Off državljanstva

Aktualno-politična novica
7. 11. 2012 - 14.00
 / OFF

 

Začenjamo zelo predvidljivo. Dosedanji predsednik Združenih držav Amerike Barack Obama bo ostal na predsedniškem položaju še naslednja štiri leta. Po nekajmesečni intenzivni kampanji je Obama po številu elektorskih glasov gladko premagal republikanskega protikandidata Mitta Romneyja. Kot se je napovedovalo že pred volitvami, so odločilni elektorski glasovi prišli iz zvezne države Ohio. Po posamičnih glasovih je bil rezultat bolj tesen, Obama je dobil 50 odstotkov, medtem ko jih je Romney zbral 48,5 odstotka. Več o povolilnih Združenih državah pa poročevalka Radia Študent Lidija Poljaček.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Britanski premier David Cameron si je med obiskom v Jordaniji ogledal tudi eno od taborišč za sirske begunce na severu države. Ob tej priložnosti je Cameron dejal, da bi podprl umik sirskega predsednika Bašarja al Asada, če bi to pomenilo konec prelivanja krvi v Siriji. Poudaril je, da sirska opozicija potrebuje pomoč, pri čemer pa je dodal, da ne razmišljajo o oboroževanju upornikov. Britanski odposlanec za Sirijo John Wilkes se je medtem dogovoril za srečanje z uporniki, na katerem naj bi se dogovorili o sodelovanju.

Sodelovanje med bahrajnskimi opozicijskimi aktivisti in tamkajšnjo vlado je tako kot v Siriji že dalj časa milo rečeno izredno slabo. Zadnji ukrepi vlade pa bodo stvari verjetno še zaostrili, ta je namreč 31 aktivistom preklicala državljanstvo zaradi domnevnega ogrožanja državne varnosti. Med njimi so tudi bivša poslanca vodilnega šiitskega gibanja al-Wifaq, Javal in Jalal Fairuz, ter Ali Mušaima, sin zaprtega vodje palestinske nevladne organizacije za človekove pravice al-Haq. Ob tem naj spomnimo, da je bahrajnska vlada prejšnji teden prepovedala kakršnekoli proteste in vsa javna zborovanja.

 

Indija in Kanada sta zaključili leta 2010 začeta pogajanja o izvozu kanadskega urana Indiji. Zadnje malenkosti so se dotikale nesoglasij glede nadzora uporabe urana v Indiji. Ta gospodarsko hitro rastoča država namerava za svoje vse večje potrebe po električni energiji v prihodnjih desetletjih zgraditi 30 jedrskih reaktorjev. Tako so se pred nekaj dnevi začela tudi pogajanja za uvoz urana iz Avstralije, države, ki ima približno 40 odstotkov svetovne zaloge te surovine. Lani pa je Indija dosegla sporazum, s katerim ji je bilo iz Južne Koreje dovoljeno uvoziti jedrsko tehnologijo za energetske namene.

 

Pred portugalskim parlamentom v Lizboni je včeraj zvečer proti proračunu za leto 2013 protestiralo več kot tisoč policistov. Predlagani proračun in vzporedne reforme bodo policistom odvzeli kar nekaj ugodnosti, ki so jih bili do sedaj deležni. Portugalska vlada namerava namreč ukiniti predčasno upokojevanje policistov, jim odvzeti pravico do brezplačne uporabe javnega prevoza ter okrniti nekatere pravice pri zdravstvenih storitvah. Predsednik glavnega portugalskega policijskega sindikata je dejal, da se bodo z nameravanimi ukrepi delovne in življenjske razmere za policiste še poslabšale.

 

Verjetno pa se je poslabšalo tudi britanski konzervativni poslanki, 55-letni Nadine Dorries, ki so jo iz svojih vrst suspendirali kolegi, ker se je odločila sodelovati v avstralskem resničnostnem šovu in bo tako manjkala na nekaterih sejah parlamenta. Dorries je sicer že odpotovala v Brisbane, kjer bo nastopila v resničnostnem šovu, imenovanem „I'm a Celebrity... Get Me Out of Here!“ ali po slovensko „Slavna oseba sem... Spravite me od tod!“, v katerem je med drugim treba na ukaz pojesti tudi kakšno živo tarantelo ali podobno eksotično reč. Bivša poslanka svojo odločitev pojasnjuje z naslednjimi besedami, citiramo: „To počnem, ker šov gleda 16 milijonov ljudi. Namesto da se poslanci o zadevah pogovarjajo med seboj v parlamentu, sama menim, da bi morali poslanci tja, kjer so ljudje“.

 

Francoska vlada je sprejela predlog zakona o porokah in posvojitvah istospolno usmerjenih parov. Sedanji predsednik Francois Hollande je sicer že v predvolilni kampanji napovedoval, da bo ena izmed prioritetnih nalog njegove vlade tudi ureditev tega področja, pri čemer je obljubil, da bo zakon sprejet do sredine prihodnjega leta. Predlog zakona, ki mu nasprotujeta opozicija in seveda Katoliška cerkev, bo prišel v razpravo v parlament januarja. Zadnje javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da homoseksualne poroke podpirata dve tretjini Francozov, glede posvojitev otrok pa so Francozi bolj polarno razdeljeni.

 

V Mariboru poteka nacionalni forum z naslovom Socialna podjetja – pospeševalec lokalnega razvoja, ki ga v sodelovanju s Slovenskim forumom socialnega podjetništva in Skupnostjo občin Slovenije organizirata Center razvoja človeških virov in Fundacija PRIZMA. Ena od osrednjih tem je sodelovanje javnega in zasebnega sektorja s socialno-podjetniškim sektorjem. O čem so govorili na dopoldanskem delu foruma, nam je povedala direktorica Fundacije PRIZMA, Dušanka Lužar Šajt.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Off sta pripravila Gregor in Kraševec.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.