Off neobstoječih katarskih sindikatov

Aktualno-politična novica
28. 9. 2012 - 14.00
 / OFF

Največja italijanska sindikata javnih delavcev sta organizirala protestni shod v Rimu proti varčevalnim ukrepom predsednika tehnične vlade Mario Montija. Montijeva koalicija je avgusta sprejela znižanje plač v javnem sektorju, ki so bile zamrznjene že dve leti, ter obenem skrčila zdravstveni proračun. Eden od ukrepov je bilo tudi rahljanje zaposlovalne zakonodaje, ki po novem omogoča lažje odpuščanje, zaradi česar protestirajo tudi delavci v drugih panogah gospodarstva. Protestirajo železarji na jugu Italije in na Sardiniji.

Kenijska in somalska vojska sta nadaljevali napad, začet v septembru, na pristanišče Kismayu na jugu Somalije, ki je pod kontrolo tako imenovane teroristične skupine Al Shabaab. Izguba pristanišča Kismayu bi za Al Shabaab pomenila veliko izgubo, saj je zadnje večje mesto pod njihovo kontrolo, prav tako pa prek njega pridobivajo denarna sredstva in orožje. Po besedah vojaških predstavnikov so v napadu z večih strani uspeli zavzeti obrobja mesta, medtem ko bo zavzetje centra trši oreh, saj je Al Shabaab v mesto poslal okrepitve. Skupina Al Shabaab, ki se je v februarju uradno združila z Al Qaedo, počasi izgublja ozemlje pod pritiskom somalijske vojske in afriških mirovniških sil, v okviru katerih sodeluje kenijska vojska. V avgustu 2011 je skupina že izgubila kontrolo nad glavnim mestom Mogadishu.

Mednarodna konfederacija sindikatov je pri Mednarodni delavski organizaciji sprožila uradno pritožbo glede Katarja, ki prepoveduje sindikalno združevanje. 94 odstotkov delovne sile v Katarju je migrantov, predvsem iz južno-azijske regije, ki nimajo nobenih pravno zagotovljenih pravic, kot sta minimalna plača ali zdravstveno varstvo. Obenem so popolnoma odvisni od svojih delodajalcev, saj lahko delovno razmerje predčasno prekinejo le s strinjanjem delodajalca. Slabim razmeram botruje tudi visoka stopnja smrti in samomorilstva med imigrantskimi delavci.

Kalifornijski guverner Jerry Brown je podpisal dva zakona, s katerima je povečal varstvo zasebnosti uporabnikov družbenih omrežij. Zakona prepovedujeta univerzam, da od svojih študentov ali zaposlenih zahtevajo dostop do njihovih profilov na družbenih omrežjih. Zakona sta nastala zaradi vedno pogostejših zahtev univerz po vpogledu v profile študentov, predvsem atletov. Prav tako je v Kaliforniji prepovedano, da se odpusti zaposlenega, ki ne želi dati podatkov ali ne dovoli dostopa do svojih profilov na družbenih omrežjih.

Uprava indonezijske province Aceh je zavrnila kontroverzno dovoljenje za gojenje oljnih palm na izsekanih gozdnih površinah, ki je bilo podeljeno firmi Kallista Alam. Dovoljenje je izdal bivši guverner Irwandi Yusuf, čeprav je v veljavi moratorij na krčenje gozdov. Poleg zavrnitve dovoljenja se je pričela tudi sodna preiskava primera. S tem se izpolnjuje obljuba indonezijskega predsednika Susila Bambanga Yudhoyona o zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov z ohranjanjem tropskih gozdov. Volja predsednika po zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov pa ne izhaja iz ljubezni do narave, temveč bo Indonezija za povračilo svojih naporov od norveške vlade dobila 1 milijardo dolarjev.

Državni zbor bo danes po nujnem postopku obravnaval predlog zakona o ukrepih države za krepitev stabilnosti bank, s katerim se bo bilance slovenskih bank očistilo slabih terjatev. Obenem se bo verjetno potrdil tudi zakon o Slovenskem državnem holdingu. Z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank se bo ustanovila posebna družba za upravljanje terjatev bank, ki bo prenesel slabe terjatve na sklad za stabilnost bank. Za financiranje sklada pa bo država izdala do štiri milijarde evrov poroštev. Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec in direktor Združenja bank Slovenije France Arhar sta na četrtkovi obravnavi predloga na seji matičnega odbora državnega zbora za finance predstavnike vlade posvarila, naj se s sprejemom zakona ne hiti. Zakonu pa nasprotujejo tudi opozicijski poslanci, ki so glasovanje obstruirali. Opozarjajo, da napovedan sistem vzpostavlja koncentracijo absolutne ekonomske moči v rokah vlade in vzporeden pravni sistem brez javnega nadzora, in sicer z namenom privatizacije in okoriščanja posameznikov. Razloge za nasprotovanje zakonu nam je podala Alenka Bratušek iz Pozitivne Slovenije:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Ali bo Pozitivna Slovenija poskušala obstruirati glasovanje? Nadaljuje Alenka Bratušek:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Marko Brecelj  bo izvedel elektroakustični nastop v spomin na pred dvema letoma preminulega umetnika, novinarja, radijca, performerja in družbeno-političnega delavca Sašo Markovića Mikroba. Mikrob je bil prijatelj ter dolgoletni ambasador Društva prijateljev zmernega napredka v Srbiji, s svojim delom pa je zaznamoval srbsko alternativno in sodobno sceno. O zapuščini Saša Markovića Mikroba in zakaj ga veliko ljudi ne pozna, je Brecelj povedal sledeče:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.