OFF južnokorejskih balonov

Aktualno-politična novica
22. 10. 2012 - 14.00
 / OFF

Južnokorejska policija je s postavitvijo cestnih zapor aktivistom preprečila dostop do meje z njeno severno sosedo. Severnokorejski migranti, ki sedaj živijo na jugu polotoka, so namreč nad Severno Korejo nameravali z baloni odvreči več tisoč letakov, s katerimi bi svoje nekdanje rojake seznanili s kritiko vladajočega režima. Kljub temu da podobne akcije v preteklosti niso bile redke, se je Severna Koreja tokrat odzvala prav posebej odločno. Ob meji je še pred napovedano aktivistično akcijo namestila rakete in svoje južne sosede opozorila, da bo na morebitne provokacije odgovorila z vojaškim napadom. Južnokorejske oblasti so zato obmejne prebivalce umaknile v zaklonišča, aktivistom pa preprečile osveščanje svojih severnih bratov.

 

Dve izmed treh članic ruske aktivistične punk skupine Pussy Riot, ki so bile obsojene na dve leti prisilnega dela zaradi provokativnega nastopa v pravoslavni cerkvi, v katerem so skozi glasbeni nastop prosile Marijo, da pomaga Rusiji znebiti se predsednika Putina, so že odpeljali v delovni taborišči v regijah Prem oziroma Mordovje. Sorodniki Nadežde Tolokonikove in Marije Alehine so za premestitev izvedeli šele, ko so prišli na obisk. Obe regiji sta sicer oddaljeni od Moskve več sto kilometrov. Tretjo obsojeno Jekaterino Samucevič je prizivno sodišče pogojno izpustilo.

 

Po več kot pol leta se je v javnosti zopet pojavil Fidel Castro. Tokrat je zlobne jezike, ki špekulirajo o njegovem slabem zdravju, utišal s člankom, objavljenim na vladni internetni strani. V njem je še enkrat več obsodil namigovanja zahodnih medijev o njegovi skorajšnji smrti in ugotovil, da tem špekulacijam verjame vse manj ljudi. Trditve o svojem dobrem zdravju je podkrepil s slikami, na katerih si podprt s sprehajalno palico ogleduje plantažo in bere zadnjo izdajo partijskega časopisa.

 

Število piratskih napadov stare šole, torej napadov plovil na morju, je po podatkih Mednarodnega urada za pomorstvo v obdobju od januarja do septembra letos najmanjše po letu 2009. V teh devetih mesecih so po svetu zabeležili 233 napadov. 70 jih je bilo izvršenih pred obalo Somalije, kar je za 129 manj kot lani. Trenutno imajo somalijski pirati v svojih rokah 11 plovil in 167 potnikov ter članov posadke, za katere zahtevajo odkupnino. Kljub pozitivnemu trendu pa se povečuje število napadov v Gvinejskem zalivu in malaški ožini.

 

V Islandiji je v soboto potekal posvetovalni referendum, na katerem je nekaj več manj kot polovica od 237.000 volilnih upravičencev glasovala o osnutku nove ustave. Okoli dve tretjini udeležencev referenduma je osnutek, ki ga je pripravila neposredno izvoljena 25-članska ustavna komisija, potrdilo. Več o postopku priprave osnutka nove ustave, nadaljnjih postopkih in ključnih točkah pa v Offsajdu ob 17ih.

 

Znanstveniki domnevajo, da je vzrok relativno visoke škode in devetih smrtnih žrtev, ki jih je povzročil dokaj šibek potres z magnitudo 5,1 stopnje v španskem mestu Lorca, izsuševanje podzemne vode na območju potresa. Študije, izvedene na podlagi satelitskih slik, so namreč pokazale, da so bile posledice potresa na območju, kjer podtalne vode skoraj ni več, dosti hujše kot na drugih predelih. Študija je tako pokazala, kako imajo lahko človeški posegi, kot je tudi pretirano izsuševanje zaradi namakanja, velik vpliv na naravne procese.

 

Kot obljubljeno, so danes hrvaški mlekarji predelovalcem prenehali dostavljati mleko. Na ta način poskušajo doseči skoraj stoodstotno zvišanje odkupne cene za liter mleka. Protestu se je pridružilo devetdeset odstotkov hrvaških mlekarjev, svoje sodelovanje so odrekli le njihovi dalmatinski kolegi. Mlekarji z izgubo poslujejo že od februarskega znižanja odkupne cene, zato so se odločili, da danes brezplačno razdelijo milijon litrov mleka, če ne bo prišlo do dogovora s predelovalci in Ministrstvom za kmetijstvo, pa so mleko v prihodnosti pripravljeni tudi polivati po njivah.

 

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije so na tiskovni konferenci v teh napetih časih predstavili stališče do razreševanja krize v državi ter s tem povezanimi varčevalnimi in drugimi ukrepi vlade ter spregovorili o nadaljnjih aktivnostih. Več predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Začenja se evropski teden varnosti in zdravja pri delu, hkrati pa mineva eno leto od uvedbe nove slovenske zakonodaje na področju varnosti pri delu. O izpolnjevanju novih zakonskih določil in delovnih nesrečah govori predsednik Zbornice varnosti in zdravja pri delu Milan Dobovišek.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Off sta pripravila Jaša in Gregor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.