OFF ljudskega odločanja

Aktualno-politična novica
23. 10. 2017 - 15.00
 / OFF

Poročilo o vseh volitvah in referendumu začenjamo na Češkem, kjer je bila udeležba na parlamentarnih volitvah 61-odstotna. S tridesetimi odstotki podpore je zmagala stranka ANO, ki jo vodi drugi najbogatejši Čeh Andrej Babiš. Ostale stranke so dobile  manj kot enajst odstotkov glasov, med drugim tudi drugouvrščena liberalno-konzervativna Državljanska demokratična stranka. Podpora je močno padla do sedaj vladajoči socialdemokratski stranki, za katero je to najslabši rezultat od leta 1993. V parlamentu lahko pričakuje enako število sedežev kot komunistična stranka, ki ji je podpora prav tako padla. V parlament se bodo z desetimi odstotki podpore prvič uvrstili Pirati, ki so zasedli tretje mesto, ter evroskeptična nacionalistična stranka Svoboda in neposredna demokracija, ki želi na Češkem prepovedati muslimansko vero in jo vodi češki Japonec Tomio Okamura.

V kampanji je poslovnež Andrej Babiš, ki vodi zmagovalno stranko ANO in je sicer obtožen korupcije, obljubljal boj proti korupciji ter zavračanje globlje evropske integracije in begunskih kvot. Češki predsednik Miloš Zeman je napovedal, da bo Babišu kljub preiskavi obtožb o njegovi zlorabi subvencij Evropske unije zaupal mandat za sestavo vlade. Bodoči mandatar pa je napovedal, da v koalicijo, za katere sestavo potrebuje le eno stranko poleg svoje, ne bo povabil komunistične stranke ali stranke Svoboda in neposredna demokracija. Več o Babiševem vzponu in rezultatih čeških volitev pa v današnjem OFFsajdu ob petih.

Nadaljujemo z referendumskim dogajanjem zahodne sosede. Pokrajini Lombardija in Benečija sta glasovali v prid večji pokrajinski avtonomiji. V obeh pokrajinah, ki združujeta četrtino italijanskega prebivalstva, vlada pobudnica referenduma Severna liga. Na obeh referendumih je več kot 93 odstotkov glasovalo za večjo avtonomijo. Severna liga si tako prizadeva za razširitev pokrajinskih pristojnosti po vzoru južne Tirolske. Predlagali so večjo regionalno avtonomijo na 23 področjih, med drugim v davčni politiki, zdravstvu in okoljski politiki, ter možnost samostojnega in od državne oblasti neodvisnega navezovanja stikov z drugimi državami. Fokus kampanje Severne lige v teh dveh gospodarsko močnih regijah pa je bila razporeditev davkov. Lombardija na primer v državni proračun vplača 54 milijard evrov davkov več, kot dobi od vlade povrnjeno. Guverner Benečije  Luca Zaia je tako predlagal, da bi pokrajina odločala o razporeditvi devetdesetih odstotkov davka, ki bi torej ostal znotraj Benečije.  Rezultati posvetovalnega referenduma niso zavezujoči. Italijanska vlada je obljubila začetek pogajanj o večji avtonomiji na podlagi rezultatov teh referendumov.

Voljo ljudstva so izražali tudi Japonci, ki so ponovno izrazili zaupanje v Liberalno demokratično stranko trenutnega premiera Žinza Abeja. Liberalna demokratična stranka in njena koalicijska partnerka stranka Komeito sta tako obdržali dobri dve tretjini parlamentarnih sedežev. Premier je te volitve sklical eno leto pred njihovim predvidenim rokom. Namen tega manevra je zagotovitev podpore za spremembo japonske ustave glede pristojnosti vojske. Trenutna ustava, sprejeta leta 1947, vojski namreč preprečuje ofenzivne aktivnosti in razvoj orožja za tak namen, prepoveduje tudi vojaško posredovanje v obrambo drugih držav zaveznic. Je pa premier Shinzo Abe kljub volilni podpori svoj prvotni rok za spreminjanje ustave, leto 2020, prestavil v nedoločeno prihodnost. Dejal je namreč, da se zaveda, da javnost množično nasprotuje spreminjanju ustave in je zato obljubil le poglobljeno debato o temi in pridobivanje podpore za spremembo ustave. Za spremembo ustave bi namreč bila potrebna dvotretjinska podpora v obeh domovih parlamenta in vsaj petdesetodstotna podpora na referendumu. Za primerjavo demokratične zrelosti s Slovenijo - japonskih volitev se je kljub tajfunu udeležilo 54 odstotkov volivcev.

Tudi argentinska vladajoča koalicija Kambienos je zadovoljna z izidi volitev. Volitve večine predstavnikov Kongresa so namreč prinesle ugodne rezultate za desno koalicijo, ki je oblast prevzela pred dvema letoma in je na polovici svojega mandata. Predstavniki Kambienos so, tako na ravni predstavniškega doma kot senata, zmagali v 13 od 23 volilnih okrožjih, med drugim tudi najbolj naseljenih okrožjih. Kambienos je povečal število sedežev v zgornjem domu, senatu in tako tam odvzel dvotretjinsko večino opoziciji. Koalicija argentinskega predsednika Mauricia Macrija v celotnem Kongresu vseeno ni dobila večine, s katero bi lahko samostojno sprejemali zakone. Za liberalne ekonomske reforme, ki tvorijo jedro Macrijevega programa, bo tako kot v preteklosti moral iskati podporo pri razklani opoziciji. Najmočnejša opozicijska stranka je postala novoustanovljena levosredinska stranka Državljanska enotnost. Predsednica Državljanske enotnosti in nekdanja argentinska predsednica Cristina Kirchner se je prebila v senat in se tako s pridobitvijo imunitete izognila morebitnemu kazenskemu pregonu zaradi obtožb korupcije.  

Na lokalnih volitvah na Kosovu je največ podpore dobila konzervativna stranka Demokratična liga Kosova, ki je tako dobila največ županov in mestnih svetnikov, na junijskih parlamentarnih volitvah pa sicer izgubila več sedežev in postala opozicijska stranka. Drugi najboljši volilni rezultat na lokalnih volitvah je imela Demokratska stranka predsednika parlamenta Kadrija Veselija. V devetih od desetih občin z večinsko srbskim prebivalstvom je zmagala stranka za zaščito manjšinskih pravic Srbska lista, v deseti pa bo potreben drugi krog. Drugi krog volitev bo sicer potreben v petnajstih občinah, med drugim v Prištini. Mednarodni opazovalci ocenjujejo, da so volitve potekale brez večjih nepravilnosti.

OFF je pripravila Gea.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.