OFF diplomatskega spora

Aktualno-politična novica
8. 7. 2014 - 14.00
 / OFF

Dobri rezultati na nedavnih evropskih volitvah, ki so jih dosegle skrajno desne stranke, že izrisujejo nove smernice delovanja evropskega hrama demokracije. Tako bodo neonacistične, ksenofobne in rasistične ideje slišane v številnih evropskih odborih. Na včerajšnjem ustanovnem zasedanju je med drugim član odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve postal tudi Udo Voight. Gre za nekdanjega vodjo Nacionaldemokratske stranke Nemčije. Z utemeljitvijo, da je njena ideologija identična Hitlerjevi, so jo skušali prepovedati že leta 2003, a na žalost neuspešno. Na nemških sodiščih poteka drugi poskus prepovedi. Kakorkoli, Voight bo sodeloval pri pripravi evropske zakonodaje na občutljivih področjih, kot so človekove pravice, državljanske svoboščine in boj proti diskriminaciji. Ja, ni kaj, krasno.

Grška vlada je stavkajočim delavcem v energetskem sektorju med koncem tedna zagrozila z aretacijami v kolikor ne bodo nadaljevali z delom. Sicer je stavka potekala od prejšnjega tedna, ko je grška vlada napovedala privatizacijo energetskega sektorja po navodilih Mednarodnega denarnega sklada in Evropske unije. A so se vodilni v sindikatu pod pritiskom politike kot tudi sodišča, ki je stavko označil za nezakonito odločili za prekinitev stavke in napovedali druge oblike mobilizacije. Še posebej aktivna je leva stranka Syriza, ki prepričuje grške poslance, da na jutrišnji seji parlamenta ne glasujejo v prid privatizaciji energetskega sektorja.

Izraelski napadi na Gazo se stopnjujejo. Po tem, ko je Hamasovo vojaško krilo na ozemlje Izraela izstrelilo nekaj raket kot povračilo za devet mrtvih Palestincev v letalskih napadih prejšnjo noč, je izraelsko letalstvo zopet bombardiralo Gazo, tudi domove civilistov. Poleg tega je Izrael vpoklical 1.500 rezervistov, kar kaže na priprave na tretjo večjo ofenzivo na Gazo v zadnjih šestih letih. Ne počivajo pa niti borci Hamasa. Na Twitterju so tako že sporočili, da tokratna morebitna ofenziva izraelske vojske ne bo tako preprosta kot prejšnje in naj se Izraelci pripravijo na veliko žrtev.

Bahrajnska sunitska kraljeva dinastija al-Kalifa je iz države izgnala ameriškega diplomata, ker naj bi se ta sestal s šiitsko opozicijsko skupino Al-Wefaq. Tom Malinowski, ameriški državni podsekretar za demokracijo, človekove pravice in delo bi se moral danes sestati še z drugimi opozicijskimi gibanji, je povedal tiskovni predstavnik skupine Al-Wefaq, Abdul Jalil Khalil. Kljub diplomatskemu sporu, ostajajo vezi med Združenimi državami Amerike in Bahrajnom tesne in prijateljske. Na arhipelagu 33. otokov bo imela edina vojaška super sila še vedno zasidrano 5. floto svojega vojaškega ladjevja, gospodarsko sodelovanje med državama bo kljub sistemskemu kršenju človekovih pravic po vseh učbenikih svobodnega trga več kot vzorno. Medtem ko je vest o izgonu ameriškega diplomata prišla na prve strani medijev, pa nekoliko v senci ostaja dogajanje povezano s protesti, ki v valovih še vedno trajajo vse od 14. februarja 2011.

Gonilna sila protestniškega gibanja so zaradi številnih aretacij moških, ženske in mladoletniki. A kraljeva dinastija Al-Kalifa nadaljuje tudi z aretacijami mladoletnih oseb. Po telefonu nam je uspelo priklicati enega od vodij bahrajnske opozicije, Nabeela Rajaba, sicer tudi predsednika Bahrajnskega centra za človekove pravice. Povedal nam je, da se ameriškemu diplomatu po njegovih informacijah ni uspelo dobiti z nikomer iz opozicije. V svoji hiši naj bi ga gostil tudi naš sogovornik, a so ga pred tem izgnali. Prisluhnimo, kaj je še imel povedati Nabeel Rajab, ki je pred kratkim prišel iz zapora, v katerem je preživel dve leti.

Izjavi lahko prisluhnete tukaj.

Kot smo že omenili, je bil Nabeel Rajab nedavno izpuščen iz zapora, v katerem je prestajal dvoletno zaporno kazen zaradi nezakonitega pozivanja k zbiranju preko socialnih omrežij. Večino časa je preživel v samici, izoliran od ostalih ujetnikov. Z nami je delil to neprijetno izkušnjo.

Izjavi lahko prisluhnete tukaj.

Kot veste, bodo predčasne volitve poslancev v Državni zbor potekale to nedeljo. Vsi tisti, ki vam je še mar, a se boste to nedeljo bodisi sestavljali na Trnju, uživali na morju ali se hladili kjer koli drugje, lahko le-to storite bodisi danes, jutri ali v četrtek med sedmo in 19. uro na večini upravnih enot. 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.