23. 8. 2013 – 14.00

Off kunigunde

Audio file

Število otrok, ki so bili prisiljeni zbežati iz Sirije, je doseglo številko milijon, sta v skupni izjavi sporočila sklad Združenih narodov za otroke – Unicef - in visoki komisariat iste organizacije za begunce. Še dodatna dva milijona otrok je razseljenih znotraj države, ki jo pretresa krvavi konflikt. Unicef poudarja, da otroci predstavljajo polovico vseh beguncev, ki so zbežali pred dveletno državljansko vojno v Siriji. Večina beguncev se je zatekla v Libanon, Jordanijo, Turčijo, Irak in Egipt, vse več pa jih beži tudi v severno Afriko in v Evropo. Po zadnjih podatkih je okoli 740.000 sirskih beguncev mlajših od 11 let.

Predstavniki Severne in Južne Koreje so se sešli na srečanju o družinah, ki so ločene že vse od korejske vojne med letoma 1950 in 1953. Zadnje tovrstno srečanje družinskih članov z različnih strani meje je potekalo leta 2010, Južna Koreja pa si prizadeva, da bi lahko novega organizirali do praznika žetve sredi septembra. Pogovori med predstavniki Rdečega križa Severne in Južne Koreje so se odvili v obmejni vasi Panmunjom, kjer sta strani leta 1953 podpisali de facto prekinitev ognja, uradno pa sta sicer še vedno v vojnem stanju. Pred tem je pogovore o srečanju ločenih družin ogrozilo nestrinjanje glede prizorišča, pri čemer je Pjongjang vztrajal, da potekajo v severnokorejskem letovišču Kumgang.

Paragvajski parlament je povečal pristojnosti funkciji predsednika. Namen te odločitve naj bi bila borba proti uporniški skupini paragvajska ljudska vojska, ki jo krivijo za več napadov na severu države. Poziv po povečanju pristojnosti predsedniku Horaciu Cartesu je sledil po ugrabitvi varnostnikov, ki so varovali živino na ranču, ki je v lasti brazilskega državljana. Policisti so kasneje našli štiri trupla, peto truplo varnostnika pa so našli za tem. Kritike na račun povečanja pristojnosti predsednika pa pravijo, da zna država zdrsniti v vojaško diktaturo, ki jo je že imela v 20. stoletju.

Tunizijska vladajoča islamistična stranka Enhada je pristala na pogajanja z opozicijo o oblikovanju tehnične vlade, a hkrati zavrnila možnost takojšnega odstopa. Oblikovanje nekakšne nepristranske tehnične vlade, ki bi rešila vprašanje politične krize v Tuniziji, je kot posrednik med vlado in opozicijo predlagala vplivna tunizijska sindikalna konfederacija UGTT, ki pa je hkrati zahtevala odstop trenutno vladajoče garniture. Kljub temu, da so islamisti v Enhadi takšno možnost odločno zavrgli, pa so v sindikalni konfederaciji mnenja, da je načelni pristanek vladajoče stranke na pogovore z opozicijo pomemben korak naprej. Drugačne mnenja je tunizijska opozicija, ki je pogajanja brez poprejšnjega odstopa vlade že zavrnila.

V Velenju se začenja 16. festival Kunigunda s prvim državnim prvenstvom v umetnosti ustvarjanja glasbe z glasom beatbox, ki se bo zvečer dogodilo ob Škalskem jezeru. O začetnem dogodku smo spregovorili z z vodjo začetnega dogodka Mitjo Švenerjem:

Izjava je v oddaji.

O sami zasnovi festivala in njegovi sporočilni vrednosti pa smo spregovorili z vodjo festivala Dimitrijem Amonom:

Izjava je v oddaji.

 

Dodaj komentar

Komentiraj