Off geografije in idelologije

Aktualno-politična novica
26. 7. 2012 - 14.00
 / OFF

Po srečanju obrambnih ministrov Združenih držav Amerike in Poljske Leona Panette (izg. liona panede) ter Tomasza Siemoniaka (izg. tomaša simonijaka) je v sredo ameriško obrambno ministrstvo sporočilo, da bodo na Poljsko napotili letalsko enoto za podporo transportnim letalom. Ameriški vojaki bodo prvič nameščeni na Poljskem. Namestitev ameriških vojakov poteka v okviru gradnje protiraketnega ščita, pri katerem bosta Poljska in Romunija gostili center za prestrezanje balističnih raket, Turčija pa radarski sistem. Poljski minister Siemoniak  (izg. simonjak) je namestitev ameriških vojakov označil za pomemben simbol. Citiramo: »To je majhen korak glede na velikost ameriške vojske, ki pa je velikega političnega in simbolnega pomena,« konec citata.

Spletna stran za internetno varnost F-Secure je sporočila, da je iranski jedrski program napadel nov računalniški virus, ki je onemogočil računalniški sistem v Natanzu in v obratu Fordoi ter na več delovnih mestih začel predvajati komad skupine AC/DC Thunderstuck. Predvideva se, da je bilo v napadu uporabljeno hekersko orodje Metasploit, medtem ko so imeli hekerji dostop do virtualnega zasebnega omrežja jedrskih obratov. Iranski jedrski program je bil že večkrat tarča kibernetskih napadov, za katere iranske oblasti krivijo Izrael in Združene države Amerike. Virus Stuxnet naj bi leta 2010 uničil več tisoč centrifug v iranskem obratu za bogatenje urana. Maja letos pa so odkrili virus Flame, ki je bil sposoben okužene računalnike spremeniti v večnamenske vohunske naprave.

V bitki za Alep sirske uporniške sile nabirajo municijo in medicinske zaloge za potrebo pričakovane zadnje velike ofenzive, ki naj bi pomenila dokončen in popoln prevzem kontrole nad mestom na severu države.  Drugo največje mesto in hkrati gospodarska prestolnica države je eden pomembnejših mejnikov pri prevzemu oblasti v celotni državi. Bitka v Alepu sicer traja že šesti dan in vsak dan povzroča številne civilne žrtve. Sirijske oblasti namreč z uporniki obračunavajo pretežno z bombardiranjem, kar ustvari veliko tako imenovane kolateralne škode. Včeraj je bilo v Alepu ubitih 26 civilistov, od tega večina otrok. Sirske opozicijske sile so v stanju pripravljenosti na bitko za prevzem popolnega nadzora nad mestom Alep. Uporniki, ki imajo pod nadzorom večinski del mesta, se navkljub oznanilom o zadnji zmagovalni bitki bojijo podobnega scenarija, kot se je zgodil v Damasku. V prestolnici so tudi uporniki imeli večinski nadzor mesta, a so jih nato sile sirske oblasti z letalskimi napadi prisilile v umik.

Predsednik Tunizije Moncef Marzouki se je odločil, da v skladu s pooblastili pomilosti 1300 zapornikov. V izjavi predsedniškega urada se je Marzouki za dejanje odločil včeraj po posvetovanju s pravosodnim ministrom Nouredinom Bhirijem. Predsednik je sicer povedal, da bodo med pomiloščenimi starejši, mladoletniki in študenti.  Predsednik je na nekem tunizijskem radiu povedal tudi, da, v kolikor v Tuniziji ne zaživi prava demokracija, grozi nova revolucija. Pomilostitve so tako morda preventivna politika pred možnostjo novih vrenj v Tuniziji.  

Letošnji ramazan se je  začel z devetnajstim julijem, prav ob sončnem zahodu. V tem času duhovnosti in očiščevanja je prepovedano jesti, piti, kaditi in spolno občevati, dokler je sonce na obzorju. Ko se le-to skrije in pade mrak, so omenjene stvari zopet dovoljene. Problem, ki ga izpostavljamo, so muslimanske skupnosti, ki živijo na severu Finske. V mestu Rovaniemi sonce vzide ob treh zjutraj in zaide ob enajstih zvečer, kar pomeni, da morajo tamkajšnji muslimani ostati brez vseh okrepčevalnih sredstev do 20 ur na dan. Čez tri leta, ko se bo mesec ramazan približal letnemu solsticiju, pa na severu Finske sonce sploh ne bo zašlo. Kaj so rešitve? Mahmud Said iz finske muslimanske organizacije vidi rešitev v tem, da bi morali pripadniki muslimanske vere svojo versko prakso uskladiti z načinom izvajanja v najbližji muslimanski državi, torej Turčiji. S to uskladitvijo bi post trajal od 12 do 14 ur na dan.

Oddelek NASA-e za nadzor snežne odeje na Grenlandiji je 12. julija zabeležil topljenje snežne odeje na 97-odstotni površini največjega otoka. Sprva so menili, da gre za napako v sistemu, a so podatke potrdile še druge opazovalnice. V le štirih dneh je s približno tridesetih odstotkov topljenje snega zraslo na skorajda celotno površino. A razlogov za skrb zaenkrat ni. Skorajda celotna površina naj bi se topila na vsakih 150 let – zadnjo so zabeležili leta 1886. A če se topljenje ne zaustavi in se ponovi tudi naslednje leto, lahko pričakujemo znatne spremembe, na katere bo ta proces vplival.

Europa, napihljiva ladja z neustreznim železnim propelerjem, ki jo lahko opazimo na ljubljanskem Kongresnem trgu pod okriljem Greenpeacea, opozarja na posledice prekomernega ribolova. Tiste ribe z nizkimi prodajnimi cenami ribiči odvržejo nazaj v vodo, izkušnje pa ribe ne preživijo. Nadalje je zaradi prekomernega ribolova ogroženo preživetje atlantskega navadnega tuna, ribiške ladje pa v Sredozemskem morju ulovijo tudi do 82 odstotkov več rib, kot jih potrebujemo. Problematične so predvsem velike industrijske ladje, ki lovijo le v želji po ustvarjanju profita in se pri tem ne ozirajo na okolje. Ribiška pravila, ki se spreminjajo vsakih deset let, bi ob novi spremembi po Greenpeaceu morala preprečiti prekomerni ribolov in zmanjšati število velikih ribiških flot. Poleg tega je potrebno ustanoviti mrežo rezervatov, v katerih bo ribolov prepovedan, poostriti nadzor nad nezakonitim ribolovom, zagotoviti bolj transparentno financiranje in upoštevati znanstvena priporočila pri določanju dovoljenih količin ulova. Govorili smo z Dejanom Savičem iz organizacije Greenpeace Slovenija, ki nam je povedal več o samem projektu:

 

Izjavi sta v posnetku

 

OFF je pripravil Marko Kraševec
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

O ladji na Kongresnem trgu ste govorili z Dejanom Savićem iz Greenpeacea v Sloveniji, in ne Dejanom Bregarjem.

Lp,
Tina

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.