off izrealskih požarov

Aktualno-politična novica
pokrajina
28. 11. 2016 - 15.00
 / OFF

V Sudanu že drugi dan potekajo tridnevni protesti, ki jih je sprožilo znižanje vladnih subvencij za gorivo. Zaprtje številnih trgovin in ustavitev delovanja javnih prevozov je poleg 30-odstotnega povečanja cen goriva protestno usmerjeno tudi zoper ukinjanje subvencij nekaterim uvoženim farmacevtskim izdelkom in povišanjem cen elektrike. Proteste podpirajo nekatere opozicijske stranke in uporniške skupine, kot je Osvobodilno gibanje sudanskega ljudstva na severu. Spomnimo, da je odcepitev Južnega Sudana leta 2011 Sudan prikrajšala za približno 75 odstotkov naftnih prihodkov. Zajezitev posledic zmanjšanja prihodkov in višanje cen goriva pa sta že leta 2013 sprožila proteste, na katere se je vlada odzvala z zapiranjem protestnikov in omejevanjem delovanja medijev, protesti pa so zahtevali tudi smrtne žrtve.

Na jug. Spopadi med kraljevo gardo kraljevine Rwenzururu in ugandsko policijo so terjali 62 žrtev. Ugandska policija je aretirala tamkajšnjega kralja Charlesa Wesleya Mumbereja. Ugandska vlada je leta 2009 Mumbereju priznala status kralja v tradicionalni monarhiji Rwenzururu, ki pa ostaja ozemlje republike Ugande. Kraljevina se nahaja blizu gorovja Rwenzori, ki ločuje Ugando in Demokratično republiko Kongo. Vlada Mumbereja obtožuje sodelovanja z uporniškimi skupinami v regiji. Ugandski predsednik Yoweri Museveni je v nedeljo zahteval razpustitev kraljeve garde. Kraljevina je zatrdila, da se ne zavzema za osamosvojitev.

Nazaj v arabske dežele. V Kuvajtu so opozicijske stranke, ki so po štiriletnem bojkotu zopet sodelovale na parlamentarnih volitvah, osvojile 24 od 50 parlamentarnih mest. Njihov vzpon je posledica 60-odstotnega zmanjšanja državnih dohodkov v zadnjih dveh letih in posledičnega letnega proračunskega primanjkljaja v višini 15 milijard dolarjev. Državna ureditev Kuvajta je mešanica parlamentarne in absolutne monarhije. Emir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah imenuje člane vlade in ima pravico veta na sprejete zakone. Med pristojnosti parlamenta spada sprejemanje zakonov, v njihovi moči pa je tudi razpustitev predsedniškega kabineta.

Parlament ima 50 izvoljenih poslancev, ki pa jim je prepovedano strankarsko povezovanje. Opozicijo sestavljajo bolj in manj konzervativne islamistične sile, liberalci in neodvisni poslanci. Polovico nove parlamentarne opozicije zasedajo člani gibanja Muslimanska bratovščina in konzervativnega salafističnega gibanja.

Vojska Bašarja Al-Asada je upornikom v Alepu zadala najhujši poraz po letu 2012. V mestu, ki je od začetka spopadov razdeljeno na uporniški vzhod in vladni zahod, že pet mesecev poteka obsežna ofenziva vladnih sil s podporo ruskih letal. Danes so vladne sile zasedle več sosesk na severu vzhodnega dela mesta. Po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice je vladna vojska uporniško ozemlje razdelila na dva dela, kar pa uporniki zanikajo. Istočasno so kurdske sile, ki uradno ne sodelujejo z vlado v Damasku, zasedle uporniško sosesko Šejk Fares na severozahodu mesta. V vladne in kurdske predele je čez vikend prebegnilo skoraj 10.000 ljudi, kar je eden večjih begov civilistov iz vzhodnega Alepa od pričetka spopadov. Uporniške sile pospešeno izgubljajo nadzor nad mestom, ki je do nedavnega veljalo za njihovo utrdbo.

