OFF IRAŠKE REFORME

Aktualno-politična novica
10. 8. 2015 - 15.00
 / OFF

Na trgu Tahrir v Bagdadu je večstoglava množica protestirala zoper politike in državno korupcijo ter izražala podporo nedavnemu predlogu reforme premierja Haiderja al-Abadija, četudi ga vidi le kot prvi korak v pravo smer. Predlog vsebuje odpravo treh mest podpredsednika ter dodatnih treh mest namestnikov premierja. Prav tako naj bi z zamenjavo višjih funkcionarjev glede na strokovne kriterije odpravil korupcijo in zmanjšal število njihovih varnostnikov ter znižal stroške z oklestitvijo in združevanjem ministrstev. Sedanja podpredsednika Nuri al-Maliki in Osama al-Nujaifi sta predlog že podprla, namestni premier Bahaa al-Araji pa je kmalu po napovedi reforme odstopil. Slednjo je že podprla iraška vlada, čaka pa jo še odobritev parlamenta. Predlog sicer prihaja po večtedenskih protivladnih protestih zoper slabe življenjske razmere.

Varnostni svet Združenih narodov je soglasno podprl resolucijo o lansiranju raziskave, ki bi iskala krivca za uporabo kemičnega orožja v sirski državljanski vojni. Ta je bila poslana generalnemu sekretarju Banu Kimunu, ki ima dvajset dni časa, da osnuje panel, raziskovalna ekipa pa naj bi imela mandat enega leta. Formalna podpora sicer prihaja po dogovoru med Združenimi državami Amerike in Rusijo, ki sta si nasprotujoči v podpori sirskega predsednika Bašarja al Asada. Slednja je skupaj s Kitajsko podala veto na predlog predložitve konflikta v Siriji Mednarodnemu kriminalnemu sodišču.

Z jutrišnjim dnem bo v stanju pripravljenosti za delovanje tako imenovani Reaktor št. 1 jedrske elektrarne Sindai. Reaktor bo kot prvi dosegel nove varnostne standarde, ki so bili sprejeti po jedrski nesreči v Fukushimi. Ti poleg splošno poostrene preventive vključujejo tudi višje pregrade na območjih, kjer so cunamiji najpogostejši. Družba Kjushu Electric Power Company je v današnji izjavi napovedala, da bo reaktor pričel z generacijo energije ta petek, v prihodnjem mesecu pa bo ponovno polno funkcionalen. A četudi so doseženi vsi varnostni standardi, javnomnenjske raziskave kažejo, da ponovni postopni zagon elektrarne Sindai podpira zgolj 30 odstotkov vprašanih.

V Evropo. Škotski ministri so napovedali prepoved gojenja gensko spremenjenih organizmov, kar jim dovoljuje nedavna sprememba politike Evropske unije. S tem se bodo oddaljili od mehkejše in bolj komercialno usmerjene politike, pri kateri vztraja London. Po besedah Richarda Lochheada, škotskega ministra za okolje, bo s prepovedjo komercialne uporabe preprečena potencialna škoda, ki jo lahko gensko spremenjeni organizmi prinesejo ostalemu rastlinstvu in živalstvu. Škotska vlada sicer ne bo prepovedala njihove uporabe v znanstvene namene.

Urad nemškega preiskovalnega tožilca je zaradi suma javnega razkritja državne skrivnosti ustavil preiskavo nemških blogerjev Markusa Beckedahla in Andreja Meisterja. Blogerja, pisca portala Netzpolitik.org, sta bila preiskovana zaradi suma veleizdaje. Objavila sta namreč dokumente o načrtih za širitev nadzora nad socialnimi omrežji in spletnimi komunikacijami pod okriljem programa nemškega zveznega urada za zaščito ustave. Četudi je preiskava blogerjev za zdaj ustavljena, zgodba ni zaključena. Nadaljevala se bo z ločeno preiskavo obtožb o domnevni kršitvi profesionalne tajnosti, ki bo skušala pojasniti, kako so sporni dokumenti postali javno dostopni.

Ukrajina je ruskemu igralcu Gerardu Depardieuju že v preteklem mesecu prepovedala vstop v državo za dobo petih let. Včeraj pa se je znašel še na seznamu 14 ruskih pevcev in igralcev, ki jim je v Ukrajini prepovedano nastopanje ter katerih dela ne smejo biti distribuirana s strani ukrajinske državne filmske agencije. Vsi umetniki s seznama naj bi predstavljali grožnjo nacionalni varnosti, saj javno izrekajo podpore ruski aneksiji Krima ter proruskim separatistom na vzhodu države. Ukrajina prav tako Depardieuju očita tesno prijateljevanje z ruskim predsednikom Putinom. Ta mu je namreč leta 2013 po Depardieujevem protestnem odhodu iz Francije zaradi predloga uvedbe davkov za najbogatejše ruski potni list vročil kar osebno.

Zveza Romov za Dolenjsko je na današnji tiskovni konferenci izrazila upanje, da se bo v kratkem sestala s premierjem Cerarjem in drugimi vpletenimi v povezavi z ureditvijo problema romskih naselij v novomeški okolici. Na to so opozarjali že v pozivu 31. julija, več o nastalih zagatah in zahtevah tamkajšnje romske skupnosti Bogdan Miklič, predsednik Zveze Romov za Dolenjsko.

Izjava

 

Off sta pripravila Tit in vajenka Katja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness