Off Delavske enotnosti

Aktualno-politična novica
17. 1. 2013 - 14.00
 / OFF

 

Sirska vlada je dovolila, da Svetovni program za hrano organizacije Združenih narodov v državi razširi svojo dejavnost in s svojo dejavnostjo preko lokalnih organizacij doseže čim več ljudi. Do sedaj je bila večina hrane razdeljena preko Sirske veje arabske človekoljubne organizacije Rdeči polmesec, vendar je njihov doseg okoli 1.5 milijona ljudi, Združeni narodi naj bi ga povečali na 2.5 milijona. Svetovni program za hrano že sedaj pomaga pri preskrbi predvsem s pšenično moko, v prihodnosti pa namerava dovažati pekarnam kurivo za peko kruha.

 

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je zaradi sankcij, ki jih je del mednarodne skupnosti uvedel proti Iranu zaradi njihovega jedrskega programa, omenil nujnost gospodarskih reform v državi. Sankcije so po njegovih besedah upočasnile gospodarsko dejavnost, ki je sicer v veliki meri odvisna od izvoza nafte, pri čemer je poudaril, da se bo moral tok denarja v državo v prihodnosti temeljito spremeniti, v kolikor hoče Iran ostati gospodarsko močna država. Po Ahmadinedžadovih besedah bo potrebna večja notranja trgovina in redistribucija kapitala po celotni državi, kar naj bi pripomoglo k razvoju periferije, ki je gospodarsko v primerjavi s Teheranom precej nerazvita. Druga sprememba, ki bi bila po njegovih besedah pomembna, je diverzifikacija industrijske panoge, ki sedaj temelji na naftnih derivatih.

 

Islamski radikalci, ki so včeraj na plinskem polju na jugu Alžirije ugrabili okoli 40 tujih državljanov, so kot pogoj za začetek pogajanj zahtevali umik alžirske vojske. Ta je kmalu po ugrabitvi obkolila plinski kompleks in zavrnila kakršnakoli pogajanja. Kot pogoj za izpustitev talcev pa so navedli izpustitev zaprtih islamistov v Maliju. Ob tem so ugrabitelji opozorili, da so streli vojske na območje, kjer zadržujejo zajete tujce, ranili nekega japonskega državljana. Medtem je 30 delavcem iz industrijskega kompleksa danes uspelo pobegniti. Osnovni namen akcije je po navedbah ugrabiteljev maščevanje Alžiriji, ker je odprla svoj zračni prostor francoskim zračnim silam, ki napadajo islamske upornike v sosednjem Maliju.

 

Krčenje sredstev ameriški vesoljski agenciji je prisililo Naso v novo sodelovanje z Evropsko vesoljsko agencije. Partnerstvo bo vključevalo povezovanje evropskega tovornega plovila z Nasinim plovilom Orion, ki si obeta nekoč v prihodnosti živo posadko odpeljati globoko v vesolje, ena bolj zaželenih destinacij je Mars. Nasa je ob tem sporočila, da se je razvoj plovila Orion resda pričel v Združenih državah Amerike, vendar bo zadnje stopnje razvoja projekta oblikovalo mednarodno sodelovanje. Poleg dejstva, da ameriška vesoljska agencija s proračunom 16 milijard dolarjev ne zmore več sama financirati vseh svojih misij, je po besedah namestnika direktorja za vesoljsko raziskovanje s človeško posadko pri Nasi Williama Gerstenmaierja mednarodno sodelovanje pri raziskovanju vesolja preprosto nujno.

 

Društvo slovenskih pisateljev nadaljuje s ciklom četrtkovih forumov, posvečenim različnim problemom, ki v tem trenutku pestijo slovensko in tudi širšo družbo. V prostorih društva na Tomšičevi ulici 12 bo danes ob 18.00 tema gospodarstvo. Več o današnjem forumu eden izmed organizatorjev, pesnik, dramatik, prevajalec Ivo Svetina:

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Glasilo Delavska enotnost slavi 70-letnico izhajanja v sklopu katere so v Miklošičevem parku razstavili izsek člankov od 40-ih let pa do danes, prav danes pa v Cankarjevem domu ob 18-ih organizirajo razpravo o aktualnem položaju delavcev. O zgodovini glasila nam več pove Mojca Matos iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije:

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

In še o obeležitvi obletnice same.

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Zvezo ŠKIS danes nadaljuje z v ponedeljek začeto prostovoljno akcijo, s katero pomagajo starejšim ali bolnim pri kidanju snega. Več o akciji nam je povedala koordinatorka Neva Stepan:

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Posnetek oddaje bo kmalu na strani

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.