OFF grško-turške meje

Aktualno-politična novica
Grčija Turčija
2. 3. 2020 - 15.00
 / OFF

Moria
O požaru v Morii
 / 2. 10. 2019
Grški premier Kiriakos Micotakis je naznanil, da Grčija mesec dni ne bo sprejemala novih prošenj za azil. Prav tako je aktivirala 78. člen Pogodbe o delovanju Evropske unije, po katerem bo Evropska unija lahko nudila izredno pomoč ob nenadnem povečanem prihodu migrantov. Spomnimo, da je Turčija v četrtek odprla svoje meje za poti migrantov v Evropo. Grška vlada se je tako odločila, da bo zamrznila določila mednarodnega prava z bizarno argumentacijo, da gre za načrten množičen prihod migrantov, ki naj ga zato ne bi bilo potrebno obravnavati po mednarodnem azilnem pravu, ki se nanaša zgolj na posamezne primere. Tako bo Grčija nove prišleke deportirala v njihove države izvora, ne da bi jih predhodno identificirala ali zabeležila njihov prihod, kot je siceršnja praksa. Turška vlada trdi, da je proti Bolgariji in Grčiji poslala okoli 70 tisoč migrantov, na meji z Grčijo pa jih trenutno čaka okoli 13 tisoč.

Kanadska policija je pregnala protestnike s ključne železniške proge Kanadske nacionalne železnice. Kljub temu vsaj ena druga železniška proga ostaja blokirana. Prav tako je kanadska vlada pripravila predlog sporazuma s staroselskim ljudstvom Wet’suwet’en, ki bo po besedah njegovega vodje Woosa predlog preučilo in se nanj odzvalo v približno dveh tednih. Podrobnosti vsebine sporazuma sicer še niso znane. Staroselci in aktivisti sicer že več tednov blokirajo železnice v državi, s čimer želijo zaustaviti gradnjo plinovoda Coastal GasLink čez svoje ozemlje.

V Pragi so se zopet zbrali protestniki proti češkemu premierju Andreju Babišu. Tokrat jih je spodbudilo predvsem imenovanje Stanislava Krečka za varuha človekovih pravic. Krečku protestniki očitajo rasistične izjave proti romski manjšini, poleg očitkov glede izbire varuha pa Babiša bremenijo tudi obtožbe korupcije in zlorabe evropskih sredstev, zaradi katerih se redno sooča s protesti.

Na Slovaškem je Stranka običajnih ljudi in neodvisnih osebnosti oziroma OLANO na parlamentarnih volitvah prejela 25 odstotkov glasov in 53 sedežev v 150-članskem parlamentu. Druga je z 18-imi odstotki in 38-imi sedeži trenutno vladajoča nesocialdemokratska stranka Smer - Socialna demokracija. Iz njenih vrst prihaja nekdanji premier Robert Fico, ki je moral odstopiti zaradi protestov, ki so sledili umoru novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke, v katerega so bili domnevno vpleteni različni politiki in poslovnež. Več v OFFsajdu ob petih.

Vatikan odpira arhive za medvojno obdobje papeževanja Pija XII., ki je bil na oblasti med letoma 1939 in 1958. Med tem ko so nekateri papeža Pija obtoževali, da je vedel za pregone Judov v nacistični Nemčiji, a ni ukrepal, in ga imenovali za Hitlerjevega papeža, Vatikan trdi, da je Judom skrivaj pomagal.

Novice iz Slovenije

Od česar je odvisno, ali se bosta Miro Cera in SMC po tokratnih volitvah obrnila v levo ali desno?
 / 9. 7. 2014
Miro Cerar, ustanovitelj stranke SMC, je iz nje odstopil, rekoč, da, citiramo, "SMC že davno ni več stranka Mira Cerarja, a žal tudi ni več Stranka modernega centra. Razen če z modernostjo razumemo sledenje zadnji modi in obračanje po vetru, s centrom pa nesposobnost oblikovanja odločnih in odličnih političnih stališč". Konec citata. Obenem je ostale člane stranke pozval k odstopu, v primeru da njeni poslanci ne bodo začeli “razmišljati s svojo glavo”. Cerarjev odstop sledi odločitvi SMC, da se priključi koaliciji pod vodstvom Janeza Janše.

Sindikat Radia Študent danes na zboru članstva voli novo vodstvo. Za mesto predsednice sindikata se potegujeta AMG iz Službe za napovedovanje in AKG iz Aktualnopolitične redakcije. Kljub podobnemu imenu se programa obeh kandidatk razlikujeta. Svojo kandidaturo in videnje vloge sindikata predstavi AMG:

Izjava

Zakaj se je odločila za kandidaturo in kako vidi vlogo sindikata, pove tudi AKG:

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.