OFF hrvaških veteranov

Aktualno-politična novica
29. 5. 2015 - 15.00
 / OFF

Tajska prestolnica Bangkok gosti predstavnike 17-ih držav, ki se bodo skušale sporazumeti o mehanizmu reševanja begunske krize. Spomnimo, aktualna humanitarna kriza je posledica tajskega razbitja tihotapskih mrež, zaradi katere so begunci, večinoma iz Bangladeša in Mjanmara, več tednov zapuščeni ostajali na morju. Večina držav v regiji ni pripravljena sprejeti migrantov, v strahu, da jih bo sledilo še več. Konferenca se je zataknila pri vprašanju blaženja vzrokov za množične migracije iz Mjanmara. Slednji se je na poziv, naj etnični manjšini Rohingja prizna manjšinske pravice, odzval negativno.

V Nigeriji je potekala inavguracija novega predsednika Muhammada Buharija. Po presenetljivo miroljubnih volitvah, ki so se zgodile marca, bo nasledil Goodlucka Johnathana. Vlada Goodlucka Johnathana se je od politične oblasti poslovila z nigerijsko tradicionalnim nezavidljivim stanjem v državi - vsesplošno razdejanje je posledica strmega padca cen nafte, ropanja finančnih zalog ter divjanja skupine Boko Haram. Buharija, ki sicer velja za neizprosnega in brezkompromisnega borca proti korupciji, čaka težka naloga.

Evropsko sodniško združenje je Turčijo pozvalo, naj izpusti sodnika, pred mesecem aretirana zaradi domnevnih protidržavnih dejanj, ko sta odredila prostost policistom in novinarjem, ki so bili 6 mesecev zaprti zavoljo prav tako domnevno nezakonitega preiskovanja koruptivnih aktivnosti vladnih članov in družine predsednika Tayyipa Erdogana. Turške oblasti očitajo pripadnost teroristični skupini tako policistom in novinarjem kakor tudi obema sodnikoma. Vodja, spet domnevne teroristične skupine, je v tujini živeč politični nasprotnik Erdogana, Fethullah Güllen.

Blizu turške meje, v severozahodni sirski provinci Idlib, pa so islamske uporniške sile pod poveljem al Nusre dosegle umik vojaških sil predsednika Bašarja al Asada. Uporniki so zavzeli še zadnje mesto v provinci, ki je spadalo pod državno oblast - mesto Ariha, iz katerega se je državna vojska že popolnoma umaknila. Če uporniki stanovitno zavzamejo provinco, jim to omogoča strateško napredovanje na sosednjo provinco Latakijo, torej oporišče predsednika al Asada.

Posebna paranoja pa daje indijsko policijo v provinci Punjab. Slednja je ob zelo militarizirani meji s Pakistanom zaradi suma vohunjenja pridržala goloba. Golob naj ne bi bil zaslišan, bo pa prisiljen v rentgensko slikanje, ki naj bi pokazalo, če je zares prenašal karkoli sumljivega. Golob je na prvem mestu postal sumljiv po tem, ko je vaščan pod njegovimi krili našel znamko, na kateri naj bi bili zapisi v jeziku urdu in ime pakistanskega območja. Ne gre za osamljen primer pridržanja golobov v Indiji, prvi golob je v nemilost indijske policije prav tako zaradi sumov o vohunjenju padel že leta 2010.

V čilskem Santiagu se je spontani miroljubni protestni shod  večtisočglave študentske mase sprevrgel v nasilno konfrontacijo s policijo. Študenti in študentke so pred razpršitvijo izražali svoje stališče o nezadostnih reformah šolskega sistema, za katere so se izrekli, da ne odpravljajo družbene neenakosti v zadostni meri. Množico so razgnali s pomočjo vodnih topov in ostale proti-vstajniške opreme.

Hrvaški vojni veterani že od začetka maja terjajo dogovor ali odstop hrvaškega premierja Zorana Milanovića. Oblikovali so svojo predlogo zakona, ki bi urejal njihove pravice, na katero pa se hrvaška vlada ne odziva. Včeraj so se protestno zbrali pred poslopjem vlade na Markovem trgu v Zagrebu, v želji po srečanju s premierjem osebno. Hrvaški premier želji ni ugodil, zato so nameravali ostati čez noč na trgu, od koder pa jih je skušala pregnati policija, saj naj bi veterani kršili javni red in mir. Zaradi prerivanja s policisti se je okoli 50 veteranov odločilo zateči v bližnjo cerkev Svetega Marka, v kateri so zaprti prenočili. Policisti namreč ne morejo vstopiti v cerkev brez posebnih pooblastil, zato so cerkev zavarovali s kovinsko ograjo. Danes so sledili novi izgredi, saj se je okoli 200 veteranov skušalo prebiti do svojih kolegov v cerkvi. Protest še vedno traja.

Ostajamo v Hrvaški. Ponoči so trije neznanci napadli hrvaškega neodvisnega novinarja, Željka Peratovića. Policija je že sprožila postopek, ki bo skušal raziskati ozadje napada. Več o ustrahovanju hrvaških novinarjev nam je povedal Saša Leković, predsednik Hrvaškega novinarskega društva.

OFF je pripravila vajenka Maruša.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness