OFF nadomestnega frakcionarja

Aktualno-politična novica
25. 7. 2016 - 15.00
 / OFF

Diplomati Velike Britanije in Evropske unije so potrdili, da kljub drugačnim napovedim med Brusljem in Londonom že potekajo neformalna pogajanja o statusu Velike Britanije po izstopu iz Evropske unije. Po načrtu, o katerem tečejo pogovori, bi lahko Velika Britanija delavce iz Evropske unije za sedem let izključila iz pravil o prostem pretoku delovne sile. To je precej več kot v dogovoru, ki ga je z Brusljem izpogajal Cameron pred referendumom. Britanci bi na drugi strani ohranili dostop do skupnega evropskega trga. Poleg tega bi Velika Britanija prispevala določeno vsoto v evropski proračun. Evropski uradniki so do sedaj kategorično zavračali kakršnakoli neformalna pogajanja pred uradnim začetkom postopka izstopa, a diplomati v Londonu so potrdili, da to v praksi ne drži.

Po republikanski se danes v Filadelfiji začenja demokratska nacionalna konvencija. Njen začetek pa je zasenčilo  razkritje elektronske pošte nacionalnega komiteja. Ta je med drugim zadolžen za izpeljavo primarnih volitev, ki določijo kandidata stranke za predsedniške volitve. Notranja korespondenca potrjuje že stare obtožbe, da je komite favoriziral Hillary Clinton. Člani komiteja so se med drugim pogovarjali o lansiranju člankov, nenaklonjenih Bernieju Sandersu, in o problematiziranju njegove religioznosti v močno vernih južnih državah. Zaradi škandala je odstopila predsednica Demokratske stranke Debbie Wasserman Schultz, ki bi morala voditi konvencijo.

Avstralska vlada predlaga nove ukrepe na področju boja proti terorizmu. Ti bi vključevali možnost podaljšanja zapora za nedoločen čas za obsojene terorizma. Potem ko bi obsojenci odslužili svojo kazen, bi se ta lahko podaljšala, če bi sodišča ocenila, da obsojenec še vedno predstavlja grožnjo skupnosti. Poleg tega se predvideva tudi znižanje starosti za kazensko odgovornost s 16 na 14 let. Avstralski premier Malcolm Turnbull kot razloge navaja povečano teroristično aktivnost in pravi, da so ukrepi nujni, vendar sorazmerni. Ureditev naj bi bila podobna že veljavni zakonodaji na področju spolne delinkvence. Novi pristop pozdravlja državno tožilstvo, ki dodaja, da podaljševanje prestajanja zaporne kazni vendar le ne bo popolnoma arbitrarno, temveč bo podvrženo rednemu preverjanju s strani oblasti.

Ostajamo v deželi tam spodaj. Pravniki z Univerze v Stanfordu, ki se ukvarjajo s človekovimi pravicami, v svojem poročilu ugotavljajo, da podjetje Ferrovial in njegove zaposlene lahko čaka kazenski pregon po Rimskem statutu Mednarodnega kazenskega sodišča. Podjetje Ferrovial upravlja s tako imenovanimi off-shore begunskimi centri, ki jih je Avstralija ustanovila na Papui Novi Gvineji in pacifiških otokih Naru in Manus. Begunci, ki poskušajo priti v Avstralijo po morski poti, so po trenutnem sistemu poslani v enega izmed teh begunskih taborišč, v katerih so nekateri zaprti tudi po več let. Razmere v taboriščih je obsodilo že več organov organizacije Združenih narodov, številne zlorabe pa je odkrila tudi avstralska senatna komisija.

V Nepalu je odstopil predsednik vlade Khadga Prasad Oli. Njegovo devetmesečno predsedovanje je zaznamovalo težavno spopadanje z posledicami lanskoletnega potresa in sprejemanjem nove ustave. Pri tej je najbolj sporno vprašanje to, kakšno vlogo bodo imeli v novi ustavni ureditvi in volilnem sistemu manjšinski Madhesiji. Protesti nezadovoljnih Madhesijev, ki živijo na jugu države, so lani skoraj povsem ohromili promet z Indijo, od katerega je Nepal življenjsko odvisen. To je pripeljalo do tega, da se je Nepal sprl z južno sosedo, ki podpira Madhesije. Oli, ki je postal premier v času, ko je bil spor z Indijo na vrhuncu, se je v zunanji politiki in ekonomiji poskušal nasloniti na Kitajsko. Predvsem njegovi podporniki razlog za Olijev padec vidijo prav v tej geopolitični igri med velikima sosedama.

V čilski prestolnici Santiago so potekali množični protesti, ki so zahtevali odpravo obstoječega pokojninskega sistema. Ta izhaja iz časa diktature Augusta Pinocheta in temelji na zasebnih investicijskih skladih. Večina populacije namreč v te sklade težko redno vplačuje zahtevanih deset odstotkov dohodkov, zato so v starosti pogosto obsojeni na revščino. Socialdemokratska vlada predsednice Michelle Bachelet je pokazala interes, da bi v okviru sprejemanja nove ustave zamenjali pokojninski sistem, v zadnjem mesecu pa se je začela oddaljevati od te obljube.

Protestirajo pa tudi v Mehiki. V domorodskem mestu San Juan Chamula protestniki opozarjajo na nepravično razdeljevanje sredstev domorodskim skupnostim. Svoj gnev so usmerili proti lokalnim oblastem, ki od države dobivajo denar za že omenjeno financiranje. Protesti so eskalirali in se končali z ubojem župana mesta in enega od sindikalnih vodij.

Del južnosudanske opozicije je kot zamenjavo za pobeglega vodjo Rieka Macharja določil Tabana Denga. Potem ko je Riek Machar zaradi ponovne eskalacije državljanske vojne pobegnil iz Jube, je južnosudanski predsednik Salva Kiir opoziciji določil ultimat - podpredsednik Riek Machar bi se moral vrniti v 48-ih urah ali pa bi se mirovna pogajanja prekinila. Še preden pa bi to lahko storil, je frakcija znotraj opozicije razglasila Tabana Denga za njegovega naslednika, dokler se Machar ne vrne. Taban Deng je bil do nedavnega glavni pogajalec opozicije. Machar je prek svojega tiskovnega predstavnika sporočil, da se z zamenjavo ne strinja in da gre za poskus puča v opoziciji. Machar naj bi Denga odpustil nekaj tednov prej, saj naj bi pri mirovnih pogajanjih soliral. Sporočilo utegne nositi zrno resnice, saj nasprotna stran s Kiirom na čelu imenovanje pozdravlja.

Slovenski blok

Istrabenz je prodal 51-odstotni delež v družbi Istrabenz plini italijanskemu kupcu, družbi Siad iz Bergama, dolgoletnemu manjšinskemu lastniku koprske družbe. Z nakupom Istrabenz plinov so dobili polnilnico in distribucijski center na Serminu, enote v Novem mestu in Ljubljani ter plinarne Maribor, Bakar, Beograd in Breza v Bosni in Hercegovini. Kupnina, dobrih 24 milijonov evrov, bo šla Družbi za upravljanje terjatev bank.

O prodaji spregovori Damjan Volf iz Obalne sindikalne organizacije KS-90.

Izjava

Volf spregovori tudi o razlogih za prodajo.

Izjava

Se sindikati bojijo množičnega odpuščanja?

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness