14. 4. 2015 – 15.00

OFF kislih spoznanj

Audio file

Varnostni svet Združenih narodov bo danes glasoval o jordanskem predlogu resolucije glede Jemna, ki predvideva embargo na uvoz orožja za uporne Hutije in druge podpornike nekdanjega predsedujočega Ahmeda Saleha. Ruski predlog o razširitvi embarga na vse spopadajoče strani ni bil sprejet, niti predlog o vzpostavitvi koridorjev za redno dostavo humanitarne pomoči. Konflikt v Jemnu se razume predvsem kot spopad dveh regionalnih sil, Savdske Arabije in Irana. Prva je slednjega pozvala k prekinitvi opolnomočenja upornikov, obenem zatrjevala, da ni v spopadu z Iranom, ta pa je zanikal savdske navedbe, da naj bi bila na jemenskih tleh pridržana vojaka Iranske revolucionarne garde.

Tudi tokratno srečanje zunanjih ministrov Ukrajine, Rusije, Francije in Nemčije glede vojnega stanja na vzhodu Ukrajine, ki je do zdaj terjalo več kot 6.000 življenj, je trajalo več ur, izkupiček pa je bil zgolj obnova že pred mesecema sprejetih obvez. Vnovič so pozvali k spoštovanju prekinitve ognja, okarali kršitelje na obeh straneh in še enkrat pozvali k večji vlogi opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ter umiku težke artilerije iz linij spopadov. Vodja proruskih upornikov Vladislav Dejnego pomirja, navajamo: "Z naše strani velja premirje." A zahodni mediji poročajo nasprotno. V okolici Donecka naj bi sinoči in davi spopadi med separatisti in ukrajinsko vojsko terjali slab ducat življenj na obeh straneh.

Islamistični uporniki Al Šabab nadaljujejo z ofenzivo proti izobraževanju. V začetku meseca je več kot sto študentov univerze v kenijski Garisi podleglo njihovim strelom, danes pa je v napadu na ministrstvo za visoko šolstvo v Mogadišu, prestolnici Somalije, umrlo osem uslužbencev. Strah pa se še ni polegel v Keniji. Tamkajšnje oblasti pripravljajo sveženj ukrepov za večanje varnosti, med katere bojda spada tudi ukinitev taborišča za somalijske begunce, kar pa ne pomirja študentov. Pred dnevoma je ob glasni eksploziji transformatorja zavel strah in trepet, študentje so zbežali iz ustanove, misleč, da gre za napad Al Šababa, ob tem pa je med stampedom umrl študent, več je bilo poškodovanih.

Poročilo organizacije Human Rights Watch razkriva, da so v izraelskih naselbinah kršene številne pravice otrok in delavcev. Na Zahodnem bregu se v kmetijski proizvodnji med drugim kot delovno silo uporabljajo otroci, poleg tega pa so splošno razširjene kršitve pravic iz dela. Večina delavcev dela brez pogodb, plača se jim lahko zniža kadarkoli, prav tako ne uživajo nikakršne socialne varnosti. Izraelski delavski inšpektorji celotno zadevo ignorirajo in dopuščajo, da se praksa nadaljuje, in to na področju, kjer imajo absolutno avtoriteto. Poročilo pa je najbolj osvetlilo ravno problematiko otrok, čeprav bi njihove pravice morale biti varovane na podlagi izraelske zakonodaje. Več o tem Karina Boshmed iz Centra za demokracijo in delavske pravice v Palestini.

Izjava

Več o problematiki otroških delavcev in drugih delavskih pravic na izraelskih naselbinah v Offsajdu ob petih.

Uradni Peking je razveselil z dnevoma razlike tako nejevoljne Hongkonžane kot zdravorazumske Kitajce. Prve je osrečil z odločitvijo, da prebivalcem Šinzena odvzame pravico do neomejenega prehoda v Hong Kong. Ti so v bližnjem Hong Kongu nakupovali kopico dnevnih potrebščin in jih nato preprodajali na Kitajskem, kar je višalo cene dobrin v posebnem administrativnem območju Ljudske republike. Obenem so se domačini pritoževali nad nesramnim in nasploh nekulturnim vedenjem obiskovalcev. Šinzenčani bodo odslej prejeli le enkratno vizo za obisk Hong Konga v nasprotju z dosedanjo prakso, ko so prejeli vize za večkratni obisk nekdanje britanske kolonije.

Peking pa je po dobrem mesecu spustil na prostost 5 žensk, ki so za 8. marec pripravljale povsem legitimne akcije, ki bi opozarjale na pomen spoštovanja obeh spolov, tudi ženskega. Oblasti so jih priprle, ker je dan žensk sovpadal z letnim visokim srečanjem kitajskih veljakov, po besedah represivnih sil pa zato, ker so bile jezikave. Peterica, četudi na prostosti, bo še naprej pod budnim nadzorom policije.

Pred francoskim parlamentom se je zbrala nekaj sto glava množica nasprotnikov nove zakonodaje, ki opredeljuje delo vohunskih agencij v boju proti terorizmu. Trdijo, da bi sprejetje zakonodaje, ki legalizira doslej nedovoljene prakse nadzora, omogoča dolgotrajna pridržanja in omejuje neodvisni nadzor nad delom vohunskih agencij, omogočilo nadzor nad širšo populacijo. Premier Manuel Valls jim odgovarja, navajamo: “kar govorite, so laži in je neodgovorno v kontekstu nevarnosti, ki nam preti”. Več nasprotnik zakonodaje, Cristopher Talib iz Quadrature de net:

Izjava

Konzorcij prodajalcev dobrega 51-odstotnega deleža Pivovarne Laško je s 114,3 milijonov evrov izkupička zadovoljen, še bolj pa direktor pivovarne, Dušan Zorko, ki pravi, navajamo: “Heineken je pivovar po duši in nam lahko vrne to, kar smo pogrešali pretekla leta." Včeraj sklenjenemu dogovoru bo po izpolnitvi odložnih pogojev za dokončno izvedbo posla sledila tudi prevzemna ponudba za preostale delnice družbe. Te naj bi znašale za približno pet odstotkov več kot tiste, izplačane konzorciju prodajalcev, ki so znašale 25,56 evrov.

Po včerajšnjem veselju prodajalcev pa danes velja razočaranje nad prispelimi ponudbami za nakup državnega Telekoma. Prispela je le ena ponudba in še ta ne od nemškega Deutsche Telekoma, temveč od evropskega investicijskega sklada Cinven, ki je svojo poslovno pot začel z investiranjem v premogovnike in termoelektrarne. Ob uspešnem sodelovanju se nam morda obeta še TEŠ 7. Kakorkoli že, razočaranje je doseglo Ljubljansko borzo. Cena delnic je z včerajšnjega na današnji dan padla za slabih deset odstotkov.

Dodaj komentar

Komentiraj