OFF elektrike na Kosovu

Aktualno-politična novica
15. 8. 2022 - 15.00
 / OFF

Po obisku predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je Tajvan obiskala tudi petčlanska delegacija ameriškega kongresa. Delegacijo so sestavljali predstavniki republikanske in demokratske stranke. Obisk Pelosi na Tajvanu je zaostril razmere med Združenimi državami in Kitajsko, ki je približno 20 kilometrov od otoka izvajala vojaške vaje, v katerih naj bi simulirala invazijo na Tajvan. Kitajska je vojaške vaje že zaključila, a je na vnovičen obisk ameriške delegacije v Tajpeju odgovorila s ponovnimi vajami. Govorec kitajskega obrambnega ministrstva Wu Čian je opozoril ZDA in tajvansko vladajočo stranko, da je izraba Tajvana za omejevanje Kitajske početje, obsojeno na neuspeh. Obiske tujih uradnih predstavnikov na Tajvanu Kitajska razume kot kršitev njene ozemeljske celovitosti.

Na Tajvanu se je mudila tudi namestnica litovskega ministra za transport in komunikacije Agne Vaiciukeviciute. Kitajsko zunanje ministrstvo je v odgovor na njen obisk otoka prekinilo sodelovanje z omenjenim ministrstvom, proti namestnici pa so uvedli sankcije. Te sicer niso natančno opredeljene, a verjetno vključujejo prepoved potovanja na Kitajsko, v Hong Kong ali Macau, ter omejitve pri poslovanju s Kitajsko. Odnosi med Litvo in Kitajsko so sicer napeti že vse od julija lani, ko je Litva Tajvanu v prestolnici Vilni dovolila odprtje predstavništva, na pročelju katerega se nahaja napis Taiwan in ne Taipei, kar je Litva sicer kasneje označila za napako. Spor je dodatno zaostrila predstavitev večmilijonskega sklada za naložbe v litovsko industrijo, ki ga je v Litvi ustanovil Tajvan.

Kitajska centralna banka je že drugič letos znižala obrestne mere za ključna posojila, iz bančnega sistema pa je umaknila tudi del gotovine. S tem država želi oživiti povpraševanje po kreditih in zagnati gospodarsko rast, ki se upočasnjuje spričo kovidnih zaprtij javnega življenja in gospodarske dejavnosti ter hitrega padca produktivnosti v gradbenem sektorju. Nižanje obrestnih mer je v času inflacije, ko centralne banke po svetu obrestne mere zvišujejo, presenečenje. Predvidoma bo povzročilo še dodaten umik tujega kapitala v gospodarsko varnejša okolja, predvsem v ZDA.

S Kitajske prihaja še novica, da je v primerjavi z lanskim julijem proizvodnja polprevodnikov julija letos upadla za 17 odstotnih točk. Po krajšem okrevanju je proizvodnja tako imenovanih integriranih vezij doživela strm padec, kar se odraža v moteni proizvodnji industrij, ki vezja nujno potrebujejo, ter preveliki ponudbi polprevodnikov nizkega cenovnega razreda.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v pismu severnokorejskemu voditelju Kim Jong-unu zagotovil, da si prizadeva za okrepitev sodelovanja med državama. Putin je podporo Severni Koreji izrazil ob obeležitvi osvoboditve Severne Koreje izpod japonske nadoblasti. Sodelovanju med državama je naklonjen tudi Kim Jong-un.

Percepcija je resnična, resnica pa ne
 / 21. 5. 2022
Filipinske oblasti se z Združenimi državami pogajajo o nakupu težkih helikopterjev Chinook, potem ko so prekinile dogovor z Rusijo, da bi se izognile sankcijam. Dogovor Z Rusijo o nakupu šestanjstih helikopterjev Mi-17 je prekinil nekdanji filipinski predsednik Rodrigo Duterte. Nakup nove letalske opreme bi nadomestil dosedanjo opremo za transport vojaških enot in pomoč v naravnih nesrečah. Filipini z Rusijo nadaljujejo pogovore o vračilu 38 milijonov dolarjev predplačila, preden bodo sklenili dogovor z Združenimi državami. 

Nova Zelandija je v Veliko Britanijo napotila 120 pripadnikov vojaškega osebja, ki bodo pomagali pri urjenju ukrajinskih vojakov. Novozelandska ekipa naj bi ukrajinko vojsko seznanila z osnovnimi bojnimi veščinami, prvo pomočjo v boju in operativnim pravom. Usposabljanje okoli 800 ukrajinskih vojakov bo potekalo v Veliki Britaniji, novozelandski vojaki pa ne bodo potovali v Ukrajino.

