OFF dneva zmage

Aktualno-politična novica
9. 5. 2018 - 15.00
 / OFF

Na dan, ko v spomin zmage nad nacistično Nemčijo po moskovskih ulicah koraka ruska vojska, pri nas pa praznujemo dan Evrope, je premier Miro Cerar pozval k povezanosti Evropske unije, pričenjam OFF v vihri protestov.

V Budimpešti se je približno dvajset tisoč protestnikov zbralo na shodu pod imenom Mi smo večina. Ta protest je že tretji v nizu masovnih demonstracij proti vladavini stranke Fidesz premierja Viktorja Orbana od 6. aprila oziroma od zadnjih parlamentarnih volitev. Govorci so kritizirali Orbanovo sovražno politiko in njegovo tako imenovano “krščansko demokracijo”, saj po mnenju protestnikov politična ureditev na Madžarskem že dlje časa ni demokratična. Protestniki so poudarjali nujnost formiranja opozicije. Po njihovem mnenju bi lahko nova opozicija iz konservativnega sna prebudila madžarski narod in na lokalnih volitvah prihodnje leto morda celo uspešno nastopila proti skrajno desni stranki Fidezs.

Srbija je kosovski karate ekipi prepovedala vstop v državo in ji tako preprečila udeležbo na evropskem prvenstvu v karateju v Novem Sadu. Ekipo Kosova je policija ustavila na meji in tako v Srbijo niti ni vstopila. Prepoved vstopa v državo za kosovsko ekipo je povezana z odločitvijo srbskega ministrstva za notranje zadeve, ki določa, da kosovska reprezentanca na prvenstvu ne sme uporabljati nacionalnih simbolov. Prvenstvo bo potekalo med 10. in 13. majem.

Po glasovanju v zgornjem domu bodo člani spodnjega doma britanskega parlamenta glasovali o nadaljnjem položaju Velike Britanije v Evropskem ekonomskem prostoru, krajše EEA, po izstopu Velike Britanije iz Evropske Unije. Kljub temu, da britanska vlada in vodstvo laburistične stranke obstanka v trgovinskem sporazumu z EU ne odobravata, so člani zgornjega doma podprli amandma k zakonu, ki ureja izstop Velike Britanije iz EU, s katerim je EU Združeno Kraljestvo obvezala, da ostane v Evropskem ekonomskem prostoru. Za obstanek v EEA je glasovalo 245 članov zgornjega doma, proti pa 218. Izid glasovanja je bil presenečenje, saj je laburistična stranka svoje člane pozvala, naj se glasovanja vzdržijo, a je 83 članov ignoriralo navodila in s tem zagotovilo večino glasov za de facto obstanek Velike Britanije v enotnem trgu EU. Če bo spodnji dom sprejel ta amandma, se bo Velika Britanija pridružila Islandiji, Lihtenštajnu in Norveški, ki so ravno tako članice EEA, a ne tudi EU.

Več milijonov Turkov je na socialnih omrežjih turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pozvalo z besedo “tamam”, kar pomeni “dovolj”. Ta internetni protest se nanaša na Erdoganovo izjavo v parlamentu, v kateri je izrekel, da ko bo ljudstvo reklo dovolj, bo odstopil z mesta predsednika. Po tem, ko se je #tamam razširil po turških spletnih omrežjih, se je razširil tudi globalno. Erdogan, ki Turčiji predseduje zadnja štiri leta, pred tem pa je enajst let opravljal funkcijo premierja, je prejšnji mesec za 24. junij napovedal predčasne volitve.

Izraelsko ministrstvo za notranje zadeve je odredilo, naj predstavnik nevladne organizacije Human Rights Watch Omar Šakir v roku 14 dni zapusti državo. Šakirja, sicer državljana Združenih držav Amerike, izraelska vlada obtožuje podpiranja bojkota proti Izraelu in je zato sprejela odločitev, da mu ne podaljša delovnega vizuma. Organizacija, ki se ukvarja s človekovimi pravicami, je že podala izjavo, v kateri zatrjuje, da je izgon njihovega predstavnika pokazatelj, da poskuša izraelska vlada zatreti kritiko stanja človekovih pravic v Izraelu, odločitev o izgonu pa bodo reševali na sodišču.

V Podgorici je bila v strelnem napadu ranjena raziskovalna novinarka Olivera Lukić. Lukić, ki je raziskovala nelegalno proizvodnjo in trgovanje s tobakom, je napadalec ustrelil v nogo pred njenim blokom, na istem mestu, kjer so jo pred šestimi leti že pretepli. Več o svobodi medijev v Črni Gori in o nelegalni proizvodnji ter tihotapljenju tobačnih izdelkov v OFFsajdu ob 17-ih.

Na sončni strani Alp se v predvolilnem in predreferendumskem času ena za drugo vrstijo težave. V dveh zaselkih v Rečici ob Savinji - Nizka in Varpolje - so krajani napovedali bojkot nedeljskega referenduma o drugem tiru, zaradi ukinitve lokalnega volišča. Razlog za ukinitev volišča je njegova nedostopnost invalidom. Krajani so začeli s podpisovanjem peticije, s katero od okrajne volilne komisije zahtevajo vzpostavitev novega volišča na tem območju. Nova lokacija je po mnenju krajanov nedostopna ljudem, ki nimajo avtomobilov, saj pešpot poteka po glavni prometni poti in je zato nevarna. Peticijo je podpisalo že 227 od 400 volilnih upravičencev.

Na težavo sta naleteli tudi stranka Socialdemokratov ter stranka Andreja Čuša in Zelenih Slovenije, saj sta na svojo listo uvrstili isto kandidatko. SD je Mileno Babič uvrstila na listo v volilni enoti Ptuj, Čuševa stranka pa v volilni enoti Ljubljana Center. Milena Babič navaja, da je bila v podpis kandidature za stranko Andreja Čuša in Zelenih Slovenije  zavedena in ni vedela, da se nahaja na njihovi listi. Po zakonski določbi se za veljavno kandidaturo šteje tista, ki je bila vložena prva, v tem primeru kandidatura za stranko SD.

Medtem je vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo Združene desnice glede kandidatne liste v Novem mestu. Združeni desnici, ki jo sestavljata stranka Nova ljudska stranka Slovenije Franca Kanglerja ter Glas za otroke in družine Aleša Primca, je volilna komisija v Novem mestu zavrnila kandidaturo, saj ta ni zadostila pogojem, ki določajo, da mora biti na listah zastopanih najmanj 35 odstotkov obeh spolov.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness