OFF livanjskih konj

Aktualno-politična novica
12. 8. 2013 - 14.00
 / OFF

Kamboška volilna komisija je navkljub protestom opozicije potrdila zmago vladajoče Ljudske stranke na junijskih parlamentarnih volitvah. Rezultati so za vladajočo stranko vseeno najslabši v zadnji dekadi, pa tudi končna razdelitev sedežev v parlamentu je še vedno nejasna. Opozicijska Narodna stranka rešitve rezultatov volitev ne priznava, dokler ne bodo razčiščeni sumi volilnih goljufij. Relativen volilni uspeh opozicije naj bi bil posledica frustracij nad korupcijo v oblastnih krogih in postopanja z nasprotniki 60-letnega premiera Hun Sena, ki je na položaju že 28 let.

Indijska vojna mornarica je ponosno splavila prvo doma izdelano letalonosilko, katere izdelava naj bi stala 3,8 milijarde evrov. INS Vikrant oziroma Pogumen, kakor se zgolj iz domačega jekla izdelano plovilo v hindujščini imenuje, naj bi na krovu nosila ruska bojna letala Mig-29. Zadnji dosežek naj bi tudi zmanjšal razkorak z vojaškimi zmogljivostmi Kitajske. Slednja resda poseduje letalonosilko, ki pa je dejansko modernizirana sovjetska ladja. Prejšnji teden je Indija kot južnoazijska jedrska sila napovedala tudi testiranje prve doma narejene jedrske podmornice.

Skupine podpornikov pred dobrim mesecem odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija se v Kairu pripravljajo na soočenje s policijskimi silami. Te imajo po ukazu oblasti nalogo razgnati demonstrante, ki so se utaborili na trgih v glavnem mestu. Aktivisti so se pred posredovanjem oklepnikov in policistov poskušali zavarovati s postavitvijo lesenih in betonskih blokad, opremili pa so se tudi s plinskimi maskami in zaščitnimi očali. Iz varnostnih virov prihajajo informacije, da poskus razbitja protestnikov ne bo izpeljan z vsemi sredstvi. Po blokadi protestniških taborov naj bi policija dopuščala izhode, medtem ko naj ne bi dovoljevala ponovnega vstopa.

Jemenska aktivistka za človekove pravice in Nobelova nagrajenka za mir Tawakkol Karman je odstavljenega egiptovskega predsednika medtem primerjala z bivšim južnoafriškim voditeljem Nelsonom Mandelo, zaradi česar ji je prepovedan vstop v Egipt. V kolumni za enega izmed ameriških časopisov je zapisala: „Prvi izvoljeni voditelj v zgodovini države, ki ji vlada režim – Egipt, je bil prisilno odstranjen z oblasti, ustava je bila suspendirana s šestdesetimi odstotki, stranka Svobode in pravice pa je bila izključena iz politike. Mursi po vse tem ni samo demokratično izvoljeni voditelj Egipta, hkrati je postal Mandela arabskega sveta.“

Izrael je včeraj v skladu z dogovorom o nadaljevanju mirovnega procesa s Palestinci odobril izpustitev šestindvajset palestinskih zapornikov. Štirinajst se jih bo vrnilo v Gazo, dvanajst pa v Zahodni breg. Večina jih je v zaporu ždela zaradi napadov na Izrael, ki so terjali žrtve. Sorodniki izraelskih žrtev so že napovedali pritožbo na izpustitev, saj naj bi šlo za morilce in ne politične zapornike. Izpustitev 104-ih dolgotrajnih zapornikov je bil tudi pogoj za nadaljevanje mirovnih pogajanj s strani palestinskih oblasti. Ostale naj bi izpuščali vzporedno s pogajanji v štirih korakih. Po podatkih izraelske organizacije za človekove pravice Betselem je v zaporih skupno več kot 6000 palestinskih zapornikov, od tega 5000 zaradi domnevnih kaznivih dejanj v povezavi z državno varnostjo. Od slednjih jih je okoli 130 priprtih, ne da bi bil proti njim sprožen sodni postopek, okoli dvesto pa jih je mladoletnih.