Izrael je v seriji napadov na iranske tarče v sirski obalni provinci Tartus izvedel tudi bombni napad v bližini glavnih ruskih oporišč v Siriji. Poleg tega so iz smeri Libanona z letali bombardirali več točk v okolici sirskega Damaska. Sirska tiskovna agencija poroča, da so umrli trije ljudje, čeprav ni znano, kdo. Bombardiranje je potekalo tudi v bližini sredozemske baze ruske mornarice v pristanišču Tartus in glavnega ruskega letalskega oporišča v Siriji Hmeimim. Izrael je sicer v zadnjih letih izvedel več podobnih vojaških akcij, a so se navadno izognili napadom obalne province, kjer so stacionirane ruske vojaške sile.

Vrhovni sodni svet, ki predstavlja najvišji iraški pravosodni organ, je sporočil, da nima pooblastil za razpustitev parlamenta. Vrhovni pravosodni svet se namreč ne more vmešavati v delo zakonodajne in izvršilne veje oblasti. Ta odločitev bo najverjetneje povečala napetosti med vlado in privrženci Muqtade al-Sadra, ki so vstopili v parlament in prekinili sejo ter onemogočili imenovanje novega predsednika iraške vlade. Al-Sadrova politična stranka je na oktobrskih volitvah sicer osvojila največ sedežev v parlamentu, a ji ni uspelo sestaviti večinske vlade, ki ne bi vsebovala njegovih nasprotnikov, domnevno podprtih s strani Irana. Al-Sadr je v sklopu zadnjega protesta njegovih privržencev v parlamentu pozval sodni svet, naj v tednu dni razpusti parlament. 10 mesecev po volitvah Irak še zmeraj ostaja brez vlade.

Na Škotskem je začela veljati zakonodaja, po kateri morajo lokalne oblasti in izobraževalne ustanove zagotavljati brezplačne menstrualne pripomočke. Zakonodaja, ki je bila v škotskem parlamentu soglasno sprejeta novembra 2020, uvaja pravico do brezplačnega dostopa do menstrualnih pripomočkov na vseh javnih mestih. Škotska je sicer z ukrepi zoper tako imenovano menstrualno revščino začela že leta 2018, ko je uvedla zagotovitev vložkov in drugih menstrualnih pripomočkov v osnovnih in srednjih šolah ter univerzah.

Elektroenergetska kriza v Srbiji, pa i šire
 / 8. 1. 2022
Kosovsko podjetje za distribucijo električne energije KEDS je začelo izvajati varčevalne izključitve elektrike. Do nadaljnjega bodo gospodinjstva na Kosovu elektriko imela v šesturnih intervalih, prekinjenimi z dvournimi odmori. Do izklapljanja elektrike naj bi prišlo zaradi pomanjkanja domače proizvodnje te vrste energije in visokih dobavnih cen. Podjetje iz elektrarn na lignit in obnovljivih virov pridobi približno 500 megavatov elektrike na uro, poraba pa obsega okrog 800 megavatov na uro. Kosovo se je podobnega varčevanja z električno energijo poslužilo že lansko zimo, ko so temperature padle pod ničlo, poraba električne energije pa je bila rekordno visoka. V odgovor na razmere je tokrat kosovski parlament v začetku avgusta razglasil 60-dnevno izredno stanje na področju energetike.

Kakšna je bila pot do prve beograjske parade ponoca, ki je minila brez izgredov?
 / 29. 9. 2014
Na ulicah Beograda se je zbrala množica ljudi, ki je protestirala proti vseevropskemu mednarodnemu LGBT dogodku EURO Pride, ki naj bi potekal v Beogradu med 12. in 18. septembrom. Protesta se je udeležilo med pet in deset tisoč ljudi, ki homofobno nasprotujejo LGBT skupnosti in se zavzemajo za zaščito tradicionalne družine. Dogodek so obsodile tudi vse skrajno desne stranke in zahtevale njegovo prepoved, EURO Pridu pa nasprotuje tudi banatski škof srbske pravoslavne cerkve Nikanor, ki je dejal, da bo preklel vse tiste, ki organizirajo in sodelujejo pri čem takem. Na to se je odzval tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. Po njegovem mnenju je Nikanor s tem užalil in ponižal sebe ter srbsko cerkev.

Foto: EURACTIV.com

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness