OFF LSD povratka

Aktualno-politična novica
5. 3. 2014 - 14.00
 / OFF

Evropska komisija je potrdila posojilo Ukrajini v višini 1,1 milijarde evrov, čemur bodo še Združene države dodale vsoto v višini ene milijarde dolarjev. A to predstavlja le vrh ledene gore za Ukrajino, ki zaradi grožnje bankrota potrebuje predvidenih 25 milijard evrov v roku dveh let. V zameno je trenutna vlada Arsenija Jacenjuka pripravljena sprejeti vse pogoje Mednarodnega denarnega sklada, med katerimi je tudi že znan recept privatizacije. Danes je tudi predviden sestanek t.i. kontaktne skupine, katere namen je vzpostavitev dialoga med Rusijo in državami EU.

Ciprska vlada je odobrila listino o privatizaciji, proti kateri so prejšen teden potekali protesti. Odprodaja državne imovine v višini približno 1,5 milijarde evrov je pogoj za nadaljnjo finančno pomoč s strani Mednarodnega denarnega sklada in EU. Prejšnji teden zavrnjena listina je bila sedaj sprejeta zaradi sprememb, ki ciprskim politikom podeljujejo moč vpliva na način privatizacije in naslavljajo problem varnosti zaposlenih. Naslovljena varnost zaposlenih kljub temu ostaja le na papirju, saj je v svežnju privatizacijskih pogojev in omogočanju najboljše poslovne klime ravno varnost delavcev najbolj ogrožena, kot opozarjajo levo usmerjene stranke.

Evropska agencija za temeljne pravice je objavila raziskavo nasilja nad ženskami znotraj Evropske unije, ki je do sedaj največja raziskava s tega področja. Temelječ na vzorcu 42.000 anketirank, je raziskava odkrila široko razširjenost zlorabe žensk v vseh državah EU. Več o ugotovitvah raziskave Blanca Tapia.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Raziskava je pokazala, da do nasilja najmanjkrat pride na Cipru in v Sloveniji, a obenem opozarjajo, da je pri branju podatkov treba biti pazljiv. Zakaj?

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Kosovska vlada je napovedala predrugačenje svojih varnostnih sil v vojsko do leta 2019. Da postajajo neodvisna država, skušajo dokazati tudi z obiskom politikov na prvi mednarodni prijateljski tekmi Kosovske nogometne reprezentace, ki jo bodo odigrali s Haitijem. Nacionalnih simbolov pa še ne smejo izobešati.

Egiptovsko sodišče je včeraj razsodilo, da palestinsko uporniško gibanje Hamas v najštevilčnejši arabski državi ne sme več delovati, kljub temu pa ga niso razglasili za teroristično organizacijo. Hamas, ki nadzoruje pretok blaga v okupirano Gazo prek predorov iz Egipta, je od poraza Muslimanske bratovščine vedno bolj na udaru. Več o včerajšnji razsodbi izveste ob 17-i v Offsajdu.

Na Kitajskem se je začela redna seja Centralnega ljudskega kongresa. Na njej so obelodanili proračun, v katerem je postavka za vojsko glede na lansko leto višja za 12,2 %, kar je zgolj zadnji v neprekinjeni vrsti več kot 10-odstotnih dvigov sredstev za obrambo v zadnjih dveh desetletjih. Združene države Amerike so istočasno ugotovile, da Severna Koreja predstavlja “rastočo in neposredno grožnjo ZDA”, zato bodo ojačale svojo vojaško prisotnost v regiji. Da je Severna Koreja orodje v rokah ZDA za omejevanje Kitajske, je jasno vsaj od lanske pomladi, ko so pod krinko severnokorejskih provokacij v Vzhodnokitajsko morje splavile plavajoči radar, ki odtlej budno spremlja dogajanje v celotni regiji.

Na istem zasedanju si je Kitajska Komunistična Partija zastavila tudi cilj zadržanja stopnje gospodarske rasti na vsaj 7,5%. Ta je bila ta v letu 2012 najnižja v zadnjih trinajstih letih in sicer 7,8%, nadaljni padec praktično edinega družbenega kazalca, ki oblastem na Kitajskem zagotavlja legitimnost, pa jih razumljivo skrbi. Zavedajoč se, da prostega trga ne morejo kontrolirati, so raje napovedali že preizkušeno nedelujoče varčevanje v javnem sektorju. Poleg tega so napovedale vojno proti onesnaževanju, o katerem se do pred kratkim sploh ni smelo govoriti, v znak humanosti pa bodo usmrčenim zapornikom prenehali jemati organe brez dovoljenja družine.

Švicarski znanstveniki so prekinili 40 let nepreiskovanja morebitne zdravstvene uporabe LSD. Take preiskave so bile prepovedane od sredine 60ih let. Raziskava, izpeljana na dvanajstih pacientih z zadnjim stadijem raka je pokazala, da pravilno doziranje in pogovori s psihiatrom med tripom rezultirajo v zmanjšani ravni tesnobe, učinki pa so opazni še eno leto po terapiji.

Koalicija, ki nasprotuje predlogu Zakona o visokem šolstvu je na novinarski konferenci predstavila svoj memorandum. Sestavljajo jo Študentski Svet Univerze v Ljubljani, študentsko društvo Iskra, vsi sindikati, ki delujejo v visokem šolstvu in Zveza pedagoških delavcev Več o Memorandumu predsednik Študentskega Sveta Univerze v Ljubljani, Juš Veličkovič:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

OFF sta pripravila vajenca Tit in Zwitter.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness