OFF maroškega splava

Aktualno-politična novica
2. 10. 2012 - 14.00
 / OFF

Nizozemska „ladja splav“ je na poti v Maroko, kjer bo s svojo prisotnostjo opozarjala na težave, v katerih se nahajajo ženske ob prepovedi splava. V večini se na ladji nahajajo pripadnice organizacije Ženske na valovih, ki  so v enajstih letih delovanja obiskale več evropskih držav. Govorili smo z ustanoviteljico organizacije, Rebbeco Gomperts, ki nam je na začetku povedala nekaj o organizaciji sami in malo več o dotičnem potovanju v Maroko.

Pogovor je v posnetku.

Potem ko je 26. maja letos ameriško patentno sodišče dosodilo začasno prepoved prodaje tabličnega računalnika Samsung Galaxy Tab 10.1. na tleh Združenih držav Amerike, je danes razsodbo umaknilo. Korejsko podjetje je sicer tožilo kalifornijsko podjetje Apple,  ker naj bi Samsung kopiral izgled ipada.

Na konferenci v Washingtonu je direktor Nacionalne agencije za varnost Keith Alexander opozoril na vse večjo intezivnost hekerskih napadov na velike računalniške sisteme. Prepričan je, da bi zaradi vdorov v sisteme in izbrisa pomembnih podatkov pri velikih podjetjih v bližnji prihodnosti lahko prišlo do ogromne ekonomske škode. Da bi se kaj takega preprečilo, je Alexsander  predlagal izmenjavo podatkov med zasebnimi podjetji in vladnimi agencijami. Ob tem je senatorka Susan Collins ponovno izpostavila potrebo po zakonu, ki bi zmanjševal možnosti za hekerske napade. Američani si lahko tako spet kmalu obetajo pritiske na svobodo interneta. 

Nadaljujemo v slogu. Švedska policija je včeraj vdrla v prostore PeRiQuito AB, lastnika spletnih strežnikov, ki je v preteklosti gostil WikiLeaks, še danes pa mnoge strani, ki se jih koristi za pretakanje podatkov, kot so thePirateBay in druge. Policija je zasegla nekaj strežnikov, zato tudi mnoge od zgoraj naštetih strani niso delovale. Direktor PRQ-ja Michael Viborg je za medije povedal, da je bila policijska racija izvedena vsled suma o kršitvah intelektualnih pravic in da ni bila prva. Hektivistična skupina Anonymous je švedski oblasti že odgovorila s  kibernetičnim napadom, ki je paraliziral več spletnih strani vladnih agencij, medijev in znanstvenih centrov.

Medtem se švedski gigant Ikea na domačih tleh sooča z zgroženostjo javnosti nad retuširanjem žensk in deklet iz saudo-arabskega kataloga tega podjetja. Ker pač Saudska Arabija ni naklonjena uprizarjanju žena, se je Ikea temu prilagodila in izdelala identičen katalog drugim, le da je nežnejši spol zbrisan. Švedska ministrica za gospodarstvo Ewa Björling ob tem dodaja, da ženske lahko izbrišeš iz kataloga, ne moreš pa jih izbrisati iz realnosti.

V Narodnem domu v Celju poteka razprava z naslovom Ali občine lahko rešijo državo iz krize, ki jo organizirata Skupnost občin Slovenije in Združenje občin Slovenije. Med drugim so se je  udeležili minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Monika Kirbiš Rojs ter državni sekretar na ministrstvu za pravosodje in javno upravo Helmut Hartman. Krajši pogovor o tem, na kakšen način bi lahko občine prispevale k rešitvi krize, smo opravili z generalno sekretarko Skupnosti občin Slovenije, Jasmino Vidmar.

Izjava je v posetku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.