OFF loterijske davkarije

Aktualno-politična novica
19. 11. 2013 - 14.00
 / OFF

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je Varnostni svet pozval, naj razmisli o odobritvi mirovne misije v Srednjeafriški republiki. Napadi upornikov se po njegovih besedah namreč stopnjujejo in grozijo, da bodo državo razklali po etničnih in verskih linijah. Kaos sicer v tej državi vlada že od marca, ko je Michel Djotodia s skupino upornikov z oblasti pregnal Francoisa Bozizeja in prevzel predsedniški položaj. Djotodia je sicer sčasoma svojo uporniško skupino Seleka razpustil ali pa vključil v državno vojsko, vendar pa nekateri izmed njih še vedno pobijajo in posiljujejo vse povprek ter Ban Ki Moona napeljujejo k misli o mirovnem posredovanju.

 

Spopadi pa pretresajo tudi Haiti, kjer so se protivladni demonstranti spopadli s policijo, ki je uporabila tudi solzivec. Očitki bivši pop zvezdi, zdaj pa predsedniku Michelu Martellyu, so jasni. Protestniki zahtevajo znižanje stopnje korupcije in dostopne osnovne potrebščine in storitve za preživetje, opozicija pa si na otoku, ki si še vedno ni opomogel od potresa leta 2010, želi predvsem manj denarja porabljenega za luksuzna vozila predsednika in redno razpisane lokalne in parlamentarne volitve.

 

Učinek snežne kepe pa so povzročila razkritja o medsebojnem prisluškovanju velikih svetovnih demokracij. Zadnji oster odziv prihaja od indonezijskega predsednika Susuila Bambang Yudhoyona, ki je prisluškovanje njemu in njegovim ministrskim kolegom s strani domnevno velike zaveznice Avstralije označil za bolečo potezo. Na ostre besede indonezijskega kolega, ki je zagrozil tudi z revizijo gospodarskih odnosov med državama se je odzval avstralski premier Tony Abbott, ki je izrazil obžalovanje in zagotovil, da opravičila ne bo. Prisluškovanje v nekem razumnem okviru je namreč legitimen del zbiranja informacij.

 

Kairo se pripravlja na nove proteste. Minevata namreč dve leti od enega najbolj smrtonosnih spopadov med protestniki in policijo, v katerem je umrlo 40 ljudi in je bil mejnik, ki je vodil do volitev na katerih je nato zmagala Muslimanska bratovščina. Prvo protestno akcijo so ponoči že izvedli protestniki, ki zavračajo tako Bratovščino kot vojsko, ki jih je pregnala z oblasti. Na slavnem Tahrirju so z grafiti popisali in okrušili kamnite bloke, ki so bili mišljeni kot temelj večjega spomenika revoluciji in so slavnostno otvoritev doživeli le nekaj ur pred akcijo.

 

Libanonsko prestolnico Beirut sta stresli dve zaporedni eksploziji, ki sta odjeknili pred iranskim veleposlaništvom in povzročili najmanj 22 smrtnih žrtev in ogromno gmotno škodo. Razlog za napad je prelivanje sirskega konflikta čez državne meje. Iran je namreč zvest podpornik šiitske milice Hezbolah, ki iz Libanona pošilja svoje borce v Sirijo, kjer se borijo na strani predsednika Bašarja al-Asada. Odgovornost za napad je tako že prevzela libanonska podružnica Al Kajde Brigade Abdulaha Azama, ki grozi z novimi napadi, če Iran svojih sil ne umakne iz Sirije.

 

Makedonske oblasti so se domislile zanimivega načina za preganjanje utajevanja davkov. Prebivalci bodo namreč za vsakih dvajset računov, ki jih pošljejo na ministrstvo, vključeni v žrebanje za hišo, avto, stanovanje in druge privlačne nagrade. Finančni minister Zoran Ztaevski predvideva, da bodo tako ljudje bolj dosledni pri zahtevanju računov za svoje nakupe, državni proračun pa bo malo bogatejši. Opozicija predlogu nasprotuje, saj oblika loterije pomeni le nekaj srečnežev in predlaga, da ljudje zbirajo račune, država pa jim na koncu leta plača 15 odstotkov davka na dodano vrednost, ki so ga plačali.

 

Avtorji uglednih Oxford slovarjev angleškega jezika so za besedo leta razglasili izraz »selfie«. Najbrž veste, da gre za besedo, ki označuje fotografijo samega sebe, ponavadi narejeno s telefonom z namenom objave na družabnih omrežjih. Z uporabo posebnega orodja so omenjeni jezikoslovci ugotovili, da je letos uporaba besede poskočila za kar 17,000 odstotkov v primerjavi s prejšnjim letom, kar je najbrž posledica dejanj lepih in slavnih, ki svoje bolj ali manj intimne trenutke na ta način delijo z oboževalci, ali v papeževem primeru z ovčicami.

 

Organizatorji Festivala gejevskega in lezbičnega filma, ki se bo pričel ta teden so na novinarski konferenci predstavili program in glavne vsebinske poudarke tega obširnega festivala. Več o samem programu in njegovih vrhuncih nam je povedal eden od soorganizatorjev festivala Brane Mozetič.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Na Fakulteti za družbene vede poteka celodnevni dogodek z naslovom PR Teater, ki ga pripravlja študentska sekcija Slovenskega društva za odnose z javnostmi. O poteku dogodka in tem kaj nam se danes še obeta smo povprašali Majo Kirbiš, predsednico študentske sekcije društva.

Izjava se nahaja v posnetku.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.