OFF Južnokitajskega morja

Aktualno-politična novica
14. 7. 2020 - 15.00
 / OFF

cerby
Evropski paket za obnovo gospodarstva
 / 12. 6. 2020
Francoska vlada je s sindikati zdravstvenih delavcev po več tednih dosegla dogovor o zvišanju plač. Medicinski tehniki in drugi delavci v zdravstveni negi bodo tako v povprečju dobili 183 evrov mesečno več, ta ukrep pa bo državo stal 7,5 milijarde evrov. Dodatnih 450 milijonov evrov bo francoska vlada namenila zdravnikom, ki delajo v javnem zdravstvu, v upanju, da se bo za delo v javnem sektorju odločilo več zasebnikov. 

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je obsodil ravnanje Kitajske na območju Južnokitajskega morja ter ga označil za popolnoma nezakonito prizadevanje in »nasilno kampanjo« za nadzor nad tamkajšnjimi naravnimi viri. S tem se Pompeo med drugim nanaša na kitajsko oznanitev ustanovitve upravnih enot ter nadaljevanje vojaških vaj na območju otočja Paracel, ki si ga lastita tudi Tajvan in Vietnam. Združene države so v odgovor na območje poslale dve vojaški ladji, da bi ščitili interese njihovih zaveznic. V Južnokitajskem morju svoje teritorialne pravice sicer poleg Kitajske uveljavljajo tudi Vietnam, Filipini, Malezija, Brunej in Tajvan, mornarica Združenih držav Amerike pa na območju redno izvaja tako imenovane operacije svobodne plovbe - Američani se po lastnih besedah borijo zgolj za odprto in svobodno regijo.

V boju s koronavirusom gre po uradnih merilih najbolje Turkmenistanu, ki do danes še vedno nima potrjenih okužb z virusom. Kljub temu je turkmenistanska vlada pred dnevi po več mesecih le dovolila vstop ekipi Svetovne zdravstvene organizacije, ki bo morda razkrila vzrok porasta skrivnostne pljučnice v državi. Povsem nepovezano s pandemijo covida-19 so državljani Turkmenistana od vlade dobili navodilo, naj pričnejo z nošnjo mask - zaradi nevarnega prahu v zraku.

Po krajšem obdobju sproščanja ukrepov v Južnoafriški republiki pa je tamkajšnja vlada ponovno uvedla nepriljubljeni ukrep - popolno prepoved prodaje alkohola. Po mnenju zdravstvenega ministrstva naj bi prodaja alkohola povečevala breme bolnišnic, ki morajo oskrbovati poškodbe opitih ali žrtev nasilja, do katerega pride zaradi alkoholiziranosti. Obenem alkohol negativno vpliva na možnost socialnega distanciranja. Predsednik Cyril Ramaphosa je napovedal tudi ponovno uvedbo policijske ure.

Kako Ljudska republika Kitajska kupuje zaveznike...
 / 9. 10. 2019
V Tajvanu je glavna opozicijska stranka Kuomintang v parlamentu protestirala proti odločitvi predsednice Caj Ingven, da za vodjo preiskovalne agencije Kontrola Juan imenuje dolgoletno strankarsko sodelavko Čen Ču. Kontrola Juan je sicer ena od petih vej tajvanske vlade, njena naloga pa je nadzorovati delo vlade in poslancev. Pooblaščena je za pripravo interpelacije in revizijo letnega proračuna, lahko pa tudi cenzurira vladne uradnike. Opozicijski poslanci Kuomintanga menijo, da gre pri tem za nedopustno politično kadrovanje. Čen Ču je v začetku osemdesetih, ko je bila stranka Kuomintang vladajoča partija v vojaški diktaturi, zaradi disidentstva šest let preživela v zaporu.

Na meji med Azerbajdžanom in Armenijo je bilo v preteklih dneh v spopadih ubitih in ranjenih več vojakov. Državi sta v sporu zaradi regije Gorski Karabah, ki je mednarodno priznana kot azerbajdžanski teritorij, a je etnično večinsko armenska in jo obvladujejo armenske vojaške enote. Na tem območju so spopadi med obema vojaškima silama pogostejši, a tokratni konflikt se je zgodil severneje, v okrožju Tavuz. Tako predsednik Azerbajdžana Ilham Alijev kot armenski predsednik vlade Nikol Pašinjan sta za provokacije in nasilje obtožila nasprotno stran.

Iz družbe Hisense Gorenje so sporočili, da bodo v luči pozitivnega poslovanja podjetja v juniju spremenili program ravnanja s presežnimi delavci. Kitajski lastniki so pred tem letos napovedali odpuščanja v celotnem evropskem delu družbe: v proizvodnji Gorenja pa naj bi službo po aprilskih načrtih izgubilo vsaj 300 delavcev. Sedaj je vodstvo sporočilo, da bodo v podjetju do nadaljnjega »za izboljšanje delovne učinkovitosti« uporabljali tako imenovane »mehke metode«. Kljub izboljšanemu poslovanju v juniju in pridobljenemu večjemu številu naročil za avgust, september in oktober, je Gorenje še naprej v rdečih številkah, saj polletni poslovni izid ostaja negativen.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness