OFF novega koronavirusa na RŠ

Aktualno-politična novica
31. 1. 2020 - 15.00
 / OFF

Sodišče Evropske unije se je v primeru slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropske zakonodaje kot posledice nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama izreklo za nepristojno. 15-članski veliki senat sodišča je sicer poudaril, da sta državi članici v skladu s 4. členom pogodbe o Evropski uniji zavezani, da si prizadevata za vzpostavitev dokončne pravne rešitve spora v skladu z mednarodnim pravom. Kot je poudaril zunanji minister Miro Cerar, je sodišče Evropske unije v obrazložitvi Sloveniji izrecno pritrdilo veljavnost arbitražne razsodbe in jo je kot tako je treba spoštovati. Odločitev Evropskega sodišča komentira Delov dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič.

Izjava

Hrvaški premier Andrej Plenković je odločitev Evropskega sodišča pozdravil kot zmago hrvaških argumentov in Slovenijo pozval k bilateralnim pogovorom za obojestransko sprejemljivo rešitev mejnega spora, a na kratki rok nenadnih sprememb ne gre pričakovati.

Izjava

Če se iz arbitraže ni izcimilo nič dobrega - kakršen vtis želi ustvariti vsaj določena politična opcija pri nas - pa so se zanjo odločili pri nemški letalski družbi Lufthansa in sindikatu Ufo, ki zastopa pri njej zaposleno kabinsko osebje. V času postopka arbitraže v sindikatu ne bodo izvajali stavkovnih aktivnosti, v skladu s sklenjenim dogovorom pa bodo zaposleni že zdaj deležni enkratnega dodatnega plačila v višini 1500 evrov ter daljših postankov na Japonskem in v Južni Koreji. Pri Ufu, ki je v zadnjih mesecih organiziral več stavk, zaradi katerih je bilo odpovedanih okoli dva tisoč letov, med drugim zahtevajo tudi zvišanje plač in ločeno reševanje težav v hčerinskih letalskih prevoznikih Lufthanse.

Na okupiranem Zahodnem bregu in v Gazi so se Palestinci zbrali v protest “mirovnemu načrtu za Bližnji vzhod”, ki ga je - skupaj z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem - v torek predstavil predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump kot rešitev izraelsko-palestinskega konflikta, ki pa z njim ni nič bližje. V nasilju, do katerega je prišlo med protestniki in izraelskimi vojaki, je bilo ranjenih 18 Palestincev. Iz Gaze so bile na Izrael izstreljene tri rakete, na katere je izraelska vojska odgovorila z obstreljevanjem ciljev gibanja Hamasa in napotitvijo dodatnih vojakov na območje.

Novemu koronavirusu smo končno podlegli tudi v aktualnopolitični redakciji in je tako dosegel eter Radia Študent. Svetovna zdravstvena organizacija je zaradi omenjenega virusa, ki se je pojavil v kitajskem mestu Vuhan in hitro razširil po pokrajinah Kitajske, primere okužb pa so potrdili tudi v 18 drugih državah, razglasila izredne zdravstvene razmere po vsem svetu. Pozvali so h koordinaciji ukrepov za omejitev širjenja bolezni ter sodelovanju pri razvoju cepiva in diagnostike, niso pa izdali priporočil glede omejitev potovanj ali trgovanja s Kitajsko. Medtem so se v Rusiji, kjer so za zdaj potrdili 2 primera okužbe, odločili začasno zapreti 4200 kilometrov dolgo kopensko mejo med državama in omejiti železniški promet, v Italiji pa so razglasili izredno stanje in ukinili letalske povezave s Kitajsko. Za posledicami novega koronavirusa je na Kitajskem doslej umrlo več kot 200 ljudi, po vsem svetu pa je trenutno okuženih več kot deset tisoč, kar je več kot pri epidemiji SARS-a med letoma 2002 in 2003.

Skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim vodjem poslanske skupine LMŠ Branetom Golubovićem je v redni parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o volitvah v državni zbor, ki predvideva ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu. S tem bi zadostili odločitvi ustavnega sodišča, ki je poslancem naložilo odpravo ugotovljenega ustavnega neskladja pri zakonu. Predlog podpira 59 poslancev LMŠ, SD, SMC, SAB, NSi, SNS in Levice ter poslanca narodnih manjšin, kar pa še vedno ne zadošča za dosego potrebne absolutne kvalificirane - ustavne - večine. Jeziček na tehtnici bo, očitno, ponovno prevesilo pet poslancev Desusa.

Novi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije bo Robert Šumi. Pred ukazom o imenovanju, ki ga bo podpisal predsednik republike Borut Pahor, bo moral dosedanji vodja centra za raziskovanje in socialne veščine na policijski akademiji ter docent na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru opraviti še javno predstavitev.

Za javni labodji spev pa se je odločil trenutni predsednik KPK-ja Boris Štefanec, ki se mu mandat izteče marca. Potem ko se je prijavil na razpis, a ni bil izbran v ožji krog kandidatov, ki jih izbirna komisija državnega zbora predlagala Pahorju, je nanj naslovil pismo, ki ga je nato včeraj objavil na spletni strani svoje institucije. V njem je opozoril na dvom, “ali je postopek pred izbirno komisijo potekal v skladu z najvišjimi standardi objektivnosti in transparentnosti ter etike in integritete in ali so bili vsi kandidati v tem postopku enakopravno obravnavani”. Tako je to, ko si prekvalificiran za svojo službo.

V 97. 98. letu starosti je umrl Janez Stanovnik, častni predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja. V letih od 1984 do 1988 je bil član predsedstva Socialistične republike Slovenije, od leta 1988 do 1990 pa predsednik Socialistične republike Slovenije. 

Hlapci!

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.