OFF miru in počitka

Aktualno-politična novica
16. 6. 2017 - 15.00
 / OFF

V večini Italije potekajo stavke sindikatov prometnih delavcev s katerimi izražajo nasprotovanje privatizaciji in liberizaciji sektorja. Dolžine stavk se razlikujejo, načeloma pa je za pričakovati motnje v prometu do konca današnjega dne. Stavkajo tudi zaposleni v letalskem prometu, vključno z nacionalno letalsko družbo Alitalio, ki je maja že tretjič začela stečajni postopek potem, ko so zaposleni večinsko zavrnili načrt restukturiranja, ki je vključeval odpuščanja in slabšanje delovnih pogojev.

Aleksandar Vučić je dobra dva tedna po inavguraciji na mesto predsednika republike, za novo premierko predlagal dosedanjo ministrico za upravo in lokalno samoupravo Ano Brnabić. Brnabić bo tako postala prva ženska in hkrati prva istospolno usmerjena posameznica, ki bo vodila vlado Srbije. Vučić, ki je sam zasedal ta položaj zadnja tri leta, je na novinarski konferenci ob razglasitvi svoje odločitve dodal, da bo za politični del vladanja zadolžen dosedanji začasni premier Ivica Dačić, glavna skrb Brnabić, ki ni članica nobene stranke, pa bo gospodarstvo. Glasovanje v parlamentu, kjer koalicija obvladuje 164 od 250 sedežev, bo načeloma le formalnost.

Dosti slabše obiskana je bila novinarska konferenca predsednika Socialdemokratske stranke in nekdanjega predsednika Srbije Borisa Tadića, ki je, potem, ko sta se tam pojavila le dva novinarja brez kamer, konferenco preprosto odkazal. Novinarjema je odločitev prenesel strankin predstavnik za stike z javnostjo, ki je nizko udeležbo označil za tiho podporo represiji in nasilju Vučićevega avtokratskega režima, o katerih je želel govoriti Tadić.

Devetnajst finančnih ministrov iz evrskega območja je na sestanku v Luksemburgu odobrilo izplačilo 8,5 milijard evrov posojila Grčiji. Ta obrok predstavlja sicer desetino denarja, ki ga je bilo obljubljen Grčiji po dogovoru iz leta 2015. Slednja je grozila, da bo dala veto na vsakršen dogovor, ki ne bo vključeval odpisa dolga. V novem dokumentu tako stoji, da bo Grčija nagrajena z odpisom dela dolga leta 2018, če oziroma ko bo viden učinek neoliberalnih reform, ki jih je bila prisiljena sprejeti. Christine Lagarde, direktorica Mednarodnega denarnega sklada je v upanju, da pomiri Nemčijo, ki zavrača idejo odpisa, obljubila 2 milijardi evrov iz sklada pod pogojem, da ministri v kratkem sestavijo ustrezen načrt odpisa dolgov.

Tanzanijski informacijski minister Harrison Mwakyembe je tamkajšnjemu tedniku Mawio naložil dvoletno prepoved tiskanja, prav tako pa mora Mawio zapreti svojo spletno stran in vsa povezana socialna omrežja. Minister je odločitev pojasnil s tem, da je tednik z omenjanjem bivših predsednikov Benjamina Mkapeja and Jakaya Kikweteja v povezavi s sporom med državo in podjetjem Acacia, ki upravlja tri tamkajšnje rudnike zlata in bakra, prekršil zakon. Po besedah ministra, sta bivša predsednika storila veliko dobrega za državo in bi jih zato morali pustiti počivati.

Tanzanija Acacio obtožuje nelegalnega obratovanja in goljufanja pri prijavljanju kvalitete izkopane rude, kar je po mnenju oblasti to vzhodno afriško državo stalo na desetine milijard evrov. Sprti strani sta sicer pred dvema dnevoma sklenili načelni dogovor, ki vključuje vzpostavitev neodvisne komisije strokovnjakov, ki bo ocenila koliko denarja je Acacia dolžna. Ob tej novici so delnice podjetja, ki je v večinski lasti Barrick Gold, največje svetovne firme na področju rudarjenja zlata, poskočile za 7,5 odstotkov, saj nakazuje na konec prepovedi izvoza surovin s strani Tanzanije, ki Acacio menda stane milijon evrov dnevno.

Evropsko sodišče je prisodilo v prid nizozemske skupine za zaščito avtorskih pravic, ki zahteva, da tamkajšnji ponudniki spleta blokirajo dostop do BitTorrent spletne strani The Pirate Bay. Sodišče je tako zavrglo obrambo tožene stranke, ki je trdila, da na svoji strani ne ponuja direktno avtorsko zaščitene datoteke, pač pa le ponuja dostop do tako imenovanih trackerjev, ki jih ni sama ustvarila, pač pa jih le gosti, kar bi moralo po njenem mnenju šteti za varni pristan. Do sodbe je kritičen Rok Andree, sekretar Piratske stranke Slovenije.

Izjava

Iz Slovenske vojske so sporočili, da so vojaško strelišče v Apačah pri Ptuju začasno zaprli, potem ko sta dva izstrelka pristala na teniškem igrišču v Bolečki vasi, dobre tri kilometre stran od strelišča. Do incidenta je prišlo le deset dni potem, ko je izstrelek oplazil vozilo na bližnji lokalni cesti. Do nadaljnega bo Slovenska vojska tako uporabljala preostalih pet strelišč, apaško pa ne bo odprla, dokler ga ne obnovi po predpisanih standardih.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.