Off Indije na ulici

Oddaja
20. 9. 2012 - 14.00
 / OFF

 

V nekaterih indijskih zveznih državah se je začela vsesplošna stavka. Zaprte so tako šole in trgovine kot tudi državni uradi, protestniki pa so blokirali ceste in železnice. Gre za odgovor na vladne napovedi gospodarskih reform. Za Indijce sta najbolj boleči napovedi zvišanja cen sicer državno subvencioniranih naftnih derivatov in odprtje mej za investicije tujih trgovskih verig. Prav slednji ukrep najbolj skrbi manjše lastnike trgovin, ki se verjetno upravičeno bojijo, da bodo ostali brez svojega posla. Proteste in stavko so podprle tudi največja indijska opozicijska stranka Bharatiya Janata in nekaj manjših strank tako z leve kot z desne politične opcije.

 

Ameriško združenje za civilne pravice je napovedalo, da bo na zvezno sodstvo vložilo pritožbo proti odločitvi ameriške vlade, ki je odklonila razkritje dokumentov, povezanih z napadi brezpilotnih letal, znanih tudi kot „ciljno ubijanje“. Združenje je sicer naslovilo zahtevo po razkritju dokumentov Centralno obveščevalne agencije, krajše Cie, ki jo je zavrnilo z obrazložitvijo, da obstoja programa ne more potrditi. Leta 2009 je nekdanji direktor Cie in sedanji minister za obrambo dejal, da zaradi zaupne narave programa z brezpilotnimi letali o podrobnostih ne more govoriti. Ob tem pa je povedal, da bi morala zadostovati informacija, da je operacija zelo učinkovita. Glede na vse civilne žrtve, ki so padle pod izstrelki brezpilotnih letal, je njegova izjava najmanj cinična.

 

Napad na ameriško veleposlaništvo v Libiji, ki se je zgodil 11. septembra v Bengaziju, so ameriške oblasti do sedaj tretirale kot posledico demonstracij pred veleposlaništvom proti žaljivemu filmu o preroku Mohamedu. To se je spremenilo, ko je direktor ameriškega nacionalnega protiterorističnega centra Matt Olsen na zaslišanju v senatnem odboru za domovinsko varnost dejal, da ima informacije, da je šlo za teroristični napad. V napad naj bi bila po besedah Olsena vpletena Al Kaida, vendar ni prepričan, ali je šlo za vnaprej pripravljen atentat ali za izkoristek nastale situacije. Ameriška televizijska hiša Fox pa je poročala, da so iz obveščevalnih virov dobili podatek, da je bil med napadalci nekdanji zapornik iz Guantanama; še v času vladavine Moamerja Gadafija preseljen v Libijo in, kot domnevajo, med revolucijo izpuščen. Ali ima prste vmes tudi mrtvi bin Laden, televizija Fox še ni poročala.

 

Francoska vlada, natančneje ministrstvo za zunanje zadeve se je odločilo, da z jutrišnjem dnem začasno zapre veleposlaništva in svoje šole v 20 muslimanskih državah. Odločitev je padla po tem, ko je francoska satirična revija Charlie Hebro včeraj objavila risbe o preroku Mohamedu. Francozi bodo preventivno zaprli šole in ambasade seveda tudi zaradi še ne popolnoma umirjene situacije v Libiji, kjer so muslimani z nasiljem odgovorili na provokativno neumen video o največjem islamskem preroku. Francoski premier Jean-Marc Ayrault je pri tem vse tiste, ki jih karikature žalijo, opozoril, da obstaja pravna pot za dosego pravice.

 

Bosna in Hercegovina je določila datum poskusnega cenzusa, prvega po 22 letih. Ta se bo odvijal na 66 območjih širom države v drugi polovici oktobra. Namen poskusnega štetja prebivalstva je določiti pomanjkljivosti v procesu zbiranja informacij ter odločitev, ali je država zmožna izpeljati cenzus celotnega prebivalstva v aprilu prihodnje leto. Po zadnjem štetju leta 1990 je v Bosni in Hercegovini prebivalo 4,4 milijona ljudi, a je zaradi vojne prebivalstvo upadlo na 3,8 milijona po podatkih Združenih narodov.

 

Republiški odbor Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije je preučitvi rezultatov pogajanj za vse tri kolektivne pogodbe dejavnosti sprejel odločitev, da umakne predloge za pogajanja v dejavnostih elektroindustrije in kovinskih materialov in livarn. Za dejavnost kovinske industrije na sindikatu še čakajo na odločitev organov Združenja delodajalcev Slovenije. Pogajali so se sicer o zvišanju osnovnih plač in dvigu regresa. Hkrati je sindikat tudi preklical za 26. septembra napovedano opozorilno stavko. Oboje ni sad uspešnih pogajanj, ampak prav nasprotno. Več nam je povedala predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Lidija Jerkič.

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Kakšne pa bodo nove zahteve Sindikata? Lidija Jerkič.

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Zveze civilnodružbenih organizacij Slovenije za pravičnost, enakopravnost, solidarnost in trajnostni razvoj ter Visokošolskega sindikata Slovenije so na novinarski konferenci vlado in ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turka med drugim pozvali naj omogočijo demokratične postopke priprave, obravnave in sprejemanja predpisov na področju visokega šolstva. Več predsednik Visokošolskega sindikata, Marko Marinčič.

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

V Ljubljani na Kongresnem trgu poteka 11. Bazar nevladnih organizacij kot del festivala LUPA 2012. Na bazarju se bo kot že prejšnja leta predstavilo okoli 150 nevladnih organizacij, potekal pa bo tudi spremljevalni program. Več nam je povedal eden od organizatorjev Simon Mlakar.

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Zelo pozitivno prneseečen, da toliko ljudi bere tale blog. Tale prodaja pa mi že tak gre na k , da sem enostavno moral nekaj napisati. Bom moral še mojim konkurentom, ki prodajajo D70-ke dat link do tega posta, da se malo nasmejijo zamislijo. :Dlp Gregor

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.