OFF legalizacije marihuane

Oddaja
21. 6. 2012 - 14.00
 / OFF

Urugvaj se je kot prva latinskoameriška država odločil za uvedbo zakona o popolni legalizaciji marihuane, saj je bilo do sedaj dekriminalizirano zgolj njeno uživanje. V primeru sprejetja novega zakona bosta v Urugvaju dovoljeni tako prodaja kot distribucija marihuane, pri čemer posamezniku ne bo dovoljeno vzgajati rastline doma za osebno uporabo. Predsednik Jose Mujica se je odločil za tovrstno potezo z namenom boja proti kriminalu. Zunanji minister Eleuterio Fernandez Huidobro pravi, da je tovrstni ukrep koristen predvsem z vidika porabe in trgovanja z marihuano. Minister še dodaja, da prepoved določene droge povzroča več problemov v družbi kot droga sama po sebi. Urugvajske oblasti hkrati z novim zakonom pričakujejo zmanjšano uživanje trdih drog. Ukrep o legalizaciji marihuane je zgolj eden izmed petnajstih ukrepov države za boj proti kriminalnim skupinam.

Argentinska vlada je nad voznike tovornjakov poslala varnostne sile, da bi jih odstranili, saj blokirajo naftne rafinerije zahtevajoč povišanje plač. Doseči želijo 30-odstotno povišanje mezd. Zaradi zasedbe rafinerij se je predsednica države Cristina Fernandez Kirschner predčasno vrnila z razvojne konference Združenih narodov v Braziliji. Sicer vodja zveze sindikatov, ki vključuje tudi sindikat voznikov, Hugo Moyano ni v najboljših odnosih s predsednico, minister za promet Florencio Randazzo pa je povedal, da bo proti Moyanu zaradi omenjene akcije glede rafinerij vložena ovadba, prav tako pa proti nekaterim voznikom tovornjakov, ki so sodelovali pri blokadi. Argentina je ena od največjih izvoznic kmetijskih izdelkov, večino izvoza pa opravijo vozniki tovornjakov. Zaradi blokade rafinerij so v prestolnici Buenos Aires nastajale kolone pred bencinskimi črpalkami. 

Volilna komisija v Egiptu je zaradi ostrih očitkov o kršitvah za nedoločen čas preložila objavo izidov drugega kroga predsedniških volitev, ki so bile v soboto. Komisija še vedno preučuje približno 400 pritožb, ki so prišle iz taborov obeh kandidatov. To pomeni, da sta tako Mohamed Mursi iz Muslimanske bratovščine kot nekdanji premier v vladi bivšega predsednika Hosnija Mubaraka Ahmed Šafik prepričana o svoji zmagi. Po prvotnih načrtih naj bi rezultate volitev razglasili danes, novega termina pa še niso določili. Več tisoč ljudi pa zaradi tega protestira na Tahrirskem trgu, med drugim tudi proti vrhovnemu vojaškemu sodišču, ki mu je sicer vladal nekdanji predsednik Hosni Mubarak, dokler ni bil odstavljen s strani ljudstva.

Nevladna organizacija Amensty International opozarja na težko in krvavo breme že več kot leto dni trajajočih oboroženih spopadov v Siriji. Zaradi prodaje orožja s strani Rusije sirskemu režimu bo tako ob treh potekal protest pred ruskim veleposlaništvu v Ljubljani. Na kaj bo Amnesty International opozarjal na protestu, nam je povedala aktivistka Jerneja Turin.

Izjavo najdeve v posnetku oddaje

Jerneja Turin je spregovorila tudi o naravi kršitev človekovih pravic s strani sirskih varnostnih sil in upornikov v Siriji:

Izjavo najdete v posnetku oddaje

Azija izkoristi vse, tudi levje kosti, kjer se te prodajajo namesto kosti tigrov. Slednje se v Aziji uporabljajo za pripravo zdravil in zdravilnega vina, saj ljudje v Aziji verjamejo, da  ima vino iz mletih tigrovih kosti zdravilne učinke. Zaenkrat se levi namensko vzgajajo v zaprtih prostorih, po enem letu jih zgolj zaradi kosti ubijejo, saj da so prav tako dobre kot tigrove kosti. Aktivist Paul Hart obsoja početje, saj ga skrbi, da bo leve v divjini doletela enaka usoda kot je že tigre, ki so že ogrožena vrsta na največji celini. Po drugi strani pa je mnenje aktivistov, da prepoved trgovine z levjimi kostmi ne bi imela učinka, tako kot ni bilo nič doseženega s prepovedjo trgovine z rogovi nosorogov, ki naj bi po vraževernem prepričanju prav tako imeli zdravilno moč. Tukaj pač razsvetljenstvo nima moči.

V okviru pobude „Še je čas!“ je bil zjutraj pred zgradbo Državnega zbora organiziran protestni shod proti državnemu poroštvu za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj. Shoda se je poleg nekaj deset aktivistov udeležilo tudi 1320 glinenih figuric, ki so predstavljale 1320 državljanov, ki naj bi v 40 letih obratovanja šestega bloka izgubili življenje zaradi kurjenja lignita. Več o tem, zakaj je investicija v TEŠ 6 zgrešena, nam je povedala aktivistka Živa Gobbo.

Izjavo najdete v posnetku oddaje

O državnem poroštvu že več ur poteka razprava na odboru Državnega zbora za finance in monetarno politiko, kjer se mukoma prebijajo do odločitve, medtem ko opozicija vladi očita prelaganje odgovornosti.

Včeraj ob osmih zvečer je Slovenska filantropija skupaj z Zavodom Voluntariat priredila okroglo mizo na temo „Vloga Evrope pri humanitarni pomoči in zaščiti beguncev“. Na okrogli mizi so bili gostje Maja Weiss, Nataša Potočnik, Anica Mikuž-Kos, Mihaela Župančič in Ibrahim Nouhoum, ki so izrazili svoja mnenja. O skupnih ugotovitvah smo spregovorili z vodjo centra Slovenske filantropije Francijem Zlatarjem:

Izjavo najdete v posnetku oddaje

 

ODPOVED: OFF so pripravili Urh, Aleksandra in Božidar.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness