Off digitalnih prstnih odtisov

Aktualno-politična novica
18. 4. 2018 - 15.00
 / OFF

Nemška vlada in sindikati javnega sektorja so dosegli dogovor o zvišanju plač. 2,3 milijonom zaposlenim se bo tako v naslednjih dveh letih in pol plača zvišala za 7,5 odstotka. Plače se bodo poviševale postopoma, zadnja povišica pa je dogovorjena za 1. aprila leta 2020. Sporazum predvideva tudi bolj transparentna razmerja plač v javnem sektorju in enkratno finančno pomoč v vrednosti 250 evrov za zaposlene z nižjimi dohodki. Po podpisu sporazuma so sindikati preklicali vse stavkovne dejavnosti, ki so v prejšnjem tednu največ škode povzročile v letalskem in javnem prometu.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je po neuspešnih pogovorih o oblikovanju nove italijanske vlade svoj mandat prepustil predsednici senata Marii Elisabetti Alberti Casellati. Predsednica senata ima do petka čas, da razišče ali med Gibanjem 5 zvezd in koalicijo desnih strank obstaja možnost za oblikovanje vlade. Na volitvah 4. marca je največ glasov dobila koalicija desnih strank pod vodstvom Lige, med posameznimi strankami pa je največjo podporo prejelo Gibanje 5 zvezd. Namero po premierskem stolčku sta sicer izkazala tako kandidat Gibanja 5 zvezd Luigi Di Maio kot tudi vodja Lige Matteo Salvini. Za oblikovanje vlade bi po novem italijanskem volilnem sistemu potrebovali 40 odstotkov glasov, Gibanje pa je prejelo 33 odstotkov glasov.

Nadaljujejo se odstopi na Slovaškem. Po včerajšnjem odstopu notranjega ministra Tomaša Druckerja, je odstopno izjavo podal tudi direktor slovaške policije Tibor Gašpar. Slovaški premier in začasni notranji minister Peter Pellegrini je pojasnil, da bo Gašpar svoj položaj zapustil 31. maja, saj je slovaška policija trenutno tudi brez namestnika direktorja. Gašpar se je pod pritiskom znašel ob začetku preiskave umora novinarja Jana Kuciaka in njegovega dekleta 21. Februarja. Prvi so Gašparja k odstopu pozvali protestniki na ulicah več slovaških mest, prejšnji teden pa je enako storil tudi slovaški predsednik Andrej Kiska. Gašparju so očitali, da naj kot vodja preiskave ne bi bil zmožen oblikovati objektivnega policijskega poročila o okoliščinah umora. Direktor slovaške policije ima namreč sorodstvene vezi z lastnikom največjega slovaškega zasebnega varnostnega podjetja, katerega poslovanje s slovaško vlado je v svojih člankih razkrival prav pokojni Kuciak. 

Poslanci v evropskem parlamentu so sprejeli resolucijo, v kateri so kritični do imenovanja Martina Selmayrja na mesto generalnega sekretarja Evropske komisije. Evropski parlament komisiji predlaga naj do konca letošnjega leta zagotovi bolj pregleden postopek imenovanj, enake možnosti za vse kandidate in izbor zgolj najbolj primernih kandidatov. Po sprejemu novih kriterijev izbiranja bi morala Evropska komisija imenovanje novega generalnega sekretarja ponoviti. Selmayr, ki je od leta 2014 vodil kabinet predsednika evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, je bil na položaja generalnega sekretarja imenovan februarja. Resolucija sicer ni obvezujoča, predlog ostrejše resolucije, ki ga je podal del poslancev in po kateri bi Selmayrja pozvali k odstopu, pa je bil zavrnjen.

Evropska komisija je ob predstavitvi novega širitvenega svežnja priporočila začetek pristopnih pogajanj za članstvo v Evropski Uniji z Albanijo in Makedonijo. Komisija je ocenila, da sta Albanija, ki je kandidatka za članstvo od leta 2014, in Makedonija, kandidatka za članstvo že od leta 2005, storili dovolj velik napredek za pričetek pristopnih pogajanj. Kljub temu pa komisija obe državi spodbuja k nadaljnim reformam. Članice EU morajo odločitev Evropske komisije potrditi z glasovanjem, ki bo na sporedu junija. Največ pomislekov pri morebitni širitvi ima Francija, ki opozarja predvsem na korupcijo in široko mrežo organiziranega kriminala v Albaniji.

Evropska komisija je objavila predlog, po katerem bi morale vse osebne izkaznice državljanov Evropske unije vsebovati biometrične slike in digitalne prstne odtise imetnikov osebnih izkaznic. S tem ukrepom naj bi zajezili uporabo ponarejenih dokumentov. Ukrepi bodo veljali le za države, ki izdajajo osebne izkaznice. Veliki Britaniji, Irski in Danski, ki osebnih izkaznic ne izdajajo, teh ne bo potrebno uvesti. Neustrezne osebne izkaznice bodo morali državljani EU zamenjati v petih letih, izkaznice ki so neberljive na digitalnih čitalcih pa v dveh letih. Nove osebne izkaznice bi lahko veljale največ za dobo 10 let.

Ruski minister za energetiko Aleksander Novak je sporočil, da je prva faza rusko-iranskega sporazuma o strateškem sodelovanju v energetskem sektorju uspešno zaključena. Državi sta sporazum v vrednosti 16 milijard evrov podpisali novembra lani, pogovori zanj pa so potekali od leta 2014. Rusija se je obvezala, da bo od Irana dnevno kupila 100.000 sodčkov nafte, Iran pa v zameno prejema rusko industrijsko opremo, pomoč pri gradnji elektrarn in razvoju naftnih ploščadi ter ruske kmetijske pridelke. Novak je sporazum, ki se izteče konec leta, označil za efektivnega in dodal, da se državi dogovarjata za morebitno petletno podaljšanje strateškega sodelovanja.

Albansko tožilstvo zaradi suma pranja denarja preiskuje nekdanjega generalnega državnega tožilca Adriatika Llallo. Poleg pranja denarja je osumljen tudi zaradi domnevne nepravilne prijave premoženja. Llalla je položaj generalnega državnega tožilca zasedal med letoma 2012 in 2017. Zaradi vpletenosti v korupcijske škandale in nasprotovanja albanski pravosodni reformi, je ameriško zunanje ministrstvo februarja letos Llalli in njegovi družini prepovedalo vstop v Združene države Amerike. Nova albanska pravosodna reforma med drugim vsebuje tudi preverjanje premoženja sodnikov in tožilcev. Llalla je v upanju, da se bo preverjanju izognil, odstopil tik pred koncem svojega mandata.

Notranje in pravosodno ministrstvo sta sporočili, da je neposredno prezaposlovanje vojakov ob dopolnjenem 45. letu starosti v poklica policist in pravosodni policist nezakonito. To so namreč predlagali v Sindikatu vojakov Slovenije. Več o trenutnem položaju vojakov ob doseženih 45. letih pove predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak.

Izjava

Predlog zakona, ki ga je pripravil sindikat, obravnave zaradi padca vlade ni dočakal. Novak.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

kaj pa tole:

komentar na:

Evropska komisija je objavila predlog, po katerem bi morale vse osebne izkaznice državljanov Evropske unije vsebovati biometrične slike in digitalne prstne odtise imetnikov osebnih izkaznic. S tem ukrepom naj bi zajezili uporabo ponarejenih dokumentov. Ukrepi bodo veljali le za države, ki izdajajo osebne izkaznice. Veliki Britaniji, Irski in Danski, ki osebnih izkaznic ne izdajajo, teh ne bo potrebno uvesti. Neustrezne osebne izkaznice bodo morali državljani EU zamenjati v petih letih, izkaznice ki so neberljive na digitalnih čitalcih pa v dveh letih. Nove osebne izkaznice bi lahko veljale največ za dobo 10 let.

a bi zmogel malo več refleksije od kje tale domet?
mogoče kaj povezanosti z Daphne projektom? a to pa nihče ni pisal a ne?
kje ste modelčki? v kaderi aprilski orbiti ste? še vedno mi ni jasno. še vedno 1. april a?

Malta + uboj raziskovalne novinarke:

biometrics versus passos for sale
1.
https://www.occrp.org/en/thedaphneproject/
2.
https://www.occrp.org/en/thedaphneproject/murdered-maltese-journalist-wa...

mogoče je res treba začet v polomljeni angleščini pisat, vsaj kdo kaj prebere - vi ste pa itak kot država že od leta 1991 v pokoju kar se tiče civilno-družbenih iniciativ. dlje od Marihuana Marša pač ne zmorete? jao, bože - jadniki.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.