Umrl je 98-letni madžarski osumljenec nacističnih zločinov Laszlo Csatari, ki naj bi kot visok policijski uradnik v slovaških Košicah pomagal organizirati deportacijo okoli 15.700 Judov v koncentracijsko taborišče Auschwitz. Enemu najbolj iskanih zločincev s seznama Centra Simona Wiesenthala se je tako uspelo izmuzniti septembrskemu sojenju, saj je madžarsko tožilstvo junija po enem letu hišnega pripora tudi uradno vložilo obtožnico proti njemu. Leta 1948 je bil po pobegu v Kanado v odsotnosti že obsojen na smrt, zadnjih petnajst let pa je do aretacije nemoteno živel na Madžarskem. Vse obtožbe o storjenih zločinih je zanikal.

Čreda divjih konj, ki že več desetletij ponosno galopira po hribih nad mestom Livno v jugozahodnem delu Bosne in Hercegovine, je končno dočakala zakonsko zaščito svojega obstoja. Več o številu in zgodovini konj, katerih predniki so bili po drugi svetovni vojni zaradi pojava kmetijske mehanizacije kot delovni konji izpuščeni v naravo, nam je povedala Slava Jukić, direktorica Turistične skupnosti Herceg-bosanske županije:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Stečajni upravitelj mariborskega podjetja Himar je okoli dvesto zaposlenim razdelil odpovedi delovnega razmerja. Del odpuščenih bo morda kmalu našel zaposlitev v katerem izmed ostalih podjetij v lasti lastnika Himarja Vladimirja Palčeca, kjer so delali že do sedaj. Himar je namreč kot storitveno podjetje ostalim podjetjem v skupini posojal delavce. Palčec zatrjuje, da so poravnane vse finančne obveznosti do delavcev, prav to pa naj bi po njegovem povzročilo kapitalsko neustreznost sicer ne pretirano zadolženega podjetja.

12. avgust je Organizacija združenih narodov nedavno razglasila za mednarodni dan mladih. Kaj v današnjih časih pomeni biti mlad, ni neznanka. Če se pošalimo, v luči prejšnje novice, mladim ni potrebno skrbeti vsaj, da bi bili odpuščeni, saj če se jim že ponuja zaposlitev, je le-ta že kar praviloma le začasna. Predsednik Študentske organizacije Slovenije Mitja Urbanc poda ključno sporočilo na ta dan.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Poleg že tako mizernih možnosti za zaposlitev se je vse bolj razpaslo tudi volontersko pripravništvo. Zadnji tovrsten primer je razpis Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je za prihodnje šolsko leto razpisalo le prostovoljna pripravništva. In sicer 200 v osnovnih šolah in 64 v vrtcih. Nanj se je prijavilo kar 688 kandidatov. Pripravništvo pa je pogoj za opravljanje strokovnega izpita s področja izobraževanja, ki ga šole zahtevajo ob zaposlitvi. Velika večina tako imenovanih volonterjev pa za svoje pripravništvo ni prejela nobenega prejemka - niti povračila potnih stroškov in malice. Še posebej zaskrbljujoč je dvig brezposelnosti v starostni skupini od 25 do 29 let, kjer je številka od julija 2008 do julija 2013 poskočila za več kot 90 odstotkov, iz 8.988 na 17.260.

Danes se študentom izteče rok za oddajo prošnje, če želijo v prihodnjem študijskem letu pridobiti subvencijo za bivanje v študentskem domu oziroma pri zasebniku. Vlogo lahko oddajo tudi tisti, ki bodo opravljali maturo v jesenskem roku ali pa se bodo vpisali na študij šele po oddaji prošnje. Za subvencioniranje bivanja je letos na voljo 3,2 milijona evrov. Cenzus za dodelitev subvencije znaša 2288,21 evra bruto mesečno na družinskega člana v letu 2012. Subvencije za bivanje pri zasebnikih po podatkih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport znašajo 40 evrov.

Zaključimo lahkotno. Ponoči se boste poleg tuzemskim užitkom lahko predali tudi astronomskim. Občudovali boste pojav meteorskega dežja, ki sicer zaznamuje vsako poletje med 10. in 14. avgustom. Tomaž Zwitter, profesor astrofizike na Fakulteti z matematiko in fiziko.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.