V sosednjem Izraelu so gasilci v nedeljo uspeli omejiti in prevzeti nadzor nad gozdnimi požari, ki že nekaj dni divjajo po državi. Oblasti želijo krivdo za požare naprtiti palestinski skupnosti, zato so včeraj aretirale 6 osumljencev, ki naj bi podtaknili požar. A vzroki za požar so globlji in močno prepleteni z zgodovino države ter njeno kolonialno preteklostjo in sedanjostjo. Glavni vir požarov so gozdovi neavtohtonih in izjemno vnetljivih borovcev. Z njimi je Judovski nacionalni sklad pogozdoval in še vedno pogozduje palestinsko pokrajino. Sklad je bil ustanovljen leta 1901 z namenom kupovanja zemljišč v Palestini za judovske priseljence in ima danes v lasti 13 odstotkov zemlje v Izraelu. Na svojih zemljiščih je sklad kasneje posadil 240 milijonov dreves. Zakaj, pojasnjuje arhitekt in urednik revije The Funambulist Magazine Leopold Lambert:

Izjava

Goreči gozdovi pa ne prikrivajo zgolj vasi, ki so leta 1948 izginile v času etničnega čiščenja Palestine. Borovci imajo pomembno vlogo tudi pri preoblikovanju lokalne pokrajine. Njihovo vlogo pri spreminjanju Palestine v bližnjevzhodno Švico opisuje Lambert.

Izjava

Sledijo novice iz stare celine. Danski predsednik vlade Lars Lokke Rasmussen bo svojo manjšinsko vlado okrepil s Konzervativno stranko in Liberalnim zavezništvom. Rasmussen, ki je na oblasti od novembra 2015, je tako preprečil predčasne volitve. Nova koalicija napoveduje reorganizacijo socialne države, krčenje financiranja štipendij in javne televizije, višanje obrambnega proračuna, zaostrovanje kazni za nasilne zločine in nižanje davkov. Ker pa nova vlada, v skladu z dansko politično tradicijo, še vedno nima večine, se za sprejemanje zakonov zanaša na podporo evroskeptične Danske ljudske stranke. Tako je moč pričakovati dodatno krepitev protimigrantskih ukrepov, ki jih je Rassmusnova vlada uvajala že v preteklosti.

François Fillon bo na francoskih predsedniških volitvah nastopil kot kandidat republikanske stranke. Fillon, ki je služil kot predsednik vlade za časa predsednika Nicolasa Sarkozy-ja, je republikanske volivce prepričal kot socialni konzervativec, zaščitnik francoskih vrednot in nasprotnik multikulturalizma. Konec septembra je Fillon izdal tudi knjigo, v kateri opozarja na nevarnosti muslimanskega totalitarizma. Kot podpornik ekonomske politike Margaret Thatcher Franciji obljublja gospodarski šok. Želi si ukiniti milijon služb javnega sektorja in zmanjšati obseg socialne države ter moč sindikatov. Francois Fillon se je tako pridružil Marine Le Pen med glavnimi kandidati na predsedniških volitvah, medtem ko bo socialistična stranka svojega kandidata izvolila januarja 2017.

Britanska evroskeptična stranka UKIP je končno dobila novega predsednika. Vodenje stranke je z dvotretjinsko večino prevzel Paul Nuttall, evroposlanec in podpredsednik stranke v zadnjem mandatu predhodnika Nigela Faraga. Kot socialni konzervativec Nuttall nasprotuje splavu in podpira ponovno uvedbo smrtne kazni. Članom stranke, od katerih po turbulentnih mesecih zahteva ponovno združitev, je obljubil zavzemanje za brezkompromisni izstop iz Evropske unije. Na volitvah si z osredotočenjem na priseljevanje, obrambo in delovna mesta obeta povečano podporo od laburistov pozabljenega delavskega razreda, ki si želi izstopa iz EU. Stranki se pod novim vodstvom obeta nadaljevanje enakih politik in retorike, saj je Paula Nuttalla uradno podprl prav Nigel Farage.

Davor Bernardić je izvoljen za novega predsednika hrvaških socialdemokratov. Šestintridesetletni Bernardić, po izobrazbi fizik, je član SDP-ja od svojega 18. leta. Bil je predsednik strankinega podmladka, član zagrebškega mestnega sveta in podpredsednik stranke. Njegova retorika temelji na tradicionalnih stališčih volilne baze socialnih demokratov. Zavzema se za javno šolstvo ter zdravstvo, dvig minimalne plače in boljšo zaščito zapostavljenih manjšin. Trdi, da je Hrvaška združena v idejah osvobodilne vojne in antifašizma. Prvi preizkus novega predsednika stranke bodo spomladanske lokalne volitve, še posebej tiste v Zagrebu, kjer bo SDP poskušal razbiti vladavino korupcije osumljenega župana Milana Bandića.

Off so pripravili vajenci Klemen, Igor in Maks.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness