Off Kruha in iger

Aktualno-politična novica
23. 7. 2012 - 14.00
 / OFF

Serija bombnih napadov v središču Bagdada in v mestih severno od prestolnice Iraka je povzročila vsaj 82 smrtnih žrtev. To se je zgodilo dan potem, ko je bilo v nedeljo v Iraku ubitih 17 ljudi. Napadi po državi se vrstijo po javnem nastopu Abu Bakra al Baghdadija, samoimenovanega vodje Al Kaide v Iraku. V kratkem govoru je napovedal ponovno delovanje teroristične skupine v bližnjevzhodni državi. Nedeljski napadi so se zgodili ravno pred večernim obredom, s katerim muslimani vsak dan prekinejo post v svetem mesecu ramadanu. Najhujši včerajšnji napad se je zgodil v mestu Mahmudija 30 kilometrov južno od Bagdada, kjer sta v razmaku nekaj minut eksplodirala dva avtomobila bombi. Na mestu je umrlo 10 ljudi, 36 pa je bilo ranjenih. Deset minut kasneje sta bombi eksplodirali na odprti tržnici v 20 kilometrov oddaljenem mestu Madain, blizu policijske postaje v Mosulu na severu države je eksplodiral avtomobil. Nov teden pa, kot je bilo že omenjeno, se je v Rikau začel s podobnim ritmom. Ob 39 mrtvih je bilo v današnjih napadih še vsaj 74 ranjenih.

 

Silam sirskega predsednika Bašarja al Asada je po tednu dni silovitih spopadov uspelo ponovno osvojiti nekatere predele sirske prestolnice Damask, ki so bili do tega dne v rokah sirskih upornikov. Umik uporniških sil naj bi bil sicer zgolj »taktičen«, kajti opozicijski Sirski narodni svet je ocenil, da so siloviti spopadi po vsej državi dokaz, da je opozicija »pred vrati zmage.« Hkrati je Sirski narodni svet pozval narodm naj upornike podpre in tako po njihovih besedah, citiram: »pospeši novo rojstvo naroda po padcu tiranije«, konec citata. Med drugimi je tudi Arabska liga danes pozvala sirskega predsednika Bašarja al Asada k odstopu in mu v tem primeru, kot pravijo, obljubila »varen odhod.« V istem sporočilu je Arabska liga, katere predstavniki so se zbrali v katarski prestolnici Doha, pripadnike uporniške Svobodne sirske vojske pozvala, naj sestavijo prehodno vlado narodne enotnosti.

 

Egipt po petih letih ponovno dovoli svoboden vstop vsem Palestincem v to afriško državo. Po petletni blokadi pasu v Gazi lahko sedaj Palestinci prosto prečkajo mejo. Blokada vsem Palestincem po prečkanju egiptovske meje v Gazi je nastala leta 2007, ko je Hamas nasilno prevzel kontrolo nad mejnimi prehodi. Ob prevzemu je nastala blokada, ki je vsem Palestincem onemogočala prehod v Egipt.

 

Organizacija Tax justice network je izdala poročilo, v katerem so ocenili, da najbogatejši ljudje na svetu v davčnih oazah skrivajo najmanj 17 tisoč milijard evrov. Po komentarjih je ta ocena zelo konservativna, saj bi lahko pravi znesek neprijavljenih finančnih sredstev znašal tudi do 26 tisoč milijard dolarjev. Poročilo je sicer sestavil nekdanji glavni ekonomist pri svetovni svetovalni družbi Mckinsey James Henry. Za poročilo je uporabil podatke Banke za mednarodne poravnave, Mednarodnega denarnega sklada, Svetovne banke in posameznih držav. V davčnih oazah, torej v bankah, ki so situirane ponavadi v idiličnih zalivskih otokih, največ bančnih računov upravljajo tri banke – UBS, Credit Suisse in Goldman Sachs.

 

Ob dolgotrajni finančni krizi, ki je zajela domala že vse pore zahodne družbe in s svojim negativnim vplivom počasi, a sigurno jemlje ljudem dostojanstvo, obstajajo tudi v Sloveniji borci, ki skušajo ljudem vrniti tisto, kar je njihovo. Ena izmed teh borcev je ljubljanska ambulanta Pro bono, ki je bila ustanovljena v januarju 2002 kot Ambulanta s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja. Danes je v ambulanti registriranih 900 uporabnikov. Ti so najpogosteje brezdomci, delavci migranti in tudi samostojni podjetniki, vsako leto pa se v ambulanto na novo vključi od 80 do 100 ljudi. Ambulanta med drugim nudi brezplačni zdravstveni pregled, zdravila in ostale potrebne stvari, ki jih potrebujejo ljudje brez zdravstvenega zavarovanja. V okviru projekta PreProstoVoljni pa bodo študentje Univerze na Primorskem za uporabnike ljubljanske brezplačne ambulante do konca avgusta zbirali predvsem poletna oblačila. Zbrano bodo namenili osebam brez stalnega prebivališča in zdravstvenega zavarovanja. Glavni cilj projekta PreProstoVoljni je prostovoljno delo študentov, ki so pripravljeni pomagati ljudem v stiski, navajajo na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem. S projektom že tretje leto zapored spodbujajo študente in lokalno prebivalstvo, da se aktivno vključuje v akcije, ki jih pripravljajo. Govorili smo s predsednikom Študentske organizacije na Primorskem:
Izjava je v posnetku oddaje.

V nadaljevanju pogovora nam je Marko Pavlič povedal še nekaj besed o samem projektu PreProstoVoljni:
Izjava je v posnetku oddaje.

 

OFF je pripravil Marko Kraševec.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness