OFF napačne podlage

Aktualno-politična novica
5. 11. 2014 - 14.00
 / OFF

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je oznanil, da bo v strateško pomembna mesta na vzhodu države napotil več vojaških čet. Do omenjene napovedi je prišlo na včerajšnjem zasedanju varnostno-obrambnega vrha Ukrajine. Porošenko se je zavzel za napotitev več čet na krizno območje vzhodne Ukrajine, saj naj bi s strani tamkajšnjih upornikov prihajalo do groženj z ofenzivo. Na ukrajinskem varnostno-obrambnem vrhu so med drugim razpravljali tudi o ukinitvi zakona, ki je do sedaj vzhodni Ukrajini podeljeval poseben status.

Odločitev ukrajinskega predsednika Porošenka gre razumeti v luči najnovejšega spleta okoliščin v Ukrajini. Na vzhodu Ukrajine so nedavno zaključili s svojimi volitvami, ki so jih v Kijevu razglasili za protiustavne in nelegitimne. Volitev navkljub prisotnosti mednarodnih opazovalcev niso priznali na zahodu, priznala pa jih je Rusija. Včeraj je v prestolnici uporniške Doneške ljudske republike, Doneck, že zaprisegel novoizvoljeni predsednik Aleksander Zaračenko. Medtem z območja vzhodne Ukrajine že poročajo o ponovnem izbruhu vojaških napadov upornikov, v katerih uporabljajo tudi težko orožje.

V Mehiki so pridržali sedaj že nekdanjega župana mesta Iguala, Joseja Luisa Abraca. Abraca se je skrival v mehiškem glavnem mestu Mexicu City skupaj s svojo ženo Marijo de los Angeles Pinedo Villa. Policija oba sumi vpletenosti v izginotje 43 študentov, ki so v mestu Iguala izginili pred več kot enim mesecem. Župan Arbaca naj bi skupaj s svojo ženo imel tesne povezave s tamkajšnjim lokalnim organiziranim kriminalom. Omenjeni študenti so v preteklosti že večkrat protestirali proti svojemu lokalnemu županu. Pred enim mesecem se jih je tako na protestu proti javnemu govoru njegove žene Marije zbralo nekaj deset. Nekdanji župan naj bi tamkajšnji lokalni policiji naročil, da proteste razžene, tu pa se je začelo zapletati.

Policija je študentske protestnike razgnala z uporabo strelnega orožja in pri tem ubila šest študentov. Preostanek skupine so policisti aretirali, nato pa se je za njo izgubila vsaka sled. V uradni državni preiskavi preiskovalci sumijo, da je nesrečnih 43 študentov lokalna policija predala tamkajšnjemu narko kartelu. Kaj se je nato zgodilo s študenti, ne ve nihče. Omenjena afera v Mehiki že sproža številne nemire ter proteste, saj jasno razkriva tesne vezi med kriminalnim podzemljem in mehiško politiko.

Ostajamo na ameriški celini. V Združenih državah Amerike so potekale volitve. Razmerje moči v ameriškem spodnjem in zgornjem domu se je spremenilo, saj sedaj republikanci obvladujejo oba,  tudi senat. Republikanci so dobili vsaj šest novih senatorjev, tako da sedaj v stočlanskem senatu zasedajo vsaj 52 sedežev.

Selimo se na afriško celino. V Sierri Leone prihaja do nenavadnih zapletov pri obravnavi bolnikov z ebolo. Tamkajšnji pacienti, ki jih sumijo okužbe z ebolo in so zato v karanteni, so le-to začeli zapuščati zaradi pomanjkanja nekaterih osnovnih življenjskih dobrin, predvsem hrane. Vlada ima zaradi porasta okuženih z ebolo velike težave z nadzorovanjem karanten. Prevoz osnovnih dobrin je zaradi izpada delovne sile in prometnih omejitev otežen, zato so cene hrane že močno narastle.

Jemnu je Varnostni svet Združenih narodov zagrozil s sankcijami zaradi vse slabše varnostne situacije v državi. Varnostni svet je izrazil skrb glede politične krize v državi in pozval vlado predsednika Abeda Rabba Mansour Hadija naj izpelje potrebne reforme, posebno na področju vojske in varnosti. Po tem ko so šiitski uporni Hutijci v Jemnu zavzeli skoraj celotno severno območje države, vključno s prestolnico Sana, se sedaj bojujejo za zadnje preostalo mesto Radda. Le-to zaenkrat še nadzorujejo pripadniki al-Kaida in suniti. V spopadih med pripadniki Hutijcev in borci al-Kaide v mestu Radda je umrlo več deset ljudi.

Voditelj šiitskih upornikov Abdel Al-Houthi je v svojem govoru obtožil predsednika Jemna Abda Rabuhha Mansuarja Hadija, da se ni uspel zoperstaviti sunitom in al-Kaidi v mestu Radda. Šiitski uporniki imajo omenjeno mesto pod nadzorom že več tednov. Spomnimo, da se je kriza začela, ko so se začeli protesti zaradi porasta cen goriva. Protesti so se kmalu prelevili v oborožen spopad, kjer so glavno vlogo igrali šiitski uporniki pod vodstvom Al-Houtija. Po uporniški okupaciji jemnskega glavnega mesta Sana in odstopu dotedanjega ministrskega predsednika Mohammeda Basindawe so uporniki in režim sprejeli kompromis. Tako so ustanovili nov kabinet, ki bo sestavljen iz pripadnikov Hutijcev, vladajoče stranke Splošnega ljudskega kongresa, Gibanja južnega Jemna in preostalih političnih strank v Jemnu.

V Državnem zboru bo potekala izredna seja odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Sejo je sklicala poslanska skupina Združena levica. Kaj točno se bo obravnavalo na seji, nam pove poslanec Združene levice in podpredsednik odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Franc Trček:

Izjava dostopna v prispevku

Nasledjna problematika, ki jo bodo obdelovali na današnji seji, pa zadeva Teš. O Teš-u nadaljuje Franc Trček:

Izjava dostopna v prispevku

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.