Off klovnes in olimpijskih iger

Aktualno-politična novica
16. 8. 2016 - 15.00
 / OFF

Brazilsko zvezno sodišče je ponovno zavrnilo pritožbo organizatorjev olimpijskih iger, ki so zahtevali, da se prepovejo demonstracije na lokacijah, kjer se odvijajo olimpijski dogodki. Takšno dovoljenje je bilo izdano že 8. avgusta. Sodna odredba tako dovoljuje mirne proteste tudi v objektih, kjer se izvajajo olimpijska tekmovanja, na način, da ne motijo dogodka. Sodišče je razsodilo, da bi omejevanje protestnikov omejevalo ustavno pravico državljanov do izražanja in svobode.

Združene države Amerike so iz zapora Guantanamo na Kubi izpustile 15 zapornikov. Zapornike, 12 državljanov Jemna in tri Afganistance, so prejeli Združeni arabski emirati. Ena glavnih predvolilnih obljub predsednika Obame je bilo zaprtje Guantanama, a so mu načrte prekrižali republikanski poslanci v ameriškem kongresu. Sedaj Obama poskuša svojo obljubo izpolniti s predsedniškimi dekreti, po katerih je začel vedno bolj posegati, odkar je njegova demokratska stranka izgubila večino v obeh domovih kongresa. V Gitmu, kot se tudi imenuje zapor, ostaja še 61 zapornikov, od katerih je bilo 19 že odobrenih za izpust.

Bolnišnico Zdravnikov brez meja v provinci Hajjah v severnem Jemnu je močno poškodovalo bombardiranje koalicije pod vodstvom Savdske Arabije. V eksploziji je umrlo vsaj 15 ljudi, 20 pa jih je ranjenih. To je že četrto bombardiranje savdske koalicije, ki je v 17 mesecih spopadov v državi poškodovalo bolnišnice, v katerih sodeluje organizacija Zdravniki brez meja. Predsednik bolnišnice, ki je bila poškodovana, je po napadu izjavil, da je bilo vodstvo savdske koalicije obveščeno o lokaciji bolnišnice in da bolnišnica sodeluje z mednarodno zdravstveno organizacijo. Kritiki Savdske Arabije pa izpostavljajo, da so bili najbližje tarče za bombardiranje od bolnišnice oddaljene več kot 30 kilometrov.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v izjavi za javnost naznanil, da sta ZDA in Rusija v pogovorih o sodelovanju pri zajezitvi nasilja v sirskem mestu Alepo. Šojgu je povedal, da se ZDA in Rusija po korakih približujeta vzpostavitvi skupnih točk, kjer bi lahko sodelovali in s tem zagotovili mir na območju, kjer po ruskih ocenah živi okoli 700.000 prebivalcev. Ruske sile so v preteklem tednu že napovedale prekinitve napadov z namenom humanitarne oskrbe območja. Sodelovanje ZDA in Rusije pa bi po Šojgujevih besedah omogočilo odprtje dodatnih oskrbovalnih poti v mesto. ZDA sicer izjave ruskega obrambnega ministra še niso uradno potrdile. Sodelovanje med državama bi pomenilo velik premik v Siriji, saj Rusija podpira administracijo predsednika Assada, medtem ko se ZDA zavzemajo za njegovo odstavitev. Na nadaljnje sodelovanje je namignil tudi Šojgu.

V Zambiji so oblasti aretirale 130 protestnikov, ki so jih obtožile napada na pripadnike predsednika Lunguja. Protesti so bili organizirani v odgovor na volitve, na katerih je zmagal dosedanji začasni predsednik Edgar Lungu s 50.35 odstotka glasov. Protesti pa se kljub zaključenim volitvam nadaljujejo, saj je opozicijska Združena stranka za razvoj države Hakainda Hichileme predsednika in volilno komisijo obtožila prirejanja rezultatov in pozvala k nadaljevanju protestov, ki so se odvijali že med volitvami. Hichilemova stranka je hkrati napovedala pritožbo nad izvedbo volitev na zambijsko ustavno sodišče, saj naj bi volilni uradniki prirejali rezultate volitev. Hichilema je v izjavi za javnost rezultat volitev označil za državni udar, z današnjim dnem pa je že začel teči 7-dnevni rok, v katerem mora izvoljeni predsednik uradno nastopiti funkcijo.

Kitajska je v vesolje izstrelila prvi kvantni satelit, ki je namenjen za komunikacijo in katerega sporočila bo nemogoče prestrezati. S kvantno tehnologijo bo sporočila mogoče pošiljati s hitrostjo, večjo od svetlobne, kar bi lahko imelo znatne učinke na vojaškem in finančnem področju. Satelit bo sporočila pošiljal s pomočjo kvantne prepletenosti, kar pomeni, da sta dva delca povezana in v trenutku vplivata drug na drugega ne glede na to, kako oddaljena sta. Izstrelitev satelita je bila uspešna, ni pa nobenih zagotovil, da bo tudi kvantna oprema delovala kot načrtovano. Če bo, nameravajo Kitajci izstreliti še 19 satelitov in narediti omrežje, ki bo pokrivalo cel planet. Takšen projekt je bil Evropski vesoljski agenciji predlagan že leta 2001, a ni dobil sredstev. Anton Zeilinger iz Univerze na Dunaju, ki ga je predlagal, trenutno dela na kitajskem projektu.

Predstava grozno smešnih oziroma smešno groznih klovnes prihaja tudi v Slovenijo. Društvo Fouxfeuxrieux tekom enoletnega potovanja širom sveta prireja predstavo Kamin’e, v kateri nastopajo tri klovnese. Več o celotni zastavitvi pove ena izmed klovnes Camille Foubert.

Izjava

Idejno zastavitev pa pojasni njena soklovnesa Agathe Frankian-Bel:

Izjava

Le še danes je mogoče oddati prošnjo za sprejem ali podaljšanje subvencije za bivanje bodisi v študentskih in dijaških domovih ali pri zasebnikih. Višina subvencije pri slednjih znaša 32, za domove pa 19 in pol evrov. Vlogo je moč oddati preko portala eVŠ in preko pošte.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.