Off francoske človekoljubnosti

Aktualno-politična novica
13. 5. 2015 - 15.00
 / OFF

Francoska policija preiskuje obtožbe neprimernega ravnanja svojih vrst, uperjenega proti ekonomskim migrantom iz Afrike. V javnosti se je pojavil posnetek, ki kaže agresiven policijski pristop iskanja in zajemanja ilegalnih priseljencev. Višji policijski organi so napovedali notranjo preiskavo. Nevladne organizacije sicer že dlje časa opozarjajo na slabo ravnanje s prebežniki iz Afrike, še posebej v mestih na jugu Francije.

Visok predstavnik iranske vojske je opozoril, da bo kakršenkoli napad ladje s humanitarno pomočjo na poti v Jemen smatran za akt vojaške agresije. Opozorilo je bilo namenjeno predvsem regionalnim sosedam. V Adenskem zalivu se je medtem odvil neljub incident med iranskim rušilcem in vsiljivcem - natančneje neidentificiranim hitrim čolnom. Rušilec v zalivu opravlja protipiratske misije, omenjeni vsiljivec pa je bil odvrnjen z grožnjo sile.

Združene države Amerike se spogledujejo z možnostjo vzpostavitve vojaške baze v bližini spornih otokov Južno kitajskega morja. Američani naj bi želeli svetu dokazati svojo voljo po prosti prehodnosti pomembnih morskih poti. Kitajska stran je seveda izrazila zaskrbljenost nad ameriškimi plani. Tudi nasprotni blok, sestavljen iz Ruske federacije in Ljudske republike Kitajske, izkazuje voljo do širjenja vojaškega izkazovanja moči. Ruske in Kitajske ladje bodo jutri vstopile v Sredozemsko morje za izvedbo vojaških vaj.

Američani so aktivni tudi na malo starejših bojiščih bližnje preteklosti. Po mnoštvu vojaških vaj in parad v skandinavskih državah in vzhodni Evropi ameriški vojaki sedaj trenirajo z gruzijskimi vojaškimi silami.

Medtem se proti ruski grožnji mobilizira tudi del švedske civilne družbe. Švedsko mirovno društvo je za posmoč svoji vladi, ki načrtuje povečanje vojaškega proračuna za slabi dve milijardi, za odganjanje ruskih podmornic namestilo sonar, ki v morsejevi kodi oddaja slogan: “This way if you are gay”, slovensko: “Pridi, če si gej”. Obenem ohišje sonarja kiti slogan: “dobrodošli na Švedskem, gej že od leta 1944”. V dotičnem letu so na Švedskem legalizirali homoseksualnost.

V Severni Koreji se nadaljuje čistka vodilnega kadra. S kroglami iz protiletalske baterije naj bi bil usmrčen vojaški minister Hyon Yong-chol. Kot razlog usmrtitve se navaja izkaz nespoštovanja do mladega, ljubljenega vodje Kim Džong Una. Usmrtitev se je odvila konec aprila, vendar se je novica razvedela šele sedaj, ni pa potrjena s strani severnokorejskih oblasti.

Ameriški predsednik Barack Obama je doživel poraz v senatu - zgornjem domu ameriškega kongresa - glede poskusa pohitrenega sprejemanja največjega trgovinskega sporazuma v zgodovini, natančneje čezpacifiškega partnerstva, ki naj bi povezalo ekonomije 12-ih držav. Obamova administracija je želela moč tako imenovanega fast-tracka, prek katerega bi se o sprejetju TPP-ja v kongresu glasovalo brez možnosti amandmiranja vsebin. Slednje, razen manjših delov, pricurljanih v javnost, niso znane, saj se sprejemajo za zaprtimi vrati med lobisti korporacij in vrhom politične klike. Če želi obstoječi tekst videti izvoljeni kongresnik, lahko do njega dostopa le ob zavezi, da o videnem ne bo govoril v javnosti. Prvi korak k preprečitvi sprejetja sporazuma so v senatu sedaj opravili ravno demokrati, člani iste politične partije kot Obama, ki so preprečili podelitev fast-track moči.

Kolumbija načrtuje prepoved Monsantovega herbicida, ki se uporablja med vojno proti drogam za uničevanje rastlin koke. Raziskave namreč že vrsto let kažejo, da prekomerna uporaba herbicida onesnažuje okolje in ogroža zdravje, prepričala pa jih je raziskava, ki jo je izvedel eden od raziskovalnih centrov Svetovne zdravstvene organizacije. Herbicid prav tako škoduje legalnim rastlinam na drugih kmetovalnih površinah.

Raziskovalcem avstralskega tehnološkega inštituta v Melbournu je uspelo narediti prvo elektronsko spominsko celico, ki imitira sposobnost možganskih celic, da sočasno hranijo in procesirajo več informacij. S tem je ustvarjen prvi gradnik za morebitno stvaritev bioničnih možganov v prihodnosti.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.