OFF internetnega mrka in kardiologov

Aktualno-politična novica
8. 5. 2013 - 14.00
 / OFF

Mednarodna internetna podjetja so danes potrdila informacijo, da so sirski strežniki prenehali z delovanjem, kar pomeni, da Sirija nima več dostopa do mednarodnega spleta. Prav tako so bile prekinjene telefonske linije med provincami v državi. Za oboje so sirski vladni viri okrivili okvaro na optičnem kablu, ki naj bi jo že skušali odpraviti. Podobni internetni mrki so se že dogajali, zadnji se je zgodil novembra lani. Izvedenci iz vrst organizacij, ki se ukvarjajo z nadzorom spletnega pretoka informacij, so izjavili, da je vzrok za mrk praktično nemogoče določiti, če odgovornosti zanj ne prevzame nobena organizacija. V odgovor na mrk je Google znova zagnal aplikacijo "Speak2Tweet", ki omogoča objavo "čivkov" na socialnem omrežju Twitter prek mednarodne telefonske številke.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Binyaminom Netanyahujem slednjemu povedal, da Rusija ne bo več tolerirala izraelskih napadov na Damask in se bo na njih odzvala. To ostro opozorilo je lahko razumljeno tudi v luči prihajajoče odločitve administracije ameriškega predsednika Baracka Obame, da s pošiljkami orožja pomaga uporniškim silam v Siriji, kjer Rusija že zalaga vladajoči režim s svojim orožjem.

Kurdska delavska stranka, krajše PKK, je v marcu z vodstvom Turčije sprejela odločitev o razorožitvi in odhodu lastnih bojevnikov za pravice Kurdov v Turčiji na sever sosednjega Iraka. Dogovor se je začel uresničevati z današnjim dnem, potekal pa naj bi nekaj mesecev. Turški premier Recep Erdogan ob tem dodaja, da zaveza turških represivnih organov o nenapadanju odhajajočih velja. Sicer je na jugovzhodnem predelu Turčije včeraj potekal prokurdski protest, ki je z nasiljem in molotovkami obračunaval s policijo, danes pa so na severu Iraka odjeknile eksplozije v prostorih kurdske stranke in kurdske policijske kontrolne točke. Z današnjim dnem se naj bi torej končalo nasilno obračunavanje med PKK in turškimi represivnimi organi zavoljo neodvisnosti oziroma večje avtonomije Kurdov, ki je potekalo zadnja tri desetletja. Sam sporazum pa so dosegli turški oblastniki z že desetletje priprtim vodjo PKK Abdullahom Öcalanom.

Malezijski opozicijski voditelj Anwar Ibrahim je po porazu na nedeljskih volitvah, ki so bile prve od razglasitve samostojnosti leta 1957, navkljub prepovedi policije napovedal današnji protestni shod, na katerem namerava s podporniki izraziti ogorčenje nad izidom in domnevnimi prirejenimi rezultati volitev. Državne oblasti so že povedale, da je shod ilegalen in imajo zato organi pregona pravico zapreti vse, ki se ga bodo udeležili. Opazovalci mednarodnih organizacij za nadzor izvedbe volitev so sicer podali mnenje, da obstaja možnost malverzacij v volilnem procesu, saj imata Nacionalna Fronta, ki je v Maleziji na oblasti že 56 let, in premier Najib Razak vse vzvode manipulacije volilnih rezultatov v rokah, od pristranskih medijskih hiš do zastarelih mehanizmov zagotavljanja korektnega glasovanja.

Romunija je bila v tridesetih letih prejšnjega stoletja sedma svetovna proizvajalka nafte, sedaj pa si želi povrniti nekdanjo slavo in obenem že v sedmih letih postati povsem neodvisna od tujih energentov. Po planu, ki ga je predstavil premier Viktor Ponta, bo romunski Petrum v sodelovanju s tujimi korporacijami kaj kmalu pričel z gradnjo več ploščadi za pridobivanje nafte in plina ter plinskega terminala v Črnem morju.

Britanska kraljica Elizabeta je v svojem govoru predstavila tudi vladne načrte za omejitev priseljevanja, ki vključuje zakonsko zavezanost stanodajalcev po preverjanju državljanskega statusa imigrantov ter prepoved izdajanja vozniških dovoljenj ilegalnim priseljencem. Nova zakonodaja bo tudi olajšala izgon nezakonitih priseljencev in izročanje tujih kriminalcev matičnim državam. Iz vrst laburistov je sekretarka Yvette Cooper poudarila, da spremembe zakonodaje ne naslavljajo perečih problemov izkoriščanja ilegalne delovne sile s strani domačih podjetij, ki onemogoča zaposlitev domačih delavcev.

Pred začetkom letnega strokovno-znanstvenega srečanja Sodobna kardiologija, ki bo med 9. in 11. v Portoroču in ga organizira Združenje kardiologov Slovenije, smo o vsebini srečanja spregovorili z Borutom Jugom iz Kliničnega oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana, ki je član organizacijskega in strokovnega odbora strokovnega srečanja Sodobna kardiologija.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness