OFF maškarade v italijanskem parlamentu

Aktualno-politična novica
17. 1. 2014 - 14.00
 / OFF

V tajskem glavnem mestu Bankok je bilo v eksploziji ranjenih 28 protivladnih protestnikov. Eksplozivna naprava je bila vržena v množico protestnikov, ko so ti skupaj z opozicijskim vodjo Suthepom Thaugsubanom korakali v centru mesta. Nemiri, ki so se na Tajskem začeli novembra lansko leto, so se, potem ko je bila zaradi množičnih protestov vlada primorana zapreti nekatera ministrstva in nekatere dele mesta, ta teden ponovno začeli stopnjevati. Protestniki ne priznavajo volitev, ki jih je za 2. februar razpisala premierka Yingluck Shinawatra, in zahtevajo njen odstop. Protesti na Tajskem so zadnja epizoda v 8-letnem konfliktu med bankoškim srednjim razredom ter rojalističnem establišmentom in podporniki premierke in njenega brata, bivšega premierja Thaksina Shinawatre, ki prihajajo iz ruralnih območij.

Ugandski režim oziroma predsednik Yoweri Musevini nadaljuje svojo tradicijo pošiljanja pripadnikov ugandske vojske v boje sosednjih držav. Tiskovni predstavnik vojske Paddy Ankunda je potrdil, da so se pripadniki ugandske vojske priključili boju lojalistov južnosudanskega predsednika Salva Kiir Mayardita proti upornikom v mestu Bor. Ugandski režim je sprva trdil, da so bile vojaške sile v Južni Sudan poslane zgolj zato, da bi varovale civiliste. Iz regije je sicer slišati zadržke o vpletanju tujih sil v južnosudanski konflikt, predvsem zaradi strahu, da bi se ponovil scenarij iz Demokratične republike Kongo, kjer so v 20 let trajajoč konflikt vključene vse sosednje države.

Ugandski predsednik pa ne vznemirja le sosednjih držav, ampak tudi domače podpornike zakona, ki podpirajo dosmrtno kazen za istospolno usmerjene v državi. Yoweri Musevini se je namreč odločil, da ne bo podpisal kontroverznega zakona, saj je prepričan, da obstajajo boljši načini, kako istosopolno usmerjene rešiti njihove abnormalnosti. Med drugim je prepričan, da bi s hitro industrializacijo in modernizacijo kmetovanja Uganda doživela ekonomski razcvet, ki ga vidi kot najboljše zdravilo za to, da se mladi v državi ne bi odločali, da postanejo istospolno usmerjeni. Odločitev prihaja teden dni po tem, ko je nigerijski predsednik Goodluck Johnatan podpisal od mednarodne skupnosti kritiziran zakon, po katerem istospolno usmerjenim grozi do 14 let zapora.

Do maškarade je prišlo v italijanskem parlamentu, kjer je član stranke Severna liga Gianluca Buonanno med zasedanjem svoj obraz namazal s črnim ličilom, s čimer je hotel povedati, da morajo italijanski državljani očitno biti temnejše polti, če želijo dobiti denarna nadomestila ali socialna stanovanja v Italiji. Buonanno trdi, da Italija ne stori ničesar za lastne državljane, medtem ko je za imigrante iz proračuna namenjenih ogromno sredstev. Italijanska Severna liga sicer bije odprto rasistično ofenzivo proti v Demokratični republiki Kongo rojeni ministrici za integracijo Cécile Kyenge. Lansko leto jo je vodja stranke primerjal z orangutanom, trenutno pa jo člani stranke obtožujejo, da rezultati njenega dela očitno kažejo na preferenco do temnopoltih ljudi v državi. Italija se je zaradi slabega ravnanja z imigranti v zadnjem času znašla pod hudim plazom kritik aktivistov boja za pravice imigrantov ter Združenih narodov in Evropske unije.

Ukrajinski parlament je sprejel novo zakonodajo, s katero skuša zatreti proteste proti predsedniku Viktorju Janukoviču. Po novi zakonodaji, ki jo je podprlo 235 od 450 članov parlamenta, protestnikom, ki blokirajo javne zgradbe, grozi do pet let zapora, obrekovanje po spletu bo kaznovano z denarno kaznijo oziroma družbeno koristnim delom. Posamezniki in organizacije, ki bodo protestnikom nudili uporabo prostorov in opreme za nepooblaščena srečanja, bodo kaznovani z denarno kaznijo ali 10 dnevi pripora. Protestniška vnema se je v Kijevu sicer zmanjšala, vendar imajo opozijski politiki na osrednjem kijevskem trgu Maidan še vedno tabor , ki ga uporabljajo za izražanje podpore protestnikom, kar je po novem ilegalno. Po sodniški prepovedi protestov na novo podpisana zakonodaja zbuja strah pred popolnim policijskim zatretjem nadaljnih protestov.

Po prvih poročilih naj bi volivci v Egiptu na referendumu v veliki večini volili za sprejetje nove ustave. Neuradni rezultati sicer ne vključujejo glasov iz Kaira, province z največjim številom volivcev v državi. Po podatkih egiptovskega ministrstva za notranje zadeve naj bi se referenduma udeležilo 55 odstotkov registriranih volivcev. V osnutku ustave, ki jo je napisala od egiptovske vojske podprta začasna vlada, je odstranjena islamistična retorika Muslimanske bratovščine, okrepljena pa je moč državnih teles, ki so se najbolj upirala Morsiju, vojske, policije ter sodstva. Gre za prvo glasovanje po tem, ko je vojska julija prejšnje leto odstavila predsednika Mohameda Morsija. Mnogi rezultate referenduma označujejo kot zaupnico namestniku premiera Abdelu Fattah Al-Sisiju, ki v Egiptu po padcu Morsija velja za najmočnejšo politično osebnost.

V libanonskem mestu Arsal je bilo po eksploziji rakete ubitih vsaj 7 ljudi, 15 pa jih je bilo ranjenih. Mesto je sicer redna tarča raket iz Sirije, vendar do sedaj te nikoli niso eksplodirale v centru mesta. Mesto Arsal je del regije Bekaa, kjer večinsko sunitsko prebivalstvo podpira upornike v boju proti režimu predsednika Bašarja Al–Asada. Sicer je regija znana po velikem številu begunskih taborišč, v katere je v zadnjih treh letih konflikta v Siriji prebegnilo na deset tisoče ljudi.

Drevi se bo na Prenšernovem trgu v organiziaciji Gibanja Kričač zgodil tako imenovani shod soočenja, na katerem bodo opozorili na problematiko sistemske korupcije v državi. O smotrih shoda in pozivih vladi, ki bodo tam predstavljeni, smo govorili s Petrom Petrovčičem, koordinatorjem Gibanja Kričač.

Izjava se nahaja v posnetku

Nadaljujemo in zaključujemo s polomom, imenovanim TEŠ 6. Govori Gorazd Marinček iz E-Foruma oziroma Društva za energetiko ekonomiko in ekologijo.

Izjava se nahaja v posnetku

OFF je pripravila Anuša.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness