OFF hčerinske družbe

Aktualno-politična novica
2. 1. 2014 - 14.00
 / OFF

V somalijskem glavnem mestu Mogadiš sta pred hotelom Džazira eksplodirala dva avtomobila bombi, ki sta ubila najmanj 10 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela skupina Al-Šabab. Ta je dan pred napadom lokalne prebivalce v radijskem sporočilu pozvala, naj se izogibajo zgradb, ki jih nadzirajo vlada in tujci. Hotel Džazira, popularen med somalijskimi politiki in tujci, je sicer redna tarča napadov. Lani je v istem hotelu bil izveden napad na somalijskega predsednika Hassana Sheika Mohamuda. Varnost v Mogadišu se je po letu 2011, ko je skupina Al-Šabab izgubila kontrolo nad mestom, sicer nekoliko izboljšala, vendar bombni napadi še vedno ostajajo vsakodnevna stalnica.

1.000 kilometrov južneje je v kenijskem obmorskem letovišču Diani v zgodnjih jutranjih urah odjeknila eksplozija, v kateri je bilo ranjenih 10 ljudi. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. Različni viri in poznavalci razmer v regiji sicer poročajo, da je za napad najverjetneje odgovorna skupina Al-Šabab oziroma njihova kenijska hčerinska družba Al-Hidžra. Gre za zadnjega v seriji napadov, ki so se zgodili, odkar je Kenija leta 2011 v sosednjo Somalijo poslala pripadnike svoje vojske.

V Johannesburgu je v hotelu bilo odkrito truplo bivšega ruandskega polkovnika Patricka Karegeye. Ta je 10 let vodil ruandsko obveščevalno službo. Leta 2007 je po tem, ko ga je predsednik Paul Kagame razrešil vseh činov, prebegnil v Južno Afriško Republiko. Karegeye je veljal za pomembno figuro znotraj opozicijske koalicije Ruandski Nacionalni Kongres, ki je za umor že obtožila Paula Kagameja. Gre za drugega v vrsti napadov na pripadnike koalicije Ruandskega Nacionalnega Kongresa, leta 2010 sta prav tako v Južno Afriški Republiki bila izvedena dva poskusa umora na bivšega načelnika ruandske vojske, generala Faustina Kayumbo Nyamwaso. Uradna Ruanda je kakršnokoli vpletenost že zanikala.

V indijskem mestu Kalkuta so izbruhnili množični protesti zaradi novega krutega posilstva, ki se je končalo z umorom. Neka najstnica je bila tako kar dvakrat žrtev skupinskega posilstva, na koncu pa so jo napadalci zažgali. Do napadov je prišlo blizu njenega doma v mestu Madhyagram, kakih 25 kilometrov severno od Kalkute. Najstnico so nato 23. decembra zažgali, ko je bila sama doma. Na bolniški postelji je povedala, da za zadnjim napadom stojita dve osebi, ki sta blizu obtoženim za posilstvo. Žrtvin oče je prepričan, da so jo ubili, da bi jo utišali. Policija je prve aretacije opravila v sredo, dva meseca po prvem zločinu. V Kalkuti je zaradi grozljivih zločinov na isti dan protestiralo več sto aktivistov.

Razmere v nemirni iraški provinci Al Anbar postajajo vse bolj kaotične. V delih mest Faludža in Ramadi so nadzor prevzeli z mrežo Al Kaida povezani militanti. V sredo so v Faludži zažgali pet policijskih postaj, danes pa potekajo oboroženi spopadi v okolici mesta. Nadzor nad polovico mesta naj bi prevzeli pripadniki skupine Islamska država Iraka in Levanta – krajše, Isil. Drugo polovico naj bi nadzorovali oboroženi borci iz vrst lokalnih prebivalcev. Situacija se zaostruje tudi v Ramadiju, kjer so nadzor v nekaterih predelih mesta prav tako prevzeli borci Isila. Novinarji poročajo o več deset tovornjakih z močno oboroženimi moškimi, ki patruljirajo na ulicah in predvajajo pesmi, ki slavijo Isil. Nemiri v večinsko sunitski zahodni provinci so se začeli prejšnjo soboto po aretaciji sunitskega poslanca Ahmeda al Alvanija. Aretacija je sprožila množične proteste ter odstope več kot 40 drugih poslancev.

Zveza Svobodnih Sindikatov Slovenije je pozdravila potezo hrvaških kolegov, ki z uvedbo zakona o fiskalizaciji v boju proti sivi ekonomiji izvajajo tako imenovano dobro disciplino nad izdajanjem računov ter pobiranjem davkov na Hrvaškem. Več nam je povedal Goran Lukič iz Zveze Svobodnih Sindikatov Slovenije.

Izjava se nahaja v posnetku. 

 

ODPOVED: Off sta pripravila Urh in Anuša. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness