Off Ljudmili Novak

Aktualno-politična novica
1. 2. 2018 - 15.00
 / OFF

Arbitražno sodišče za šport, ki ga je soustanovil Mednarodni olimpijski komite, je delno in popolnoma razrešilo 39 pritožb ruskih športnikov, ki sta jim Mednarodna antidopinška in Mednarodna olimpijska komisija zaradi dopinga doživljenjsko prepovedali nastope na olimpijskih igrah. Odločitev arbitražnega sodišča je v 11 primerih delno in 28 primerih popolnoma odpravila sankcije ruskim športnikom in jim priznalo dosežke na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014. Enajstim ruskim športnikom je sicer prepovedalo nastopanje na naslednjih zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu februarja letos. Oproščeni ruski športniki še vedno ne bodo smeli nastopati pod rusko zastavo, temveč le kot samostojni atleti.

Zgornji dom poljskega parlamenta je z dvotretjinsko večino potrdil sporni zakon, ki predvideva visoke denarne kazni in zaporno kazen do treh let za nakazovanje na poljsko soodgovornost za holokavst in zločine nacistične Nemčije. Zakonodajo je koalicijska stranka Zakon in pravičnost pripravila pred dnevom spomina na žrtve holokavsta 27. januarja. Na sprejetje so se že odzvali ZDA in Izrael, ki so posvarili, da zakonodaja omogoča temelje za zanikanje holokavsta in vpletenosti poljskih državljanov v nacistične zločine. Poljski predsednik Andrzej Duda je ob sprejetju zakona izjavil, da ima Poljska pravico braniti svojo zgodovinsko resnico.

Po novembra ustavljenih mirovnih pogajanjih med filipinsko vlado in predstavniki opozicijske komunistične stranke Nacionalna demokratična fronta je policija včeraj aretirala strankinega pogajalskega svetovalca Rafaela Baylosisa. Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je k predaji pozval tudi druge pogajalce stranke, ki je s skupino Nova Ljudska Armada že skoraj pet desetletij v oboroženem konfliktu s filipinsko vlado na otoku Mindanao. Aretacija je sledila poročilom nevladne humanitarne organizacije Karapatan o izvensodnih aretacijah in pobojih aktivistov ter borcev za človekove pravice na filipinskem otoku Mindanao v zadnjih dveh tednih.

V Nemčiji poteka drugi dan štiriindvajseturne stavke industrijskih delavcev, ki jo največji sindikat kovinske industrije IG Metall organizira že drugič v slabem mesecu dni. Tokrat sindikat zahteva 8-odstotno zvišanje plač za delavce v kovinski industriji, glede zmanjšanja delovnih obveznosti pa ostaja pri zahtevah januarske enotedenske stavke, to je zmanjšanje s petintridesetih na osemindvajset ur tedensko. Delodajalci so zahteve sindikata ponovno zavrnili, so se pa spet pripravljeni pogajati jutri, po izteku stavke. Po ocenah nemškega ekonomskega inštituta DIW iz Berlina je stavka v dveh dneh povzročila izpad prihodkov za okroglih sto petdeset milijonov evrov, predvsem v proizvodnji kovinskih delov avtomobilske industrije v podjetjih Volkswagen, Daimler in Porsche. O stavkovnih zahtevah smo obširneje poročali prejšnji mesec.

Trda prede tudi slovenskim delavcem v kovinski industriji po odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe, ki jo je uprava podjetja Gorenje prejšnji teden poslala Sindikatu kovinske in elektro industrije SKEI. Ta je bila podpisana leta 1991, SKEI pa se že dve leti pogaja za vzpostavitev nove kolektivne pogodbe, ki bi izboljšala pogoje delavcev, predvsem na področju plač in dopusta. O pogajanjih sindikata SKEI z upravo Gorenja več pove Žan Zeba, predsednik Konference SKEI Gorenje.

Izjava

Zeba pojasni, kaj pomeni odpoved podjetniške pogodbe za zaposlene v Gorenju.

Izjava

V primeru, da sindikat do 1. avgusta 2019 z upravo Gorenja ne sklene nove podjetniške kolektivne pogodbe, bo v veljavo stopila panožna pogodba SKEI, kar bi pomenilo povratek k minimalnim tarifnim plačam in skrajšanje dopustov.

Izjava

V primeru, da uprava Gorenja do 15. februarja ne bo preklicala odpovedi kolektivne pogodbe, v sindikatu napovedujejo stavko delavcev.

Izjava

Svet Evrope je objavil četrto mnenje o uspešnosti Slovenije pri zaščiti narodnih manjšin od leta 2011 dalje. V njem ugotavlja, da Slovenija italijanski in madžarski narodni manjšini zagotavlja visoko raven varstva. Poročilo pa je Slovenijo okrcalo na področju pravic romskega prebivalstva. Izpostavlja predvsem nezadovoljive bivanjske razmere in komunalno infrastrukturo ter premajhno udeležbo romskih otrok v formalnem izobraževanju. Svet Evrope Slovenijo zato poziva k čimprejšnji legalizaciji romskih naselij in k večjemu vključevanju romskih učiteljev in vzgojiteljev v predšolski in šolski sistem, s čimer bi povečali udeležbo predstavnikov te manjšine v formalnem izobraževanju.

Po decembrski razsodbi Sodišča Evropske unije, ki je presodilo, da je ameriško prevozno podjetje Uber enakovredno drugim transportnim podjetjem, ki se ukvarjajo z dejavnostmi taksi služb, je Ministrstvo za infrastrukturo danes v javno razpravo poslalo novelo Zakona o prevozih v cestnem prometu, ki bi Uberju odprla vrata v Slovenijo. Novela predvideva, da prevoznik, ki bo izvajal prevoze s pomočjo informacijske platforme, ne bo potreboval taksimetra, lahko pa bo registriran kot taksist. Novela zakona naj bi tako spodbudila večjo konkurenčnost na trgu in možnost novih zaposlitev.

Za konec današnjega informativnega programa pa se ozrimo k svetli slovenski bodočnosti. Če živi umetniki niso prioriteta državnega vrha, imajo vsaj mrtvi nekoliko več afinitete pri politični eliti. Na današnji skupni seji srbske in slovenske vlade je slednja svojim srbskim kolegom izročila popis 313 eksponatov, ki so v srbski posesti. Med njimi je približno 200 slik in 50 kipov  - na primer dela Riharda Jakopiča, Matije Jame, Božidarja Jakca, Ivane Kobilice, Mateja Sternena, Avgusta Černigoja in drugih; filmi; primerki v poštnem, železniškem in vojnem muzeju; letalo Edvarda Rusjana Eda 5 ter letalo slovenskih konstruktorjev KB 11. Vse eksponate bi slovenski vrh želel “priključiti matici”, kot naj bi se po predlogu SD glasila tudi nova dikcija primorskega praznika.  

Poleg morebitne vrnitve kulturnih artefaktov pa nam upanje vliva tudi upokojitev političnih. Nova nada Nove Slovenije je Matej Tonin. Po desetih letih se je namreč z mesta predsednice stranke umaknila Ljudmila Novak. Na današnji tiskovni konferenci ob primopredaji Tonin takole o hrbtih, mladih in priložnostih.

Izjava

OFF je pripravil vajenec Miha

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.