OFF koledar

Aktualno-politična novica
15. 5. 2018 - 15.00
 / OFF

Zvočni posnetek

Dan pred 70. obletnico Nakbe, katastrofe, ko so zionistične sile ob ustanovitvi države Izrael več kot 750 tisoč Palestincev pregnale iz svojih domov, je ameriška vlada odprla veleposlaništvo v Jeruzalemu.

Zvočni posnetek

Na palestinski strani v Gazi pa so se odvili protesti. Izraelska vojska je ubila 58 Palestincev in jih poškodovala 2700. Vlada Hamasa v Gazi je za današnji dan napovedala splošno stavko, protesti pa se zaradi dneva žalovanja ne bodo nadaljevali.

Zvočni posnetek

Na dvajseto trideseto obletnico umika sovjetskih sil iz Afganistana ruski predsednik Vladimir Putin slavnostno odpira 19-kilometrski most prek Kerčenske ožine, ki bo Rusijo povezal s Krimom. Most se bo za promet odprl jutri zgodaj zjutraj in tako prvič direktno povezal polotok z Rusijo. Ta si je Krim, pred tem ukrajinski polotok, pripojila po referendumu marca 2014.

Na litvanski dan republike je litvansko tožilstvo za nekdanjega sovjetskega obrambnega ministra Dmitrija Jazova zahtevalo dosmrtno zaporno kazen. 93-letni Jazov je v Litvi obtožen zločinov proti človeštvu in onemogočanja litvanskega boja za neodvisnost leta 1991. Sojenje proti Jazovu in 66-im drugim obtoženim se je začelo leta 2016, sodišče pa bo sodbo predvidoma podalo prihodnji mesec. Razen treh obtoženih se vsi nahajajo v Rusiji, ki jih ne želi predati Litvi.

Na dan začetka usposabljanja prvih nabornikov Slovenske vojske leta 1991 so iz vojske sporočili, da je posadka na ladji Triglav ostala v pristanišču Augusta na Siciliji, potem ko so ji odpovedali vsi trije motorji. Večja od dveh plovil slovenske mornarice sicer sodeluje v mednarodni misiji Eunavfor Med Sophia v Sredozemlju z namenom ustavljanja migrantov na poti v Evropo. "Na svojo vojsko se zanesemo. Na našo vojsko smo ponosni," je na celini ob proslavi na Brdu pri Kranju dejal predsednik republike Borut Pahor.

Prav tako prisotna ministrica za obrambo Andreja Katič je slovesnost na Brdu izkoristila še za pojasnilo glede pritožb postojnskega župana Igorja Marentiča. Slednji je javno izrazil nezadovoljstvo nad aktivnostmi na vadbišču Slovenske vojske na Počku, kjer so prejšnji teden potekale, sicer napovedane, vaje s težkim orožjem tudi do druge ure zjutraj. Več podžupan Andrej Berginc.

Izjava

Leta 2000 so sicer s 70-imi odstotki prebivalci občine Postojna na posvetovalnem referendumu podprli zaprtje vadbišča Poček. Ministrstvo zaenkrat še ni nakazalo naklonjenosti volji občanov.

Ob 63. obletnici zadnjih bojev druge svetovne vojne v Evropi na Poljani pri Prevaljah nemška kanclerka Angela Merkel pravi, da bo povišala sredstva za obrambo. Na srečanju vojaškega in civilnega osebja nemške vojske je Merkel opozorila, da bo konfliktov v svetu vse več, svet pa bo zelo zapleten, če razmerja moči ne bodo jasna. Vlada letos oboroženim silam namenja 1,24 odstotkov bruto domačega proizvoda ali 38,5 milijard evrov, že naslednje leto pa si obetajo tri milijarde evrov več.

“Spoštovani, danes je mednarodni dan družin. Družinsko življenje se precej spreminja, pa vendar družina ostaja nenadomestljivo zavetje, varnost in podpora. In vse raziskave kažejo, da je družina za nas posameznike v vseh življenjskih obdobjih uvrščena najvišje na lestvici vrednot ... Slovenija ima dobro razvito in relativno radodarno družinsko politiko. Ukrepi družinske politike omogočajo dobro podporo pri usklajevanju plačanega dela in družine, imamo finančno dostopne in kakovostne javne servise, spodbujamo enakost možnosti ter zaposlenost žensk ... Prijeten, četudi deževen družinski dan vam želim.” dr. Anja Kopač Mrak

Za vsaj nekaj zadovoljstva v družinah ob tem dnevu je poskrbela Manca Vuk Osenar, stečajna upraviteljica propadle družbe Lipica turizem. Vuk Osenar je sporočila, da bo 37 nekdanjih zaposlenih gostincev in sobaric julija dobilo 42 odstotkov terjatev plač, ki jim jih državna družba dolguje. Po stečaju decembra 2016 bi morali zaposlene v Lipica turizmu pod enakimi pogoji zaposliti v Javnem zavodu Kobilarna Lipica, ki je prevzel dejavnost, pravi Damjan Volf iz obalnega sindikata KS 90.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.