OFF finančne politike

Aktualno-politična novica
25. 4. 2013 - 14.00
 / OFF

Mehiški učitelji, nezadovoljni z reformo izobraževalnega sistema, so v sredo preplavili ulice Chilpancinga, glavnega mesta mehiške zvezne države Guerrero. Nekateri so svojo jezo znesli nad pisarnami političnih strank, ki so jih zažigali in uničevali njihovo lastnino. Protest je bil zadnji v nizu demonstracij v zadnjih tednih. Protesta proti strankam, ki so glasovale za reformo, se je v Chilpancingu udeležilo na tisoče članov učiteljskega sindikata, kmetov in študentov. Protestniki so zahtevali umik decembra sprejetega zveznega zakona, ki določa, da morajo učitelji za pridobitev službe ali napredovanje opraviti posebne teste. Sindikati reformi nasprotujejo, saj bi lahko vodila v množično odpuščanje učiteljev, mnogi pa se tudi bojijo, da bi nov zakon lahko tlakoval pot za privatizacijo izobraževalnega sistema. Protesti zaradi nezadovoljstva z omenjeno reformo sicer v Mehiki potekajo že nekaj tednov. Učitelji so dvakrat blokirali avtocesto med prestolnico Ciuadad de Mexico in obmorskim letoviščem Acapulco, medtem ko so študentje v zvezni državi Michoacan blokirali dve zvezni avtocesti.

Po slabih štirih tednih protestov učiteljev na Danskem želi danes vlada končati konflikt. Le-ta se je zaostril drugega aprila, ko so se zaprla vrata javnih šol, potem ko učiteljski ceh ni sprejel novih pogojev poslovanja. Daljši delovnik, manj časa za priprave in podobni pogoji bi po besedah učiteljskega sindikata onemogočil nivo izobraževanja, ki ga nudijo državne šole. Govorili smo z Gordonom Madsom, pogajalcem z vlado iz učiteljskega sindikata na Danskem.

Izjava je na voljo v posnetku.

Organizacija Greenpeace je izdala poročilo z naslovom Umazan posel, v izvirniku A Dirty Buisness. Vzgib za omenjeno poročilo izhaja iz delovanja podjetja Darmex Argo, ki ima v Sumatri poligon za pridelovanje palmovega olja. Podjetje iz glavnega mesta v Indoneziji, Jakarte, nadaljuje z izsekavanjem deževnega gozda na Sumatri, otoku na zahodu Indonezije. Greenpeacovo poročilo temeljito obravnava delovanje podjetja na Sumatri in opozarja na ignoranco do ekoloških mednarodnih dogovorov, ki skušajo ohraniti okoljsko dediščino planeta Zemlje. Govorili smo s Susan Qroger iz organizacije Greenpeace:

Izjava je na voljo v posnetku

Islandsko Vrhovno sodišče je potrdilo sodbo okrajnega sodišča v Reykjaviku, ki je presodilo v škodo korporaciji Vailtor. Vailtor, sicer islandski partner MasterCarda in Vise na področju kreditnega odplačevanja tako storitev kot dobrin je bodisi samovoljno bodisi po direktivi velikega drugega prenehal s procesiranjem donacij spletni organizaciji WikiLeaks. Islandsko sodišče je presodilo, da je nenadna blokada finančnih transakcij v korist WikiLeaksa nelegalna. Vallitor bo posledično moral plačati slabih 7 tisoč ameriških dolarjev dnevnih penalov, dokler ne bo blokada transakcij znova odprta.

Nemški, irski in francoski finančni minister Wolfgang Schäuble, Michael Noonan in Pierre Moscovici so Evropsko komisijo pozvali, naj opredeli ambiciozen evropski pristop v boju proti pranju denarja in finančnemu kriminalu ter za korenit boj proti davčnim utajam. V skupnem pismu komisiji so zapisali, da je zaščita notranjega trga Evropske unije proti nezakonitim finančnim tokovom in nesodelujočim davčnim jurisdikcijam oziroma davčnim oazam osrednji cilj ekonomskih politik največjih gospodarstev območja skupne valute. Zaradi različnih finančnih mahinacij so namreč nacionalni proračuni na izgubi, ki se vrti okoli ene milijarde evrov. Govorili smo s Richardom Murphyjem, direktorjem organizacije Tax Research UK:

Izjava je na voljo v posnetku.

Nadaljujmo v Španiji, kjer je stopnja brezposelnosti dosegla rekordno raven vse od leta 1976. Brezposelni predstavljajo že preko 27 odstotkov vsega delovno sposobnega prebivalstva, drugače povedano, brez zaposlitve je že več kot 6 milijonov španskih državljanov. Kljub temu, da vsi s strani španske vlade implementirani varčevalni ukrepi špansko ekonomijo še bolj hromijo ter da brezposelnost še vedno narašča, čeprav počasneje, bo španski predsednik vlade Mariano Rajoy  jutri predstavil nov sveženj fiskalnih in varčevalnih ukrepov po diktatu svete pajdaške trojke, ki jo sestavljajo Mednarodni denarni sklad, Evropska centralna banka in Evropska komisija. Govorili smo z Aitorjem, aktivistom španskega gibanja 15. maj, ki danes pripravlja večje proteste v španski prestolnici. Torej kaj se bo danes dogajalo v Madridu?

Izjava je na voljo v posnetku.

Demografsko gledano je brezposelnost najvišja med mladimi, starimi med 18 in 35 let, ki znaša 53 odstotkov. Glede nato, da je ne le v Španiji, ampak tudi v vsej južni Evropi že vrsto let v teku razgradnja socialne države, Aitor pojasni, kako to vpliva na špansko družbo in kako se velika masa brezposelnih na to odziva.

Izjava je na voljo v posnetku.

V Izraelu je Organizacija za državljanske pravice – ACRI vložila pritožbo na obstoječo izraelsko zakonodajo, ki varnostnim službam omogoča, da ob vstopu tujih državljanov v državo le-tem pregledajo elektronski poštni predal. Vsi, ki želijo vstopiti v omenjeno državo in niso njeni državljani, morajo namreč za potrebe varnostne službe odpreti e-mail račun, če jih ta k temu pozove. Pritožbi organizacije ACRI ni bilo ugodeno. Izraelski državni tožilec Yehuda Weinstei je v obrazložitvi povedal, da tovrstna zakonodaja obstaja zaradi splošne varnosti v državi ter da so preiskave poštnega predala v resnici izvedene zgolj v primerih, ko so prosilci za vstop vezani s kriminalno preteklostjo ter sumljivim obnašanjem. ACRI je pritožbo vložila, saj naj bi varnostne sile zakon izvajale vsepovprek ob prihodu oseb arabskega porekla.

Janez Janša, predsednik Slovenske Demokratske stranke, je na današnji novinarski konferenci potrdil, da bo ponovno kandidiral za predsednika stranke. Po turbolentnih političnih mesecih, ki jih je Janša preživel v zadnjem času, se ljubljeni vodja z neizbežno visoko volilno podporo svojih strankarskih kolegov in novo samozavestjo vrača na politični piadestal slovenske desnice.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness