preteplo moškega, ki so ga sumili, da je pripadnik sicer že razpuščene uporniške skupine Seleka, njegovo truplo pa so nato še zažgali. Zaradi podobnih primerov, ki se nadaljujejo tudi po prisegi začasne predsednice Catherine Samba-Panza in končanju hujših spopadov, bo francoska vojska v državi ostala dlje od napovedanih šestih mesecev.

 

Ganska vlada je zaradi padanja vrednosti svoje valute omejila menjavo deviz na 10.000 dolarjev. V zadnjem letu je namreč cedi, kot se valuta imenuje, izgubil 23 odstotkov svoje vrednosti, zaradi česar je sedaj večje količine tuje valute mogoče dobiti le ob dokazilu, da se posameznik odpravlja na potovanje v tujino. Hkrati je ganska vlada tudi dvignila obrestne mere na kar 18 odstotkov, s čimer želijo privabiti čim več tujih vlagateljev. Da je situacija resna, govori tudi dejstvo, da je za ponoven vzpon nacionalne valute molil tudi nadškof Duncan Williams.

 

Ob začasnem premirju se v sirskem mestu Homs, ki je delno pod nadzorom upornikov, delno pa vladnih sil, začenja evakuacija prvih 200 prebivalcev. Konvoj avtobusov bo iz Homsa odpeljal le ženske in otroke, moški, ki bodo v mestu ostali, pa se bodo morali registrirati oziroma se predati, o uspešnosti česar pa mnogi dvomijo. Tudi po prvem evakuacijskem konvoju bo sicer v mestu ostalo več tisoč ljudi, dostava humanitarne pomoči pa se zaradi dolgotrajnega dogovarjanja med vojskujočima se stranema tudi stalno prestavlja. Ta sicer droben napredek pri razreševanju sirskega konflikta oziroma vsaj zaščiti življenj civilistov je posledica sprejetih dogovorov na pogajanjih v Ženevi pred nekaj dnevi.

 

Včeraj smo poročali o rešitvi 1100 afriških migrantov iz italijanskih vod v roku enega dne. Sinoči se je v bližini Lampeduse ponovno pripetil brodolom. Ocenjujejo, da je prevrnjeni čoln prevažal 300 potnikov, od katerih so do sedaj uspeli rešiti le 53 posameznikov.

 

V Tuzli ter danes tudi po drugih mestih širom Bosne in Hercegovine se nadaljujejo protesti zaradi slabe ekonomske situacije in proti trenutni vladi. Proteste je spodbudilo grobo obračunanje policije s protestniki v Tuzli, kjer so delavci pred zgradbo kantonalne vlade protestirali zaradi brezposelnosti in propadanja in privatizacije podjetij v nekdaj centru jugoslovanske industrije. Več o protestih sicer v Kultivatorju, zdaj pa smo aktivista Emina Eminagića vprašali, zakaj so se protesti kljub splošno slabi situaciji v Bosni in Hercegovini začeli prav v Tuzli.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Bratski radio, mariborski Radio Marš, te dni s serijo raznovrstnih dogodkov praznuje 24-letnico svojega obstoja. Popoldne tako prirejajo okroglo mizo o skupnostnih medijih, o kateri smo se pogovarjali z Oskarjem, vodjo programa, ki nam je prijateljsko povedal nekaj o delovanju radia in težavah, s katerimi se soočajo.

Pogovoru z Oskarjem, prostovoljnim entuziastom oziroma predstavnikom Bratskega radia MARŠ, lahko prisluhnete v posnetku.

Oddaji "Iz poraza v poraz do končne zmage - Radio MARŠ dandanes" izpred treh let, kjer smo se prav tako pogovarjali z delujočimi na MARŠ-u, lahko prisluhnete tukaj.

 

Off sta pripravila vajenka Jatun in Jaša, z MARŠ-em pa se je pogovarjal Počivalšek.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.