OFF BREZ DODATKOV

Aktualno-politična novica
1. 9. 2015 - 15.00
 / OFF

Sodišče na Tajskem je oprostilo tajsko novinarko in njenega avstralskega kolega, ki sta bila obtožena objave občutljivih varnostnih informacij. Novinarja sta pred dvema letoma razkrila vpletenost tajske mornarice v trgovanje z ljudmi, predvsem pripadniki mjanmarske manjšine Rohingja, za kar sta prejela tudi Pulitzerjevo nagrado. Tajska oblast je po letošnjem odkritju skupinskih grobov migrantov aretirala več pripadnikov tihotapskih mrež, med njimi tudi pripadnike oboroženih sil. Obtožbe zoper novinarja so spodbudile ostre obtožbe tajskih oblasti. Vojaška hunta, ki je v zadnjem letu uvedla strog nadzor nad mediji, si torej z oprostitvijo bržkone kupuje nekaj pozitivne publicitete.

V Evropo. Poročilo o upravljanju z elektronskimi odpadki v državah Evropske unije ugotavlja, da se le dobra tretjina takšnih odpadkov reciklira v skladu s sprejetimi standardi. Preostanek tovrstnih odpadkov najde svojo pot v druge države, je preprodan na neregulrianem črnem trgu ali pa konča na odlagališčih smeti. Kljub temu Evropska komisija zavrača predloge za reševanje tega problema, navedene v poročilu, ki pozivajo k prepovedi denarnih transakcij v trgovini z odpadno elektroniko in ustanovitvi agencije za upravljanje odpadkov.

Odpadki še naprej burijo duhove tudi v Libanonu, kjer je nezmožnost oblasti, da bi uredila problem odvoza smeti v glavnem mestu sprožila proteste, ki zahtevajo odstop vlade. Protestniki so vdrli v stavbo okoljskega ministrstva in vztrajajo, da je ne bodo zapustili, dokler minister Mohamad Nashnuq ne odstopi.

V Damasku, prestolnici sosednje Sirije, so otvorili park, ki nosi ime po bivšem severnokorejskem vodji Kim Il-Sungu. Lepa gesta, namenjena utrjevanju zavezništva med državama. Za piko na i popolni idili se park nahaja v predelu mesta, kjer so še nedavno nazaj stale ruševine domov, uničenih med državljansko vojno.

Daeš, znan tudi pod imenom Islamska država, ki je zrasel v sirijskem kaosu, je predstavil svojo valuto. Skupina potezo označuje za vrnitev k zlatemu dinarju, prvotni valuti islamskega kalifata iz 7. stoletja. Valuta je sestavljena izključno iz kovancev, od katerih bo največji vreden kar 694 dolarjev.

V boj proti finančno osamosvojenemu Daešu se bolj aktivno vključuje tudi Rusija. V prihodnjih dneh naj bi po poročanju izraelskega medija Ynetnews v Sirijo poslala kontingent zračnih sil, opremljen z letali in helikopterji, ki bo sirski vladi pomagal zavarovati ozemlje, ki ga nadzira. Daeš se je v zadnjih dneh prebil v južne četrti Damaska, pri čemer pa ga zahodna koalicija pod vodstvom Združenih držav Amerike ni preveč ovirala.

Prav tako kot v Siriji sta Rusija in ZDA na nasprotnih straneh tudi na Arktiki. Barack Obama je med obiskom Aljaske, kjer si je med drugim ogledoval taleče se ledenike, sicer pozval k učinkovitejšemu boju proti podnebnim spremembam. V isti sapi pa je napovedal nakup novih ledolomilcev, ki naj bi v arktičnih vodah pomagali izkoriščati priložnosti, ki jih ponuja taljenje ledu. Združene države Amerike namreč trenutno po številu tovrstnih ladij na Arktiki zaostajajo za Rusijo in drugimi državami.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je pričela zbiranje podpisov v podporo predlogu za redefinicijo minimalne plače. Več o predlogu nam je pojasnila Andreja Poje, izvršna sekretarka za ekonomsko politiko in trajnostni razvoj, politiko in sistem plač, davčno politiko in prispevke za socialno varnost ter enake možnosti pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije:

Izjava

Kako pa bo potekalo zbiranje podpisov? Nadaljuje Andreja Poje:

Izjava

OFF sta pripravila Zwitter in vajenka Katja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness