OFF Džakarte

Aktualno-politična novica
16. 8. 2019 - 15.00
 / OFF

Trgovinski spor med Japonsko in Južno Korejo
 / 2. 8. 2019

Vse najboljše ob prazniku Bajukovega vnebovzetja. Začenjamo na Daljnem vzhodu, kjer so pogovori med obema Korejama dokončno prekinjeni. Severna je namreč izstrelila vsaj dve raketi v Japonsko morje na vzhodu polotoka. To naj bi bil odgovor na skupne vaje južnokorejske in ameriške vojske, ki so se pričele prejšnji teden. Pred izstrelitvijo je Severnokorejski komite za mirno združitev države označil južnokorejskega predsednika Mun Dže Ina za nespoštljivega in zavrnil vsakršne nadaljnje pogovore o združitvi polotoka. To je že šesta izstrelitev severnokorejskih raket ta mesec, kljub temu da se je vrhovni voditelj Kim Džong Un konec prejšnjega meseca sestal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Ob zgodovinskem prvem obisku ameriškega predsednika v Severni Koreji sta se voditelja nuklearnih velesil dogovorila o oživitvi pogovorov med obema Korejama. Načrti so skupaj z izstrelkoma padli v vodo.

O novih zmagah Benjamina Netanjahuja
 / 12. 4. 2019

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je prepovedal napovedan humanitarni obisk dveh ameriških demokratskih kongresnic Rashide Tlaib in Ilhan Omar. Netanjahu je pred dvema tednoma po posvetovanju s kabinetom in svetovalci obisk dovolil, a naj bi se premislil zaradi pritiskov ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Izraelske oblasti imajo po zakonu pravico zavrniti vstop v državo podpornikom organizacije Bojkot, osamitev in sankcije, krajše BDS, ki zagovarja palestinske interese, obe kongresnici pa gibanje podpirata. Kljub vsemu so se izraelske oblasti premislile v primeru Rashide Tlaib in ji bodo vendar dopustile, da obišče babico v Palestini. Prepoved se je zgodila v luči priprav na Netanjahujevo kampanjo, saj se bo v javni podpori znova preizkusil sredi septembra na parlamentarnih volitvah.

Donald Trump, ki ga volitve čakajo naslednje leto, pa podporo išče z drugačno strategijo. S svojimi svetovalci se je pogovarjal o možnosti nakupa Grenlandije. Grenlandija sicer ne bo prinesla kaj dosti novih volivcev, a je Trump vseeno prepričan v veliko strateško vrednost in bogastvo surovin zaledenelega otoka v lasti Danske.

Na predvečer 74. obletnice indonezijske neodvisnosti je predsednik Joko Widodo, krajše Jokowi, uradno zaprosil parlament za premestitev glavnega mesta z otoka Java na otok Borneo. Dosedanja prestolnica Džakarta je eno izmed najbolj obremenjenih mest zaradi prehitrega gospodarskega razvoja. Desetmilijonsko mesto se namreč vsako leto pogrezne za približno 25 centimetrov, strokovnjaki napovedujejo, da se bo do leta 2050 tretjina mesta sesedla sama vase. Predsednik Jokowi je že aprila napovedal elegantno rešitev, a je bil takrat še prepričan, da do premestitve prestolnice ne bo prišlo še vsaj 10 let. Točna lokacija novega mesta v Kalimantanu, indonezijskem delu otoka Borneo, ki si ga država deli z Malezijo in Brunejem, še ni znana. Za novo glavno mesto bo po predvidevanjih predsednika Jokowija potrebno vzpostaviti naselje z 900 tisoč do milijon in pol prebivalci, veliko od 30 do 40 tisoč hektarjev. 

Konec junija se je Socialistična partija Albanije na lokalnih volitvah veselila prevzema oblasti v občini Skadar. Tam je kot prvi socialistični župan od spremembe sistema v devetdesetih letih zmagal Valdrin Pjetri. A še preden je uspel prevzeti posle v županskem kabinetu, je odstopil zaradi obtožb opozicijske Demokratske stranke o njegovi vključenosti v trgovino z drogo. Kot 20-letni študent je bil namreč v Italiji preganjan zaradi poslov, povezanih z drogo, česar ni povedal ob predstavitvi kandidature, kot zahteva albanski zakon o dekriminalizaciji. Pjetri je na volitvah sicer zmagal s stoodstotno podporo, a je razlog v tem, da je desnosredinska Demokratska stranka volitve bojkotirala in je bila udeležba na volišču v občini Skadar zgolj desetodstotna. 

Politična kriza v Albaniji zaradi odpovedanih lokalnih volitev
 / 24. 6. 2019

Medtem ko se novoizvoljeni župan Skadra, ki je hkrati že v odstopu, bori s kriminalnimi dejanji iz bližnje preteklosti, pa je poslanska skupina Socialistične partije Albanija posegla še dlje v zgodovino. Predlagali so namreč spremembo zakona o Inštitutu za raziskovanje komunističnih zločinov in njihovih posledic v Albaniji. V predlogu spremembe poslanci zahtevajo prepoved raziskovanja druge svetovne vojne v povezavi s komunizmom. Komunisti naj bi zločine izvajali šele po prevzemu oblasti in ne za časa antifašizma in narodnoosvobodilne vojne, ko so bili zločini izvedeni iz drugačnih vzgibov. Novela zakona predvideva tudi poostren varnostni nadzor na inštitutu.

Na drugi strani Jadranskega morja, v italijanskem Milanu, pa bodo za svoje grehe plačali električni skiroji, katerih število se iz dneva v dan povečuje tudi v Ljubljani. Milanska oblast je začasno prepovedala poslovanje podjetij, ki skiroje oddajajo, saj ogrožajo tako cestni promet kot promet pešcev. Italija se s prepovedjo vožnje po cestah tudi na državni ravni bori proti električnim skirojem, pri čemer ji s svojimi posebnimi določili pomagajo lokalne oblasti. 

Na Koroškem se sklepajo nova čezcelinska prijateljstva. Predstavniki dveh občin zimskih olimpijcev, Črna na Koroškem in Harbin na Kitajskem, sta podpisala sporazum o prijateljskem sodelovanju na področju športa, kulture in turizma. Ledeno mesto, kot pravijo Harbinu, je namreč znano po trimesečnem festivalu ledenih in snežnih skulptur, v Črni pa prav tako januarja postavljajo snežne gradove. Predstavnici večmilijonskega kitajskega mesta, ki so ju pričakali črnjanski harmonikaši v narodnih nošah, sta si ogledali prizorišče gradnje snežnih gradov. Mudili sta se tudi v tovarni akumulatorskih baterij. Črnjani se nadejajo sodelovanja Kitajcev na festivalu Gradovi Kralja Matjaža prihodnje leto, mogoče pa bo sledila tudi kakšna poslovna povezava.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.